• Onze Cases
  • Contentcreatie
  • Gezondheid & wellbeing

Tenen lezen en voetreflexologie


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

30-08-2017

Bij Het Holistisch Instituut in Brugge krijg ik een hartelijk en warme ontvangst van Audrey. Haar vriendelijke, zachte en rustige uitstraling zorgen er meteen voor dat ik de rit ernaartoe vergeten ben. Er groeit ondertussen al 8 maanden een kleintje in mijn buik en de druk op mijn middenrif, onderrug en blaas vermindert er niet op. Ook het slaaptekort en onregelmatige nachten zorgen ervoor dat het toch allemaal wat trager gaat in mijn hoofd. Om dan nog te zwijgen over mijn gezwollen voeten en benen. Ik kijk er dan ook enorm naar uit als Audrey mij verrast met een behandeling voetreflexologie en ondertussen ook nog eens “mijn teentjes leest”.

Afbeelding

Spiegels van onze innerlijke wereld

Dankzij haar opleidingen en ervaring weet zij haar behandelingen perfect af te stemmen op het zwangere lichaam voor de nodige ontspanning en ontlasting. Zwangere vrouwen vallen vaak uit de boot voor verschillende vormen van massages en behandelingen, terwijl je het dan juist extra kunt gebruiken. Ik geef mij dus volledig over aan haar deskundige gouden handen. “De voeten en tenen zijn de spiegels van onze innerlijke wereld. zij reflecteren wat wij meemaken, voelen en geven onze lichaamstaal weer. Tijdens een consult tenen lezen, bespreek ik jouw karakter, persoonlijkheid en gedragspatronen. Maar ook jouw algemene gezondheid en uitdagingen. Zo kom je meer te weten over inzichten in jezelf en kun je de focus leggen op jouw sterke punten en eigenschappen.”

Zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren

Ik behandel niet alleen dat gedeelte van de voet dat pijn doet, maar de mens als geheel

Afbeelding

De gedachte achter de methode van reflexologie is dat ziek zijn het signaal is van een verstoorde harmonie tussen de eenheid van lichaam en geest. Voetreflexologie gaat ervan uit dat alle organen en weefsels een punt in de voeten weerspiegelen. “Door massage, druk en warmtetoevoer kan ik blokkades in het lichaam opheffen. Deze wordt je gewaar doordat je last krijgt van pijn, prikkels, jeuk, verandering van huid/kleur, transpiratie… De plaats geeft aan welk orgaan of lichaamsdeel niet goed functioneert. Door blokkades op te lossen, kan het zelfgenezend proces van het lichaam in werking treden. Je lichaam wordt dus geactiveerd om je te helpen. Ik behandel niet alleen dat gedeelte van de voet dat pijn doet, maar de mens als geheel.”

Schudden en draaien is het lichaam activeren

Audrey begint altijd eerst met een ontspanningsbehandeling, waarbij ze contact maakt met de linker- en rechtervoet om het lichaam aan te voelen. Ze draait mijn voeten rond in het enkelgewricht, schudt er aan en draait aan elk teentje. Dat zit alvast goed soepel. Bij de verwelkoming werkt ze met een voetencompres met energetische oliën aangepast aan het seizoen: ontgiftend, ondersteunend, verkwikkend of verwarmend. Tijdens de voetreflexologie is het de bedoeling dat je volledig kunt ontspannen en tot rust komen.

De nier is de startknop voor ontgifting

Afbeelding

Audrey schudt het energiesysteem van mijn voeten eens goed los en smijt pakjes ballast weg. Mijn voeten krijgen al meteen een gezondere kleur doordat het ze de bloedcirculatie stimuleert en werkt op de lymfebanen. Door de vibraties komt de doorstroming terug goed op gang en wordt alles open gezet. “Ik begin altijd bij voetreflexologie met de nier, urineleider en blaas. Dit activeert het lichaam om te ontgiften en afvalstoffen af te voeren. Zodat de blokkades die ik straks losmaak, ook verwijderd worden. Daarna ga ik alle organen overlopen en hun energie opwekken of kalmeren, afhankelijk van de spanning. Vaak zit het middenrif helemaal toe bij mensen en wordt daar veel spanning vast gehouden. Deze ga ik dan goed stretchen en terug open zetten. Ook werk ik extra op jouw immuunsysteem zodat het sterk blijft tijdens de zwangerschap en als voorbereiding naar de bevalling toe.”

Droomteentjes en een koppeltje?

De behandeling verloopt eigenlijk in stilte voor een totale ontspanning, maar Audrey kan het toch niet laten om mijn teentjes eens te lezen. “Jij hebt overal droomteentjes, ze staan allemaal recht, open en wippen een beetje omhoog. Dat betekent dat jij iemand bent die veel verder denkt en kijkt dan het leven eigenlijk toont. Je gaat op zoek naar de bedoeling erachter en trekt je soms terug in een eigen wereld. Niet alleen om te dromen, maar ook om na te denken, bezinnen of mediteren. Aan de inkepingen kan ik ook zien dat jij vaak aan anderen denkt en rekening houdt met hen, waarbij je jezelf een beetje vergeet. Als je goed kijkt, zie je dat deze twee teentjes bij elkaar horen. Dat is een koppeltje en betekent dat alles wat jij wenst en wilt, je ook in daden zal omzetten. Verder ben je ook heel empatisch voor andere mensen en moet je je creatief kunnen uiten.”

Intuïtieve benadering

Afbeelding

Ik kan alleen maar knikken en bevestigen en kom veel te weten over mezelf. Ik ben ontspannen en de druk op mijn middenrif is helemaal verdwenen. Ik kan terug ademhalen. Als allerlaatste eindigt ze aan een puntje bovenaan mijn kruin, het eindpunt van de gouverneursmeridiaan. “Zo verbind ik de energie met het mentale aan de voeten om terug te gronden. Zo kan de energie terug door je lichaam stromen. Dat is eigenlijk de aan- en uitknop, het punt waar al je zorgen binnen komen.” Na de behandeling kan ik rustig terugkomen van deze intuïtieve en energetische reis met een zuiverend drankje.