• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Zwangerschapsmassage


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

01-08-2018

Pure ontspanning, puur welzijn

Massage is een eeuwenoude techniek die al werd toegepast bij de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken. Ook in Oosterse culturen stond massage aan de bakermat van de manuele therapie zoals we ze nu kennen. Je kan dus wel stellen dat massage de test der tijd goed heeft doorstaan en zijn effectiviteit al lang bewezen heeft. De zwangerschapsmassage is een techniek op zich die traditionele massage technieken verbindt met specifieke technieken gerelateerd aan een zwangerschap.

Afbeelding

Het hoofddoel van de zwangerschapsmassage is een vrouw in de meest memorabele periode van haar leven te ontspannen. Doordat er tijdens deze levensfase veel verandert, zowel fysiek als mentaal kan dit voor spanningen zorgen. Onder invloed van hormonen worden spieren en gewrichten soepeler om plaats te maken voor het kindje en je voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen uitten zich in typische zwangerschapskwaaltjes. Een slechte nachtrust, pijnlijke rug en nek, stramme spieren en gezwollen ledematen zijn de meest gekende.

Een professionele massagetherapeut opgeleid in zwangerschapsmassage zal de vrouw in kwestie op een correcte wijze masseren. Zo is zij op de hoogte dat warmtetechnieken, zoals hot-stone, kruidenstempelmassage beter vermeden worden. Eveneens is het af te raden om gebruik te maken van etherische oliën. Sommige olie waaronder salie en rozemarijn hebben een verkrampende werking waardoor het effect van de massage averechts werkt. Tevens weet de therapeut dat een aantal drukpunten niet bewerkt mogen worden, zo staan enkele punten op het lichaam in verband met de baarmoeder, deze dient men tijdens de zwangerschap (smassage ) ten alle tijden te vermijden 

Afbeelding

wangerschapsmassage met de Z van Zen

De massage wordt uitgevoerd op een comfortabele massagetafel met voldoende ruimte om in een ontspannen houding te liggen. Afhankelijk van de trimester waarin gemasseerd wordt en de omvang van de buik wordt het lichaam waar nodig ondersteund door speciale kussens. Sommige massagepraktijken hebben een speciale massagetafel met daarin een holte waarin de buik past. Zo is het mogelijk om ook tijdens de laatste trimester in buiklig plaats te nemen op de tafel.

Belangrijk om te weten is dat er tijdens de eerste trimester van de zwangerschap niet gemasseerd mag worden. De reden hiervoor is dat er tijdens een massage veel afvalstoffen worden afgevoerd. Deze kunnen schadelijk zijn voor de foetus. Houdt hier dus altijd rekening mee. Vanaf de tweede trimester, rond week 14 is het ok om een massage in te plannen.

Massages hebben hun effectiviteit reeds bewezen. Dit blijkt uit steeds meer recente wetenschappelijke studies die deze therapie veel meer voor dan nadelen aanschrijven. Zo ook de zwangerschapsmassage. Eerst en vooral bevordert het ontspanning, door de productie van het stresshormoon cortisol te remmen. Door aanraking tijdens de massage maakt het lichaam oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd, dit zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt.

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je veel vocht gaat vasthouden, een massage bevordert de algehele bloed -en lymfecirculatie waardoor de bloeddoorstroming en lymfedrainage optimaal werken. Moet je tijdens je zwangerschap nog veel staan, dan kan het zijn dat door het extra gewicht er meer druk ontstaat op je venen. Hierdoor kan je spataderen ontwikkelen. Zoals hierboven reeds vermeld, kan je met massage je bloeddoorstroming verbeteren, waardoor je minder kans hebt op spataders. Een massage verbeterd eveneens je immuunsysteem, je raakt makkelijker afvalstoffen kwijt, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Bovenal zorgt de algehele ontspanning tijdens de behandeling ervoor dat je beter inslaapt. 

Een zwangerschapsmassage is een win-win voor iedere vrouw in deze speciale periode.