• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Massage helpt bij stress en spanning


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

28-08-2021

Massage krijgt vaak nog het onterechte label “luxe” . In België lopen we wat dat betreft een beetje achter op de rest van de wereld. Als we naar onze buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk kijken waar massage al langer is ingeburgerd en een belangrijk onderdeel vormt van de complementaire gezondheidszorg zoals Kiné, osteopathie, NLP etc. wordt het tijd dat we voor eens en voor altijd massage als wellness behandeling afschrijven.

Health = Wealth

Er is namelijk een duidelijk verschil tussen de ontspanningsmassages en de therapeutische massages die als doel hebben fysieke blokkades aan het musculoskeletaal stelsel te voorkomen/verhelpen. Door de intensiteit waarmee we tegenwoordig leven en iedereen wel op de één of andere manier stress ervaart, door werk, thuissituatie, omgevingsfactoren. Niet te vergeten dat ons lichaam op allerlei manieren fysiek overbelast wordt, werk(houding), slaaphouding, voeding, sport, aangeboren fysieke disbalans, blessure of ongeval kan je stellen dat bijna iedereen wel baat zou hebben bij een therapeutische massage.

IN OOSTERSE CULTUREN ZIT MASSAGE VERWEVEN IN HET DAGELIJKS LEVEN

Afbeelding

Het is namelijk veelvuldig wetenschappelijk bewezen dat therapeutische massages zoals deep tissue, sportmassage, Bowen therapie, Tui-na, shiatsu, triggerpoint therapie…hun effect hebben in het oplossen van lichamelijke klachten aan het spier- en skeletaal stelsel. Door de specifieke technieken worden de spieren, pezen, weefsels en botstructuren behandeld om hun optimale bewegingsvrijheid terug te krijgen. Door langdurige spanning in de spieren ontstaat er verzuring die kan lijden tot triggerpoints. Wanneer deze lang aanhouden wordt de bloeddoorstroming belemmerd waardoor zuurstofrijk bloed niet optimaal kan doorstromen en afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden. Door de vorming van triggerpoints in de spieren kan er hoofdpijn, steken, krampen en uitstralingspijn ontstaan.

Tevens kan een langdurige verkramping en verzuring van de spieren zorgen voor blessures en spierscheuren. Een massage als preventieve maatregel  en op regelmatige basis zou ideaal zijn om het lichaam te ondersteunen. In andere en voornamelijk de Oosterse culturen is massage verweven in hun lifestyle. In de opvoeding wordt massage al van kindsbeen toegepast, je ziet in deze culturen ook een verminderd ziekteverzuim voorkomen door klachten aan het musculo-skeletaal stelsel.

MASSAGE TRIGGERT JE WELZIJN EN HELPT BIJ STRESS

Afbeelding

Massage heeft niet enkel op fysiek vlak een grote meerwaarde, wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat bij stress en depressie massage een positieve invloed heeft. Door het losmaken van de spieren en de diepe massagetechnieken worden de hormonen serotonine en oxytocine afgescheiden. Serotonine is het gelukshormoon en oxytocine het knuffelhormoon dat geproduceerd wordt door aanraking. Wanneer mensen met langdurige stressklachten op regelmatige basis gemasseerd worden ervaren zij zowel op korte als lange termijn een betere kwaliteit in slaap en een verminderd opgejaagd gevoel. De doorbloeding en de lymfedoorstroming verbetert, waardoor er een betere afscheiding is van afvalstoffen en een daling in de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Door het volledige lichamelijke systeem te ondersteunen heeft een therapeutische massage zowel op korte als lange termijn een positief effect op fysiek en psychisch niveau.

Een erkende en ervaren massagetherapeut biedt zeker een meerwaarde in uw dagelijks welzijn. Er zijn verschillende vormen van therapeutische massages, wanneer u op zoek gaat naar een erkende behandelaar is het belangrijk dat de therapeut op al uw vragen kan antwoorden, zodat u weet wat u kan verwachten van de massage behandeling. Voorafgaand aan de massage zal de therapeut een vragengesprek houden en een klantenfiche invullen met al uw gegevens zodat hij/zij een duidelijk beeld heeft van de klacht en uw medische voorgeschiedenis. Hierdoor kan hij/zij een behandeling op maat aanbieden waar u het meeste baat bij heeft.