• Onze Cases
  • Contentcreatie

Hoe kies je nu de juiste wijn?


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

05-02-2019

Smaken verschillen. Wit, rood of rosé? Een lekker glaasje wijn voor bij je dinner met wild, zalm met gestoomde groentjes of tapasschotel? Heerlijk… maar hoe kies je nu de juiste wijn? Bart van wijnhandel Bodegon in Izegem legt ons uit hoe hij tewerk gaat. Bij Bodegon vind je een exclusief aanbod Spaanse, Italiaanse en Portugese wijnen in verschillende prijsklasses. Bart gaat samen met jou op zoek naar de perfecte wijn voor bij jouw gelegenheid binnen jouw budget.

Hoe help jij mensen kiezen?

“Eigenlijk door heel veel vragen te stellen aan de mensen. De drie grote standaardvragen zijn: gelegenheid, smaak en budget. Eerst vraag ik waarvoor de wijn moet dienen. Is het om ‘s avonds te genieten van een glaasje voor de tv, of om bij een maaltijd te serveren? Dan vraag ik welke smaak ze verkiezen: krachtig, kruidig, zacht, droog, fruitig, vol,... Het is een beetje aftasten wat hun voorkeur is. Ook het budget speelt natuurlijk een rol. Door zo diep mogelijk te graven, kom ik meestal wel te weten waar hun voorkeur ligt. Ik stel dan een aantal wijnsoorten voor en dan gaan we verder aftoetsen en vergelijken. Tot er eentje overblijft, en meestal lukt dat wel redelijk goed. De reacties zijn toch heel positief”, lacht Bart.

Een goede wijn, is diegene die jij graag drinkt

Afbeelding

Wat is nu per definitie een goede wijn?

“Dat is eigenlijk heel erg persoonlijk en smaken verschillen. Eén van de eerste dingen die ik tegen de mensen zeg: Een goede wijn hoeft per definitie niet noodzakelijk een dure wijn te zijn. Je hebt heel goede wijn in de lagere prijscategorie. Uiteraard kun je die niet met de duurdere vergelijken, want er is een reden voor het prijs- en kwaliteitsverschil. Een spreekwoord dat ik altijd gebruik: De beste wijn is de wijn die je zelf graag drinkt. En dat is voor iedereen verschillend. Het is puur een kwestie van smaak. Het aanbod is gigantisch breed aan het worden, er zijn zodanig veel verschillen in de wijn.”

Zijn er veranderingen in de wijnmarkt?

“De laatste 15 à 20 jaar is de wijnmarkt enorm veranderd, doordat het gedrag van de consument veranderd is. In mijn jonge jaren, gingen mensen naar een wijnboer, hoofdzakelijk in Frankrijk in die tijd. Daar konden ze een rode en witte wijn proeven. En ze kochten meteen 15 kartons rood voor bij vlees en 15 wit voor bij vis. Heel het jaar dronken ze bij ieder gerecht dezelfde wijn. De trend is nu dermate veranderd, mensen kopen nog maximaal 2 kartons van eenzelfde wijn. Want ze passen hun wijn aan afhankelijk van het gerecht. Daarnaast zijn ook de wereldwijnen erbij gekomen in het assortiment. Mensen ontdekten veel meer verschillende smaken, ook op reis. En ze zochten die wijnen dan thuis terug op. De wijnboeren maken nu ook meer blends van een aantal druivensoorten, om zo telkens een andere toets te verkrijgen. Vroeger was het 1 druif, 1 wijn. Maar nu is het smakenpallet open getrokken met nieuwe blends.”

Wine & dinner tastings

Kunnen de mensen komen proeven?​​​​​​​

“Tuurlijk. Op zaterdag staan er altijd een aantal flessen open in de winkel om te proeven. Als de Spaanse, Portugese en Italiaanse wijnhuizen langskomen om hun aanbod te presenteren, organiseer ik ook tastings. Door te proeven, leer je veel en ga je ook betere vragen stellen. Daarnaast organiseer ik af en toe ook een dinner tasting met Italiaanse gerechten. Het is een nieuw concept en we merken dat er meer en meer vraag naar is. Bij elk gerecht worden 3 verschillende soorten wijnen geserveerd om te proeven. Per gerecht krijg je ook de uitleg waarom er voor die wijn gekozen is en van welke streek die afkomstig is. Het gaat hier echt over de beleving van wijn en smaak, de dynamiek en het verhaal van de wijnboer. Food Paring heeft dit en het is heel interessant om bij te leren en nieuwe smaken te ontdekken.”

Meer informatie en data voor de wine of dinner tastings, vind je op de website of facebook van Bodegon, te Izegem (Marktstraat 23).