• recept

Smaakvolle lauwwarme Turkse BBQ salade


Tekst: The BBQ Bastard | Foto's: The BBQ Bastard

24-06-2020

De zomerse zon en de geur van BBQ! Jouw tuin is klaar voor een epische reis naar de Turkse keuken. Snel die groenten op de BBQ! Je zal het je niet beklagen als je Turkse BBQ salade de rol van co-headliner opneemt naast een heerlijk stukje vlees. Of zou je dat stukje achterwege durven laten?

Course: Bijgerecht, Salade
Cuisine: Turkse
Keyword: aubergine, bbq, classic II, gegrild, groenten, Kamado Joe, Lauw warme, munt, paprika, Salade, speksteen
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 2 el zonnebloemolie
  • Zout
  • enkele takjes oregano
  • 3 rode punt paprika's
  • 1 handvol verse munt
  • 1 snuifje kaneel
  • limoensap en zeste naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • 2 el granaatappel bbq saus (recept zie smoky turkish meatballs)
  • 100 gr. fetakaas
  • 1 tl hazelnootolie of meer naar smaak


Werkwijze

Granaatappel BBQ saus
Maak voor je begint de granaatappel BBQ saus volgens het recept bij deze heerlijke smoky turkish meatballs. Hou opzij tot op het eind.

Voor de groenten

  • Halveer de aubergines en snij de helften kruislings in (zonder de schil te beschadigen).
  • Vul de holtes met wat oregano en besprenkel met de olie. Wrijf het geheel goed in en sprenkel wat zout erbovenop. Plaats opzij gedurende tien minuten terwijl je de BBQ aanwakkert tot een middelhoog vuur (+-200°C).
  • Als er wat vocht op de aubergines parelt zijn ze klaar voor de volgende stap. Rooster de aubergines op de speksteen met het vluchtvlees naar beneden zodat dit mooi kan kleuren. Heb je geen speksteen dan kan je dit direct boven de kolen doen (let op dat je het vruchtvlees niet verbrand, dit is bitter en ongezond). Plaats de zoete puntpaprika rechtstreeks boven de kolen zodat deze mooi kunnen kleuren (zo kan je nadien eenvoudig de schil verwijderen en zitten ze bomvol smaak).
  • Van zodra het vruchtvlees gekleurd is laat je de Aubergines nog even verder garen boven indirecte hitte met de schil zijde naar beneden tot het vruchtvlees gaar is (+- 15 minuten) .


Afwerking

  • Pulk het vruchtvlees uit de aubergines en voeg toe aan een kom. Schraap het vel van de paprika en snij vervolgens in reepjes. Voeg toe aan de aubergines samen met de gesnipperde munt, kaneel, limoensaus, hazelnoot olie, peper, zout en granaatappel BBQ saus en roer het geheel goed door.
  • Brokkel de feta en roer door de lauw warme turkse BBQ salade. Proef het geheel en voeg desgewenst nog wat extra toe van de smaakmakers tot deze voor jou in balans is.
  • Serveer met de smoky turkish meatballs of een ander stukje vlees. Geniet van je maaltijd!