• Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie
  • recept

Hertensteak met wildsaus


Foto's: Lifestylebooking.be

08-10-2019

Je hebt het vast al gevoeld, de herfst is zijn intrede aan het doen in ons land. Regen, wind en koudere temperaturen verdrijven onze mooie zomerzon. Maar samen met de najaarszon komen ook de lekkere herfstreceptjes en seizoensgerechten terug op tafel. Het recept van deze week is de herfstklassieker hertensteak met een wildsaus, wilde champignons en kroketjes. Met een beperkt aantal ingrediënten is dit klaar in slechts 25minuten. Laat het puffen en zweten dus maar over aan de jager. 

Afbeelding

Lui als we zijn, hebben we gekozen voor de online slagerij Gustor.be gespecialiseerd in uitzonderlijk kwaliteitsvlees. We plaatsten de bestelling van herenkalffilet ( +/-200gr p/p) bij Gustor.be voor 11 uur en de dag nadien kregen we de gekoelde (je leest het goed) bestelling geleverd. In een isotherme doos met koelelementen zit het vlees vacuüm verpakt en gekoeld. Gemakkelijk toch? Het viel ons direct op dat het vlees een andere en diepere kleur heeft dan we gewoon zijn van hertenvlees uit de supermarkt. Rik van Gustor.be wist ons te vertellen dat dit komt omdat het echt wild is (en niet gekweekt), die zijn voeding haalt uit de bossen van het Franse departement van de L’Oise.  Met meer dan 42.000 hectare aan oerbossen is hier voldoende voeding te vinden waardoor het hertenvlees zijn karaktervolle wildsmaak krijgt.

Afbeelding

We laten je zien hoe je het vlees op twee verschillende manieren kan bereiden. Met de bakpan en met een kamado voor de barbecue liefhebbers. Wist je dat je zelfs houtskool online kan bestellen? Het mag geen verrassing zijn dat een Nederlander op dit idee gekomen is en houtskool.nl in het leven geroepen heeft. Wij bestelden houtskool van Europees Eiken & Beuken. Dit geeft een subtiele rooksmaak aan het hertenvlees.

Voor de wijn gingen we de deur uit naar de wijnhandel Bodégon, gespecialiseerd in Spaanse, Portugese en Italiaanse wijnen, in Izegem. Bodégon lokte ons kot uit met een wijn tasting die om de paar maanden plaats vindt in de winkel. Op die dagen nodigt de eigenaar Bart wijnboeren uit in zijn winkel en de klanten kunnen komen proeven.

Afbeelding

Proeven, vergelijken en nogmaals proeven heeft ons doen kiezen voor de 'Unoaked' van Quinta Nova , één van de mooiste wijnhuizen langs de Portugese Dourovallei, verrast ons met een prachtige jongere wijn die gerust de concurrentie met veel andere “grotere” wijnen aan kan. 
De “Unoaked” van Quinta Nova, oogst 2016, heeft een levendige rode kleur en een intens aroma van rode bessen. Deze lekkere wijn heeft veel body met zeer fijne tannines. Het resultaat is een elegante en satijnachtige afdronk die perfect aansluit bij krachtige gerechten zoals deze hertensteak. Een echte aanrader voor wie een interessante wijn aan een betaalbare prijs zoekt.  ( 12,40€ / fles ) 

Genoeg reclame gemaakt voor onze toppartners en dan nu het recept voor 4 personen. Eerst starten we met de bereiding in de pan en in het tweede deel met de kamado barbecue.

  • Verwijder het vlies van de hertenfilet. Snijd het vlees in 4 stukken. Tip: Neem het vlees 2 u op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een malser eindresultaat. Kruiden met peper en zout. 
  • Smelt boter in de bakpan en schroei de steaks dicht. Om saignant te bakken zal het 4 min aan elke kant nodig hebben. Neem dan het vlees uit de pan en wikkel het voor 5 min in aliminium zilverfolie zodat het even kan rusten. 
  • Voeg 4 grofgesneden sjalotten, 2 gesnipperde teentjes knoflook, tijm en laurier toe aan de boter. Laat dit alles mooi bruin bakken. Voeg een royale scheut brandy toe om te flamberen en blus met rode wijn. Voeg de wildfond toe en laat dit alles tot de helft inkoken. Voeg een eetlepel aalbessengelei en een scheutje room toe. Laten dit alles nog een keer opkoken en heel de saus door de zeef. Afkruiden met peper en zout. Tip: zorg bij het flamberen ervoor dat de dampkap uitstaat.
  • Bak de champignons in een hete pan bruin met een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. 
  • Serveer de steaks op een bord met de gebakken champignons en werk af met de wildsaus. Dit gerecht kan je desgewenst serveren  met kroketjes of een knolselderpuree. 

Bereiding in de kamado barbecue

  • Verwijder het vlies van de hertenfilet. Snijd het vlees in 4 stukken. Tip: Neem het vlees 2 u op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een malser eindresultaat. Kruiden met peper en zout. 
  • Vul de kamado met houtskool van Europees eik en beuk van houtskool.nl en steek aan. Verwarm tot 230°. 
  • Bak het vlees circa 2min,  draai het een kwartslag om laat opnieuw 2min bakken. Draai het vlees en herhaal dit opnieuw. Het vlees is dan saignant gebakken met een mooie grilruit. Wikkel het vlees na het bakken in aluminiumfolie en laat het zeker 5 min. rusten. 
  • Bak 4 grofgesneden sjalotten goudbruin in boter en voeg 2 gesnipperde teentjes knoflook, tijm en laurier toe. Voeg een royale scheut brandy toe om te flamberen en blus met rode wijn. Voeg de wildfond toe en laat dit alles tot de helft inkoken. Voeg een eetlepel aalbessengelei en een scheut room toe. Laat nog een keer opkoken en haal de saus door de zeef. Afkruiden met peper en zout. Tip: zorg bij het flamberen ervoor dat de dampkap uitstaat. 
  • Bak de champignons in een hete pan bruin met een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. 
  • Serveer de steaks op een bord met de gebakken champignons en werk af met de wildsaus. Dit gerecht kan je desgewenst serveren met kroketjes of een knolselderpuree.