Plantenkleuringen in de kijker

image00033

Biologische kappers, natuurlijke producten,geen ppd, zonder parabenen en siliconenvrij. Het zijn termen die mij niet vreemd in de oren klinken, veel mensen reageren niet goed op het gebruik van chemische producten die aanwezig zijn in chemische haarverf en verzorgingsproducten .De trend zet zich voort naar een groter bewustzijn voor de gezondheid en de natuur. In Nieuwpoort bij Biokapsalon Attisch werkt Isabelle Monteny al 20 jaar met 100% natuurlijke haarkleuringen. Dit zijn poeders die gewonnen worden uit plantenbestanddelen die tot fijn poeder gemalen worden,zonder enige bewerking en toevoeging van chemische stoffen. Perfecte haarkleur, glanzend gezond haar, grijsdekking en een houdbaarheid van 6 à 8 weken. Ideaal om eens in de kijker te zetten.

Plantenkleuringen zijn een gezond alternatief voor chemische kleuringen en vergen veel kennis en ervaring en een passie voor het verder willen evolueren.

Wat is een plantenkleuring en hoe werkt het?

“Er wordt eerst gekeken naar de natuurlijke haarkleur en geluisterd naar de wens van de klant. De plantenpoeders worden dan gemend om zo de juiste kleur te bekomen. Onze eigen kijk, ervaring en kennis van kleuren, spelen hier een grote rol. De plantenpoeders meng ik met warm water tot een papje, wat ik op de hoofdhuid en haren aanbreng. De tijd dat het er op blijft, verschilt per persoon en haartype. Je krijgt een muts op om de warmte binnen te houden en de haren vochtig te houden. Daarna wordt de kleur grondig uitgespoeld, we werken af met een natural conditioner. Meestal worden de haren niet gewassen na de kleuring omdat de plantennpoeders nog twee dagen doorwerken. Soms is er een dubbele kleuring nodig, als je bijvoorbeeld van wit-grijs haar naar chocoladebruin wilt gaan. Dat lukt niet in één keer. Na het eerste kleurpigment dat nogal fel is, zetten we een tweede neutraliserende kleur, gekozen uit ons ruim kleurenpalet, op. 

Welke invloed heeft het op het haar, hoofdhuid en gezondheid?

“Ik werk met plantenbestanddelen en kruiden die gewonnen worden uit de natuur zoals: gember, kurkuma, sandelhout, henna, salie, walnootbolster,hibiscus,…enz. Er zit bijvoorbeeld ook kamille in, wat goed is voor droog haar en een droge hoofdhuid. De kruiden hebben ook een functie en gaan het haar en de hoofdhuid herstellen en in hun natuurlijke toestand terugbrengen. De plantenkleuring legt een laagje rond het haar en verandert de natuurlijke melanine niet, ze beschermen  het haar tegen slechte invloeden van buitenaf. De kleuring verbetert het haar en brengt ze terug in hun natuurlijke toestand. Blijvende glans gegarandeerd. Een chemische kleuring dringt in het haar en haalt er pigmenten uit en verandert de natuurlijke melanine, het haar wordt dan dof en droog. Trouwens ook alle chemische stoffen gaan via de hoofhuid rechtstreeks in je lichaam, een heel belangrijke oorzaak voor het ontstaan van allergieën. Plantenkleuringen zijn zeker een aanrader voor mensen met allergieën en mensen met chemo of die chemo gehad hebben.

Hoe lang blijft het resultaat?

“Een plantenkleuring is even lang houdbaar als een chemische kleuring, nl. 6 à 8 weken. Als je in de tinten van je natuurlijke haarkleur blijft, heb je ook geen uitgroei. De kleur vervaagt gewoon na een tijdje. Enkel als je een contrasterende kleur kiest, is dit wel zichtbaar. En bovendien ziet het er natuurlijker uit. Ook de grijze haren worden mee gekleurd en die lijken precies op highlights. Het resultaat  is een mooi aquarel van tinten en schakeringen. Ik gebruik wel een dubbele kleuring voor mensen die hun grijze haren volledig gedekt willen zien.

Werk je met kleurstalen voor de juiste tint?

Ik maak zelf mijn kleurstalen, maar het is niet haalbaar om ze allemaal te maken. Elke kleuring is uniek per persoon, want iedereen heeft een andere ondertoon van natuurlijk haar. Mijn mooie resultaten heb ik te danken aan mijn jarenlange ervaring en mijn nooit aflatende inzet om steeds weer nieuwe zaken uit te testen en te verbeteren, het welzijn van de klant blijf ik hoog in mijn vaandel dragen. Het is heel visueel werken, altijd kijken en alert blijven. Oog blijven hebben en aandacht voor de impact van de poeders op het haar is een boeiende uitdaging en een passie voor mij en voor mijn vak. Ik hou alle kleuren goed bij per klant en stuur bij indien nodig. Elke kleuring is uniek en persoonlijk. Ik hou ook altijd rekening met de kleurkeuze van de klant. Vaak brengen ze een foto mee dat ze mooi vinden en dan werken we daar naartoe. Nadien is het belangrijk dat ze een shampoo gebruiken waar geen siliconen in zitten, omdat deze shampoo een laagje rond het haar leggen waardoor de plantenpoeders zich moeilijker hechten aan het haar en je kleur sneller verdwijnt.”

Kan je zo maar over schakelen van een chemische haarkleur naar een plantenkleuring?

Wie gewoon is om het haar te kleuren met chemische producten, kan meteen overschakelen op plantenkleuring. Je hoeft niet te wachten tot het er volledig is uitgegroeid. Je haren worden meteen al soepel en zacht en nemen hun levedige kleur en glans direct aan. De planten beschermen je haar. De resultaten van de kleuren zijn een streling voor het oog. Schitterende voor-en-na foto’s, met dank aan Isabelle van Biokapsalon Attisch te Nieuwpoort.

Wil je graag de stap wagen en overschakelen op biologische plantenkleuring of ben je allergisch aan chemische kleuringen? Ontdek snel onze deals en profiteer van een mooie korting


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...