• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Waarom te zuur, ons verzuurt!


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

18-07-2017

De smaak van iets zuur is iedereen wel bekend, het eten van een citroen of een zak zure beren, kan iedereen zich wel voor de geest halen, idem voor de daarbij behorende gelaatsuitdrukkingen.
Dit artikel gaat echter niet over de zure smaak, maar over verzuring in ons lichaam. Wat zijn de nadelen van een zure omgeving in ons lichaam en wat kan jij eraan doen!

Bij de geboorte bestaat ons lichaam  voor 70% uit water en voor 30% uit mineralen en spoorelementen. Naarmate we ouder worden raakt deze balans echter verstoort, dit met name door interne ( voeding, stress ) en externe factoren (vervuiling, cosmetica en andere lifestyleproducten, overmatig sporten, medicatie...) . Deze factoren zorgen ervoor dat in ons lichaam zure afvalstoffen geproduceerd worden. Ons lichaam is een fantastisch werkend mechanisme dat veel van deze stoffen zelf weet te elimineren, maar helaas niet alles. Deze afvalstoffen blijven achter in ons lichaam ( in ons bloed, bindweefsel, vet...) en kan zich op lange termijn vertalen in allerlei vervelende klachten.

Even een kleine uitleg over zuur en base.

Afbeelding

Om uit te kunnen leggen wat verzuring met je doet en hoe je het kan tegengaan, wil ik eerst even kort toelichten wat zuur en base betekent.
Zuur en base zijn twee scheikundige begrippen, het zegt iets over de eigenschap van een stof. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren, melk -en looizuren. Base of basisch is het tegenovergestelde van zuur. Basische stoffen zijn o.a. natriumbicarbonaat (soda) of kaliumbicarbonaat. In de wetenschappen gebruiken we de PH-waarde om aan te tonen of een stof zuur of basisch is. Hiervoor gebruiken we de PH- waarde schaal deze gaat van 0 t.e.m. 14. Een PH- waarde van 0-7 = zuur, hoe lager het getal hoe zuurder de stof, stoffen tussen de 7 en 14 zijn basisch, hoe hoger het getal hoe meer base de stof. Een stof met een neutrale waarde = 7 ( neutraal ).

In de alinea hierboven kwam je al natriumbicarbonaat tegen, deze stof is al aanwezig in je lichaam vanaf je geboorte en houdt de zuurtegraad in balans. Naarmate we ouder worden en steeds minder van deze stof in ons lichaam aanwezig is, hoe gemakkelijker we verzuren. Hierdoor zal de verzuring in ons lichaam zich steeds meer gaan opstapelen.
Verschillende kwalen van te veel verzuring in ons lichaam zijn:
- overgewicht
- vermoeidheid
- spier -en gewrichtspijn
- tandbederf
- huidproblemen
0p lange termijn kan het ervoor zorgen dat ziektes moeilijker bestreden kunnen worden, er is zelfs wetenschappelijk onderzoek dat bevestigd dat kankercellen zich makkelijker vestigen in een anaerobe omgeving, m.a.w. een omgeving die erg zuur is.

Afbeelding

Nu dat je bovenstaande uitleg hebt kunnen verwerken, even down to business, wat kan je doen om je lichaam extra goed te ondersteunen:
Hierboven zie je een afbeelding met welke voedingsmiddelen verzurend (links) en ontzurend (rechts) werken. Je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat zwaar bewerkt voedsel fabrieksvoedsel je lichaam meer schade dan plezier doen. dus altijd met mate.
- Eat well = feel well
- dry brushing = elimineren van afvalstoffen via ons lymfatisch systeem.
- massage, voetreflex = afvoeren van afvalstoffen en versterken van het immuunsysteem.
- bewegen = activiteiten waarbij we ons lichaam aan het werk zetten, zonder het uit te putten ( wandelen, rustig fietsen, tai-chi, yoga, pilates, zwemmen, qi-qong, ) . Te zware en langdurige (sport) inspanningen zorgen ervoor dat het lichaam (grote) hoeveelheden melkzuur gaat produceren , tevens worden cortisol en adrenaline geproduceerd, die pieken geven in onze hormoonhuishouding. Waardoor disbalans kan ontstaan.
- goede nachtrust
- stress zo veel mogelijk vermijden of aanpakken .
- niet roken, weinig alcohol en geen drugs gebruiken.
- drink citroen, limoen of grapefruit (pas op met grapefruit als je medicatie neemt).
in lauwwarm water op een nuchtere maag. Het zuur van de citroen/limoen/grapefruit heeft een ontzurend effect in het lichaam.
- beperk het drinken van koffie
- drinken van onzurende thee ( Alka greens is ene fantastisch merk, met ontzurende producten).
- (voet)baden met epsom zout ( werkt ontzurend, door afvalstoffen af te voeren).