• Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie
  • Beauty

Schoonheid van binnenuit


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

04-09-2017

Onze huid vormt een belangrijke afscheiding tussen ons lichaam en de omgeving. Ze beschermt ons (en vooral onze organen) dagelijks tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals toxische stoffen, ziektekiemen, allergenen, straling en mechanische schade.
​Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol in het regelen van het vocht -en temperatuurniveau van ons lichaam. Maar onze huid kan droog, minder strak en onzuiver worden.
​Naast een goede uitwendige verzorging heeft ze ook nood aan (extra) voeding van binnenuit.

Opbouw van onze huid:

​Onze huid is opgebouwd uit 3 lagen, van buiten -naar de binnenkant zijn dit de opperhuid, lederhuid en de onderhuid. De opperhuid is de zichtbare laag. De lederhuid bestaat uit de matrix met cellen en vezels. Dat zijn collageen en elastinevezels, die respectievelijk voor structuur en stevigheid en elasticiteit zorgen. Naast talg- en zweetkliertjes, bevat de lederhuid ook bloed -en lymfevaten, die zuurstof, voedings -en afvalstoffen transporteren. Het uitgebreide systeem met bloedvaten of microcirculatie is van groot belang voor het functioneren en vernieuwen van de huid. De onderste huidlaag bestaat voornamelijk uit vetweefsel, dat van individu tot individu sterk van omvang verschilt.

Rol van collageen:

Collageen is de allerbelangrijkste vezelachtige bouwsteen van het bindweefsel in de huid. Ongeveer 30% van ons lichaam bestaat uit  dit eiwit. Het zit niet alleen in de huid, maar ook in de beenderen, pezen, ligamenten, haren en nagels en tanden. Bij de lichaamseigen aanmaak van collageen speelt vooral het co-enzym vitamine C een grote rol. Een tekort aan vitamine C leidt tot minder stabiel gevormde collageenvezels.

​Tijdens ons leven wordt de onze huid voortdurend vernieuwd. Jonge mensen hebben een overvloed aan collageen, dat een veerkrachtig en strak mazennetwerk vormt. Deze ideale collageenstructuur voorkomt de vorming van rimpels en geeft de huid elasticiteit. Naarmate we ouder worden, maken we echter steeds minder collageen aan, waardoor onze huid gestaag aan stevigheid verliest. Hierdoor ontstaan rimpels en wordt de huid slapper. Ook de doorbloeding van de huid vermindert met het ouder worden, wat bijdraagt tot verslapping van de huid. Vanaf de leeftijd van 20 jaar vermindert het collageen met ongeveer 1% per jaar en wordt het collageennetwerk losser. Rond ons 30e levensjaar worden de eerste tekenen van vermindert collageen zichtbaar.

Kunnen we veroudering afremmen?

Veroudering is de opstapeling van diverse schadelijke veranderingen op cel- en weefselniveau, waarbij vrije radicalen een belangrijke rol spelen. In een normale situatie bestaat er een evenwicht tussen de schadelijke reactive oxygen species (ROS, waartoe vrijë radicalen behoren) en antioxidanten. Naarmate we ouder worden, raken de productie van vrijé radicalen en het antioxidant-afweermechanisme echter steeds meer uit balans. Dat kan leiden tot een toename van de celbeschadiging. De oxidatie van alle lichaamsmoleculen (vetten, eiwitten en DNA) zorgt ervoor dat we ouder worden en uiteindelijk sterven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat anit-aging therapieën gericht zijn op zowel het verminderen van oxidatieve stress als het stimuleren van de beschermingsmechanismen tegen oxidative stress.

Al onze organen verouderen, maar onze huid is het meeste zichtbaar. Van ons lichaam is de huid het orgaan met het grootste oppervlak en dus een belangrijk doelwit voor oxidatieve stress. Het huidweefsel wordt niet alleen blootgesteld aan heel wat schadelijke invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld Uv-licht), maar ook van binnenuit. We kunnen onze huid beschermen tegen veroudering door elke dag voldoende anti-oxidantrijke groenten en fruit te eten. Hierdoor krijgen de vrijë radicalen minder kans om onze huidcellen te beschadigen

Afbeelding

Brandnetel (urtica dioica)
Brandnetel werkt zuiverend. Dat voel je niet alleen, maar zie je ook aan je huid.

Werking:
Werkt niet alleen ontgiftend, maar ook alkaliserend, bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Hierdoor is brandnetel goed voor de afvoer van giftige stoffen uit ons lichaam.

Door de aanwezigheid van:
- Flavonoiden, chlorogeenzuur, quercetine en kaempferol die een antioxidatieve werking hebben.
- Silicium, een belangrijk mineraal voor het behoud van een gezonde huid. Je vindt het terug in bindweefsels zoals de huid en de botten.

Afbeelding

Tomaat en papaya ( solanum lycopersicum & carica papaya)

Werking:
- Zijn natuurlijke beschermers tegen UV-geïnduceerde erytheem (roodheid)
- Beschermen vetten, eiwitten en DNA tegen oxidatieve schade.
- Helpen kankerverwekkende toxinen af te voeren doordat ze leverenzymen activeren.

Door de aanwezigheid van:
Lycopeen (carotenoïde)

Afbeelding

Rozenbottel ( rosa canina)
Rozenbottels zijn de vruchten uit de bloesems van de wilde roos.

Werking:
- Ondersteunt de collageen aanmaak.
- Helpt bij de opbouw en de versterking van het huidweefsel.
- Herstelt de schade door de zon.
- Werkt anti-aging.

Door de aanwezigheid van:
Vitamine C ( tot 6 x meer dan in sinaasappels), fenolzuren, anthocyaninen, caretenoïden en gammalinoleenzuur (GLA).

Afbeelding

Ananas (ananas comosus)
Ananas is de koning van de tropische vruchten en barst van de fytonutriënten. De vrucht bevat vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en C, mangaan, koper,kalium, betacaroteen, foliumzuur en voedingsvezels.

Werking:
- Ondersteunt de collageen aanmaak.
- werkt ontstekingsremmend en regenererend voor de huid.

Door de aanwezigheid van:
-Vitamine C en Bromelaïne

Afbeelding

Gotu Kola (centella asiatica)
Gotu Kula vind je vooral terug in delen van India, Azië en het Midden -Oosten. Het is een vaste kruidachtige klimplant met waaiervormige bladeren die in Azië al honderden jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt wordt. In de Ayurveda wordt het Brahmi genoemd.

Werking:
- Werkt verzorgend voor de huid ( bij puistjes en eczeem).
- Bevordert de collageensynthese en ook de elasticiteit van de huid.
- Stimuleert de aanmaak van nieuwe haarvaten zodat de huid beter doorbloed wordt.
- Verbetert de veerkracht van de aderen die net onder de huid liggen.
- Werkt ontstekingsremmend en bestrijdt enkele bacteriën.

Door de aanwezigheid van:
Triterpeensaponinen, asiatinezuur, kaempferol en quercetine.

Afbeelding

Paarse mais (zea mays)
Paarse mais behoort botanisch gezien tot dezelfde soort als gewone mais, maar door een twist van de natuur produceert deze soort korrels met een diep paarse kleur.

Werking:
- Zorgt voor antioxidatieve celbescherming.
- Werkt anti-aging.
- De anthocyanine-concentratie in verse paarse mais uit Peru is 16,4 milligram/gram. Dit is veel hoger dan blauwe bosbessen, die 1,3 tot 3,8 miligram/gram anthocyaninen bevatten.

Door de aanwezigheid van:
Antocyaninen

Afbeelding

Aloe vera
Aloe vera is een woestijnplant die het best gedijt op zandige of rotsige bodems in zonnige tot hete, droge streken van de tropen en de subtropen. Ze worden ook aangetroffen langs de kust, in berggebieden en in oerwouden. Aloe vera heeft een lange geschiedenis als medicinale plant en wordt al eeuwen gebruikt om de geneeskrachtige  en therapeutische eigenschappen. Uit deze vetplant kunnen er twee delen geïsoleerd worden diep apart worden aangewend.
Enerzijds is er het sap, dat spontaan uit de gesneden bladeren vloeit en afkomstig is van de buitenste, antraceenhoudende cellagen van het blad. Dit sap werkt sterk laxerend en tonisch op de ingewanden.
Anderzijds is er de gel, die wordt verkregen na het zorgvuldig fileren van de bladeren, waarbij de buitenste, anthraceenhoudende laag verwijderd wordt. De gel is het bekendst als ingrediënt van cosmetische producten, maar de inwendige toepassingen zijn ook enorm veelzijdig. De gel bevat meer dan 75 actieve stoffen, waarvan onder andre polysacchariden van groot belang zijn.
Bij inwendig gebruik (orale inname), werkt aloe vera ontstekingswerend en infectiewerend ( het verhoogt de capaciteit van immuuncellen om indringers te vangen) en revitaliseert het de huid.
Bovendien kan het gebruikt worden om wondheling te bevorderen en de huid te hydrateren. Door zijn unieke samenstelling is de gel ook in staat om de absorptie van andere nutriënten te verhogen, zoals die van Vitamine C.

Nog meer voedingsmiddelen voor een stralende huid:
advocado, omega 3 vetzuren, granaatappel, groene thee, caca, curcuma, wortel, bessen, citrusvruchten, druiven, artisjokken en H2O.