Wat vertelt mijn lichaam mij

shutterstock_695951221

Ik ben altijd moe en heb weinig energie over. De laatste tijd verdiep ik mij steeds meer in research over voeding en de impact ervan op je fysieke en mentale gezondheid. Ik voel aan mijn lichaam dat het tijd is om iets te veranderen. Mijn osteopaat trok ook aan de alarmbel dat het nodig was. Ik start met een Health Scan, een uitgebreide analyse van mijn lichaam. Benieuwd naar de resultaten...

Lees hier wat er voorafgaand is gebeurd...

Ik zit neer met mijn blote voetjes op een soort weegschaal en er kleven allemaal elektrodes op mij. Gedurende een paar minuten moet ik rustig blijven zitten, niks zeggen en ademen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn hartslag in rust lag rond de 75, maar die schiet meteen de hoogte in naar 95 als de test begint. Ik begin het ook warm te krijgen en wat te zweten. Nergens voor nodig, maar mijn lichaam reageert en daar kan ik weinig aan doen. Als dit mijn resultaat maar niet te veel beïnvloedt.

"Ik heb het altijd koud... Meestal haal ik 36°C niet eens."

En dan komt op het scherm: 94/100. Ik kijk verbijsterd naar de algemene gezondheidsscore. Dit is veel beter dan ik had gedacht en op het eerste zicht zit ik bijna overal in de groene ‘normale’ zone. Enkele factoren halen mijn score naar beneden. Ik heb een lage bloeddruk en lichaamstemperatuur, altijd al zo geweest. Als ik 36°C haal is het veel. Als ik 37°C heb, lig ik ziek in bed met koorts, maar niemand die het natuurlijk gelooft. Check 35,9°C, gemeten op een doordeweekse namiddag terwijl ik aan het werk ben. Ik heb het altijd koud en overdrijf dus niet. 

Een derde factor is dat ik te laag scoor voor de homeostase. Dit duidt aan of je na een inspanning terug gemakkelijk je evenwicht kunt herstellen. Hier scoor ik dus lager dan 80 en beland daarmee in de gele zone. Nog niet in de orange kritieke zone. Op het vlak van fysieke inspanning, scoor ik uiteraard ook ondermaats. Ik kom zeker niet aan 2u sport in de week. Tenzij je het over-en-weer-gerij naar school en de sportactiviteiten van de kids mee telt. En de trappen in huis. Maar dit is geen verrassing. En ik ben er mij bewust van. Meer zelfs... ik wil graag sporten, maar het komt er niet van.

"Mijn energieniveau staat erg laag en

zit in de kritieke oranje zone."

Mijn BMI flirt met de bovengrens. Er mag altijd wel iets af, maar het is niet dramatisch. Zo lang ik maar in mijn broeken pas. Toegegeven de zomer is niet lief voor mij geweest. En dat merk ik toch als ik mijn skinny jeans niet zo gemakkelijk meer aan krijg. De batterijen van de weegschaal zijn al maanden plat en ik heb ze niet vervangen. Maar in de zomer kun je aan je kleedjes of rokjes moeilijk zien of je op gewicht blijft. Toch maar eens die batterijen vervangen. En nu blijkt er bijna 2 kg bij te zijn. Iets te veel apero’s en BBQ’s gehad deze zomer. 

En dan komt het. Mijn energieniveau zakt in de oranje zone van de curve. Ik kom uit op een score van 1400, en zou om optimaal te functioneren tussen 2500 en 3000 mogen zitten. Tja, dat ik vermoeid was en weinig energie over had, had mijn lichaam mij ondertussen wel duidelijk gemaakt. Maar nu zie ik het zwart-op-wit en duikt de curve naar beneden. ‘s Morgens heb ik veel tijd nodig om mij op te trekken, en als ‘s avonds alles erop zit, is de batterij plat. Ik ben een dieselke, zonder reserves. Dit mag dus een serieus pakje stijgen.

Liefs, Tineke


En dan gaat het verder in detail over de oorzaak van mijn vermoeidheid, energietekort en spijsvertering. Ook hormonaal, emotioneel en energetisch komen er resultaten uit. Blijf zeker volgen om het te weten te komen...

Wil je niks missen? Lees hier de voorgaande blogs:


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...