Stop de klok!

shutterstock_367850138

Vrouwen zijn heel kritisch voor zichzelf. Verouderen mag dan wel een natuurlijk proces zijn, het blijft verdomd moeilijk om eraan toe te geven. En wat is er trouwens mis met, mooi ouder worden en de tijd een beetje af te remmen. Verouderen is een proces dat intreed vanaf de dag dat we geboren worden. Opeens begint de tijd de lopen, en kan ze zelfs met onze allerbeste technologie nog niet teruggedraaid worden. Het verouderen van ons lichaam gebeurt op celniveau, het tempo waaraan iemand veroudert verschilt van persoon tot persoon. Éen reden is dat ongeveer 30% procent genetisch bepaalt is door je ouders en grootouders, de andere 70% procent hangt af van je levenstijl en de omgeving waarin je leeft.

Wetenschappers zijn er al lang uit dat veroudering begint op celniveau doordat ons DNA beschadigd raakt. Elke dag moet ons DNA zich verdedigen tegen miljoenen schadelijke factoren. Het grootste deel hiervan is niet schadelijk en heeft niet direct grote gevolgen. Onze cellen beschikken over fantastische systemen om het DNA te herstellen. Over het algemeen werken deze mechanismen zeer goed, zelfs voor de rijpere huid. Er is wel een kanttekening, sommige schade aan het DNA is onherstelbaar, zoals bijvoorbeeld zonneschade. Wie regelmatig verbrand is, beschadigd zijn cellen tot op DNA niveau, en deze schade valt niet te herstellen, met geen enkele technologie of dure crème, helaas.  Wetenschappers diehet verouderingsproces bestuderen geloven dat het opstapelen van dergelijke schade in het DNA aanzienlijke gevolgen heeft. Het lijkt waarschijnlijk dat een opeenstapeling van DNA mutaties aan de oorsprong ligt van het verouderen, in de mate van waarin het onze genen beschadigt.

Ons lichaam bezit over een zelfherstellend vermogen, dit is cruciaal om weefsels te regenereren, infecties te bestrijden en het lichaam te ontgiften. Door een gezonde levenstijl aan te meten, die ons fysiek en psychisch ten goede komt is het mogelijk om de tijd te vertragen en het verouderingsproces af te remmen.

Aging processen

Er bestaan vier belangrijke celprocessen die in verband staan met de schade aan het DNA en huidveroudering: oxidatie, glycatie, mythalatie en inflammatie. 

De natuurlijke biochemische processen vinden gelijktijdig plaats in een voortdurende cyclus. Als het proces wordt verstoord, raakt wordt er een kettingreactie veroorzaakt die alle delen van de cellen, eiwitten, vetten en DNA beschadigen. Het resultaat hiervan is dat de cellen hun homeostase en vitale functies verliezen en beginnen te verouderen. Het lichaam wordt hierdoor steeds vatbaarder voor ziektes, waardoor de huid zichtbaar veroudert.

1) Oxidatie is één van de processen die onze cellen veroudert. Vrijë radicalen zijn instabiele moleculen die zich binden aan een niet gekoppelde elektronen. Ze stelen op die manier een koppeling bij een omliggende elektorn om zichzelf te versterken. Dit fenomeen wordt oxidatieve stress genoemd. Dit is een natuurlijk proces dat dagdagelijks plaatsvindt in ons lichaam. Je kan je er niet volledig tegen wapenen. Gezonde voeding en een uitgebalanceerd lifestylepatroon kunnen dit proces afzwakken. Gezonde voeding bevat veel antioxidanten die essentieel zijn om oxidatieve stress te verminderen en te neutraliseren. 

De invloed van deze oxidatieve stress op onze huid bevindt zich in het mechanisme dat een watervaleffect hanteert dat schade berokkent aan de moleculaire structuur van de huid. Als de vrije radicalen de verschillende lagen van de huid aanvallen, versnellen ze de vorming van rimpels en huidimperfecties. 

2) Glycatie is het proces dat een aanval uitlokt door suikers. Wanneer we suikers of complexe koolhydraten eten, zet ons lichaam dit om in glucose. Hoge glucosewaarden in ons bloed creëren glycoproteïnes, die daarna omgezet worden in geanvanceerde eindproducten, ook wel AGE`s genoemd. Deze AGE`s hechten zich aan de receptoren en wijzigen de chemische eigenschappen van de eiwitten, vetten en het DNA. Doordat AGE`s ervoor zorgen dat de eiwitstructuren in onze huid verharden, gaan we dit waarnemen door de zichbaarheid van rimpels. Onze collageen en elastinestructuren worden aangetast, hun natuurlijke soepelheid gaat verloren waardoor ze verharden. Het resultaat zijn rimpels en een afnemend vermogen om snel te genezen.

De schade die glycatie toebrengt blijft niet beperkt tot de huid. Het degeneratieproces zorgt er tevens voor dat onze botten, pezen, kraakbeen, tanden, spieren  en hart -en bloedvatenstelsel aangetast worden. Om dit proces tegen te gaan geldt ook, gezonde voeding in combinatie met een gezonde lifestyle.3) Methylatie is een proces dat bepaalt welke gene geactiveerd worden en welke niet. Het is een essentieel mechanisme om de celfunctionaliteit te behouden. Vitamines, hormonen, neurotransmitters en antilichamen werken alleen als de methylatie op de juiste manier plaatsvindt. Een andere cruciale rol van methylatie is het verminderen van de homocysteïnewaarden in het bloed. Homocysteïne is een toxische verbinding die ontstaat bij de celstofwisseling. Terwijl de cel energie produceert, komt er een reeks schadeijke producten vrij. Hierdoor ontwikkelt ons lichaam een hele serie verdedigings -en ontgiftingsechanismes , waaronder methylatie. Met ouder worden neemt de effectiviteit van dit mechanisme af, waardoor er een slechtere celwerking met ziekte als resultaat ontstaat. Een andere reden voor een slechte werking van het methylatie systeem ligt aan een ongezond voedingspatroon, dat niet voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen levert om dit proces te ondersteunen.

4) Inflammatie, oftwel ontstekingen. De meeste mensen denken daarbij aan iets negatiefs, maar eigenlijk moet je je lichaam dankbaar zijn dat deze reactie in werking treed. Door een ontsteking gaat je lichaam over op de verdedigingsmodus, en gaat het aan de slag om de verwonding of ziekte op te ruimen. Zonder deze reactie of een slechte werking ervan kan ons lichaam niet voldoende herstellen.  Wanneer een goedaardige ontsteking zich ontpopt tot een chronische ontsteking krijgt ons lichaam problemen. Enkele voorbeelden van de chronsche ontstekingen die leiden tot chronische ziekten zijn osteoporose, diabetis, alzheimer... Het negatieve karakter van deze ontsteking is het begin van de achteruitgang die geassocieerd wordt met veroudering. De veroudering wordt gekenmerkt door een lichte chronische ontstekingsreactie die in verband staat met de reactie van ons immuunsysteem op zowel genetisch als individueel niveau. 

Eén van de beste manieren om chronische ontstekingen de monde te snoeren is nogmaals een gezonde LIFESTYLE. Het is een must om onszelf een gezond voedingspatroon aan te leren en voldoende fysieke en mentale ontspanning in te plannen.Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...