Stop de klok!

shutterstock_367850138

Verouderen mag dan wel een natuurlijk proces zijn, het blijft moeilijk om eraan toe te geven. Rimpeltjes, huidverslapping, grijze haren, doffe teint... Maar wat is er trouwens mis met mooi ouder worden? Verouderen is een proces dat intreedt vanaf de dag dat we geboren worden. Opeens begint de tijd de lopen, en kan ze zelfs met onze allerbeste technologie nog niet teruggedraaid worden. Wat is huidveroudering nu eigenlijk, en wat veroorzaakt het?Lees er alles over in deze blog. ​

Wetenschappers zijn er al lang uit dat veroudering begint op celniveau door beschadiging van ons DNA. Elke dag verdedigt ons systeem zich tegen miljoenen schadelijke factoren. Onze cellen beschikken over een fantastische techniek om het DNA te herstellen. Meestal werken deze mechanismen zeer goed, zelfs voor de rijpere huid. Echter, sommige schade aan het DNA is onherstelbaar, zoals bv. zonneschade. Wie regelmatig verbrandt, beschadigt de huid tot op cel- en DNA-niveau. En deze schade valt helaas niet meer te herstellen, met geen enkele technologie of dure crème.  Wetenschappers geloven dat het opstapelen van dergelijke DNA-schade aanzienlijke gevolgen heeft en aan de oorsprong ligt van het verouderingsproces.

Het verouderingsproces, het tempo en de mate waarin we ouder worden, verschillen van persoon tot persoon. Ongeveer 30% procent is genetisch bepaald door je ouders en grootouders. De andere 70% procent hangt af van je levenstijl en de omgeving waarin je leeft. Ons lichaam bezit over een zelfherstellend vermogen, dit is cruciaal om weefsels te regenereren, infecties te bestrijden en het lichaam te ontgiften. Door een gezonde levenstijl aan te meten, die ons fysiek en psychisch ten goede komt, is het mogelijk om de tijd te vertragen en het verouderingsproces af te remmen.

Aging processen

Er bestaan vier belangrijke celprocessen die in verband staan met de schade aan het DNA en huidveroudering: oxidatie, glycatie, mythalatie en inflammatie. 

De natuurlijke biochemische processen vinden gelijktijdig plaats in een voortdurende cyclus. Als het proces wordt verstoord, raakt wordt er een kettingreactie veroorzaakt die alle delen van de cellen, eiwitten, vetten en DNA beschadigen. Het resultaat hiervan is dat de cellen beginnen te verouderen, de huid zichtbaar veroudert en het lichaam vatbaarder wordt voor ziektes.

 1. Oxidatie is één van de processen die onze cellen veroudert

  Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die zich binden aan een niet-gekoppelde elektronen. Ze stelen op die manier een koppeling bij een omliggende elektorn om zichzelf te versterken. Dit fenomeen wordt oxidatieve stress genoemd. Dit is een natuurlijk proces dat dagdagelijks plaatsvindt in ons lichaam. Als de vrije radicalen de verschillende lagen van de huid aanvallen, versnellen ze de vorming van rimpels en huidimperfecties. Je kan je er niet volledig tegen wapenen. Gezonde voeding en een uitgebalanceerde levensstijl kunnen dit proces afzwakken. Gezonde voeding bevat veel anti-oxidanten die essentieel zijn om oxidatieve stress te verminderen en te neutraliseren. 

 2. Glycatie is het proces dat een aanval uitlokt door suikers

  Wanneer we suikers of complexe koolhydraten eten, zet ons lichaam dit om in glucose. Hoge glucosewaarden in ons bloed creëren glycoproteïnes, die daarna omgezet worden in geavanceerde eindproducten, ook wel AGE`s genoemd. Deze AGE`s wijzigen de chemische eigenschappen van eiwitten, vetten en DNA. Doordat AGE`s ervoor zorgen dat de eiwitstructuren in onze huid verharden, gaan we dit waarnemen als zichtbare rimpels. Onze collageen en elastinestructuren worden aangetast en hun natuurlijke soepelheid gaat verloren. Het resultaat zijn rimpels en een afnemend vermogen om snel te genezen. Deze schade blijft niet beperkt tot de huid. Het degeneratieproces zorgt er tevens voor dat onze botten, pezen, kraakbeen, tanden, spieren  en hart -en bloedvatenstelsel ook aangetast worden. 

 3. Methylatie is een proces dat bepaalt welke genen geactiveerd worden en welke niet

  Dit is een essentieel mechanisme om de celfunctionaliteit te behouden. Vitamines, hormonen, neurotransmitters en antilichamen werken alleen als de methylatie op de juiste manier plaatsvindt. Een tweede cruciale rol van methylatie, is het verminderen van de homocysteïne-waarden in het bloed. Homocysteïne is een toxische verbinding die ontstaat bij de celstofwisseling, waardoor er een reeks schadelijke producten vrijkomt. Met ouder worden neemt de effectiviteit van dit mechanisme af, waardoor er een slechtere celwerking ontstaat. Een andere reden voor een slechte werking van het methylatie-systeem ligt aan een ongezond voedingspatroon, dat niet voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen levert om dit proces te ondersteunen.
 4. Inflammatie, oftwel ontstekingen

  De meeste mensen denken daarbij aan iets negatiefs, maar eigenlijk moet je je lichaam dankbaar zijn dat deze reactie in werking treedt. Door een ontsteking gaat je lichaam over op de verdedigingsmodus, en gaat het aan de slag om de verwonding of ziekte op te ruimen. Zonder deze reactie of een slechte werking ervan, kan ons lichaam niet voldoende herstellen. Wanneer een goedaardige ontsteking zich ontpopt tot een chronische ontsteking komt ons lichaam in de problemen. Het negatieve karakter van deze ontsteking is het begin van de achteruitgang die geassocieerd wordt met veroudering. De veroudering wordt gekenmerkt door een lichte chronische ontstekingsreactie die in verband staat met de reactie van ons immuunsysteem op zowel genetisch als individueel niveau. 

  Eén van de beste manieren om chronische ontstekingen de mond te snoeren is nogmaals een gezonde LIFESTYLE. Het is een must om onszelf een gezond voedingspatroon aan te leren en voldoende fysieke en mentale ontspanning in te plannen.


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...