Start to run, yoga & pilates

dawn-dusk-forest-grass-347134

Het einde van januari is alweer in zicht. Blue Monday is gepasseerd, uitgeroepen tot de meeste depressieve dag van het jaar. De Kerstsfeer is uitgedoofd, de Nieuwjaarsrecepties lopen op hun einde, de Beste Wensen klinken al minder vrolijk en je Goede Voornemens staan alweer onderaan je to-do-list. 

Lees hier wat er voorafgaand is gebeurd...

Maar er is ook goed nieuws. Alles gaat terug zijn gewone gangetje en de dagen worden alweer iets langer. Alhoewel dit nu minder opvalt door het grijze weer. Mijn eetgewoontes normaliseren zich naar gewone porties, gezonde voeding en minder alcohol. Ik ben in januari alleszins gestart met mijn goede voornemens om te sporten om te zetten in de praktijk. Ik heb pilates- en yogalessen ingepland staan en neem mij voor om tussendoor ook 2x per week te gaan lopen. Best ambitieus, maar ik ga ervoor. Als ik alleen al de helft kan realiseren van wat ik vooropgesteld heb, is het al een heuse verbetering op het vlak van beweging. Vooral niet te streng en te strikt zijn, want dan hou je niks vol.

"Als ik al de helft volhou dat ik vooropgesteld heb, is het al een verbetering."

Pilates op de mat ken ik al jaren, maar de Pilates Reformer is nieuw voor mij. Ik mag een proefles meedoen om eens te ervaren. Het is ideaal voor de rugversteviging en een algemene body workout. Je ligt of zit op een toestel waarbij je de plaat verschuift door je benen vooruit te duwen of strekken. Hierbij let je steeds op een goede stabiele rug- en bekkenhouding. Het ziet er ingewikkeld uit, maar gelukkig krijg ik hulp en uitleg. Het is in het begin een raar gevoel om je balans en stabiliteit te vinden. Bij sommige oefeningen moet ik even nadenken over de coördinatie, want je beweegt je benen en tegelijk gaat je lichaam een andere kant uit. Dit klopt niet in de hersenen, dus is wel even wennen. Maar ik voel meteen dat dit mij goed zal liggen.

Ik was al enige tijd op zoek naar een goede yogastudio in de buurt. Want je hebt yoga en yoga en 50 tinten ertussen. Voor mij moet het totaalplaatje kloppen, ook de beleving en omgeving zijn belangrijk. Ik wil niet op een koude betonnen gymvloer liggen met 20 man, in de zweetgeur van de BBB-les ervoor, en rondom flitsende tv’s van de naastliggende fitnesszaal. Yoga draait voor mij om rust en ontspanning, ook in mijn kopje. Dus het type yoga als de yoga-docent zijn bepalende factoren. Het is heel persoonlijk. De spirituele of meer down-to-earth yogi bereiken een ander publiek. Maar bij ieder potje past een dekseltje. Eindelijk heb ik via-via een yoga-studio gevonden waarbij het plaatje klopt. 

"Lopen in de koude en mijn spieren terug opwarmen en stretchen dankzij yoga."

Landelijk gelegen loop je door de bomenlaan naar de hoeve, waar je via een klein deurtje de trapjes opgaat. Je treedt een warme sfeervol verlichte ruimte binnen. Een donkere parket en houten dakgebinte geven het rustieke gevoel weer. De matjes liggen netjes klaar met kussen en dekentje ernaast. Maximum 8 personen per les. Ik word meteen verwelkomd met 3 kussen, want ja het is de eerste les na Nieuwjaar. Meteen voel ik mij op mijn gemak. Ook het type yoga sluit aan bij wat ik al jaren thuis zelf beoefen op mijn matje. Uitrekken van het lichaam, balans, energie, spierversteviging met aandacht voor de juiste ademhaling en correcte lichaamshouding. Aaaaah, ik dommel heerlijk weg tijdens de laatste minuten relaxatie. Na de les praten we nog even na en schrijf ik mij in.

Start to run was toch wel even pijnlijk na 4 maanden stilgelegen te hebben. En dit mag je letterlijk nemen. Niet alleen was het koud buiten, slechts een paar graden, maar mijn spieren voelden stijf aan. Geen ideale combinatie. Maar ik zet door, 20 minuutjes op de tanden bijten. Toegegeven de eerste week was hels. Geen blij-dat-ik-het-gedaan-heb-gevoel nadien, maar vanaf les 4 gaat het beter. Tot ik plots merk dat mijn rechterschouder begint vast te zitten. Hij zit nog niet geblokkeerd, maar ‘t is op het randje. Eventjes kalmer aan doen dus met het lopen. En eerst eens langs bij de osteopaat om los te maken. Want blessures wil ik absoluut voorkomen. Luister naar je lichaam.

Liefs, Tineke

Twee weken hou ik het goed vol, plan alles zorgvuldig en zorg ook voor rust en ontspanning. Maar dan sta ik plots ‘s morgens op en heb geen stem meer.

Wil je niks missen? Lees hier de voorgaande blogs:

10/1: Ontladen, opladen en goede voornemens


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...