Relaxatie-, therapeutische en energetische massages

shutterstock_119108902

Er zijn vele soorten massages, eigenlijk is er altijd wel een vorm die bij je past. Het aanbod kan best overweldigend zijn, daarom hier een korte schets van de mogelijkheden van de types massage. Als je nog nooit een massage hebt gehad, kies je misschien best niet meteen voor het hardere werk. Maak eerst eens kennis met de relaxatie- of ontspanningsmassage. De bewegingen, technieken en druk kan aangepast worden naargelang wat jij als deugddoend ervaart. Als het te pittig is, span je juist je spieren extra op en kom je er meer verkrampt en gespannen uit. Dat is juist niet de bedoeling niet. Dus je bouwt best op als je nog niet vertrouwd bent met de verschillende massagetechnieken.

Onder de ontspanningsmassages vallen de wellness massages die je vaak kunt boeken in spa's zoals de Zweedse massage, hotstone, candle light, kruidenstempel, hammam massage... deze technieken werken ter ontspanning. De warmte van massages zoals de candle, hotstone, kruiden en hammam massage werken extra diep door in de spieren. Wat een gunstig effect heeft op de bloed- en lymfecirculatie en een nog diepere ontspanning kan geven. 

Het stevigere kneed-, rek- en ellebogenwerk versus superzacht

Binnen de therapeutische massages vallen de sport, deep tissue, triggerpoint, shiatsu en Thaise massage. Hier wordt er gemasseerd met stevige technieken die vooral gericht zijn om dieper in te werken op de spieren, weefsels en vezelstructuren, om zo de verzuring en verkleving aan te pakken. Naargelang de massagetherapeut kan dit in combinatie zijn met cupping, Infrarood-therapie, acupunctuur, reflexologie... Als je echt pijnklachten hebt aan je spierstelsel en daardoor misschien uitstralingspijn ervaart, zijn deze massages goede opties.

Therapeutische massages hoeven niet per se diep en stevig te zijn, maar pakken een specifiek "probleem" aan. Zo heb je bijvoorbeeld de manuele lymfedrainage. Dit is een superzachte behandeling, waarbij het overtollig lymfevocht afgevoerd wordt. Lymfedrainage helpt bij opgezette voeten en zware benen, of bij mensen die ziek zijn en daardoor een verstoorde lymfecirculatie hebben. Zorgmassages (metamorfose, vlinder, oncologische,...)  zijn ook een vrij zachte vorm en worden toegepast bij o.a. chronische pijn, oncologische patiënten, mensen met fibromyalgie om de klachten te verbeteren en het perifere zenuwstelsel te ondersteunen. 

Energetische massage brengt je terug in balans op alle niveaus

Massage is een belangrijke ondersteunende vorm van therapie die al eeuwenlang in verschillende culturen toegepast wordt. Meestal zien we een massage enkel als ontspanning of bij spierblokkades, maar ze hebben ook een helende werking op lichaam en geest. Ze stimuleren de energiestroming, helpen je balans te herstellen en activeren het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Je kunt deze vorm terug vinden onder energetische, holistische of intuïtieve massages en healings.

Bij een energetische massage wordt enerzijds gewerkt op energiepunten en meridianen in het lichaam, in combinatie met de stroming van universele energie. Bekende vormen van energetische behandelingen zijn shiatsu, reiki, healing, marma, Ayurveda,... Vaak staan deze vormen van massage niet enkel op zich, maar worden ze vaak toegepast tijdens een manuele oliemassage. Ook het gebruik van klankschalen, trilvorken of aromatherapie met essentiële oliën kan toegepast worden bij energetische massages.

Tijdens de massage kan je de werking van de energie voelen door bv. warmte, koude, rillingen, borrelende darmen of knorrende maag, vermoeidheid,... Ook kun je allerlei emoties voelen opkomen, of het kan ook zijn dat je niets voelt. Wat je gewaar wordt is heel persoonlijk, maar doet niets af aan de helende werking van de massage. Nadien voel je ook nog dat de positieve effecten een aantal weken doorwerken. Een energetische massage is voor iedereen geschikt. 

De essentie van een energetische massage is het in balans brengen van het lichaam. Daarom kan het heel doeltreffend zijn voor gevoelige, intuïtieve, hoogsensitieve volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar een moment van rust en meer balans in hun leven. 

​Ontdek de vele gezondheidsvoordelen van massage, en lees in onze artikels met de do's & don'ts. 


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...