Pollen in de lucht

hooikoorts5

Het hooikoortsseizoen is weer volop aan de gang. Pollen, pluizen en gras in de lucht zorgen voor vervelende niesbuien en prikkelende ogen. Hooikoorts is daarom niet altijd ernstig, maar de vervelende kwaaltjes kunnen wel je dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de strijd aan te gaan.

Naar schatting heeft 12% à 18% van de Belgische bevolking last van hooikoorts. Kriebels in de keel, tranende ogen, niezen en een loopneus behoren tot de klassieke symptomen. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op je slaap, denk- en concentratievermogen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het een invloed heeft op je werk- of studieresultaten. Ondanks dat het een zeer vervelende klacht is, die wel eens onderschat wordt, hoef je er niet elke lente en zomer van af te zien.

Wat is hooikoorts?

Op een mooie zomerse dag zweven er miljoenen pollen door de lucht. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën en komt voor tussen april en augustus als bomen, grassen en onkruid in bloei komen. Deze allergie is een overdreven reactie van je lichaam op stuifmeel, of pollen, die in de lucht zweven en ingeademd worden. 

De overgevoeligheid ontstaat doordat het afweermechanisme van je lichaam in de war is. Op het moment dat dit onschuldige stuifmeel de neus binnendringt, wordt het aanzien als een gevaarlijke indringer bij hooikoorts-patiënten. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert antistoffen. Die vangen op hun beurt de “gevaarlijke” pollen op om ze te lijf te gaan. Waardoor die openbarsten en er o.a. histamine vrijkomt.

De vrijgekomen stof histamine zorgt voor de allergische reactie en typische klachten, zoals irritatie van de slijmvliezen in de ogen, neus- en keelholte. Histamine zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er veel vocht vrijkomt. Een loopneus is een feit! Na verloop van tijd gaat het neusslijmvlies opzwellen, waardoor de neus verstopt raakt. Daarnaast hecht deze stof zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk en onbedaarlijke niesbuien ontstaan.

Check de pollenkalender

De pollenkalender geeft precies aan wanneer grassen, bomen en onkruid bloeit. 

Bloeiperiode
De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door grassen, onkruid (Bijvoet) en bloeiende bomen zoals: Els, Hazelaar en Berken. De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bloeien tussen februari en september. De piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

De invloed van het weer
De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter ervoor zorgen dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft ook een invloed op de hoeveelheid pollen. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans het grootst dat er veel pollen door de lucht zweven. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

Hooikoorts remedies, tips & trics

Medical taping
De toepassing van taping zorgt ervoor dat de klachten, binnen een aantal dagen sterk verminderen. Bij het behandelen van hooikoorts wordt de tape aangebracht op de borst en rug. Door de tape krijgt het bloedcirculatiesysteem meer ruimte en komen bovendien ook de luchtwegen weer vrijer, zodat het benauwde gevoel afneemt. Daarnaast blijkt er ook een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme en bindweefsel.

Supplementen
Recent onderzoek laat zien dat spirulina, boterolie en lichttherapie veelbelovend zijn om de symptomen van stuifmeel-allergieën te behandelen. Dit zijn de belangrijkste natuurlijke supplementen en vitamines om je te helpen bij hooikoorts: spirulina, quercetine, groot hoefblad, probiotica, vitamine A, zink, bromelaïne en brandnetels.

Neti pot
Een Neti Pot is een instrument waarmee je de neusholte kan spoelen met een zoutoplossing. Dat giet je vervolgens in elk neusgat met als doel het reinigen van de neus. Het is een goede manier om van neusverstopping af te komen en overtollig slijm af te voeren. Dit voorkomt ontsteking en verergering van de klachten. Twee keer per dag spoelen, geeft al veel verlichting.

Essentiële oliën
Een luchtbevochtiger met enkele druppeltjes essentiële oliën openen de neus en longen, lossen het probleem van verstopping en overtollig slijm op en verminderen stress: menthol, eucalyptus, lavendel en pepermunt.


Bescherm jezelf ook preventief tegen hooikoorts met deze tips:

  • Ga 's avonds niet wandelen of spelen in het park. Pollen stijgen overdag als het warm is en 's nachts dwarrelen ze weer neer. 
  • Laat 's avonds geen kleding of beddengoed buiten drogen en borstel huisdieren na een wandeling goed af voor je ze binnenlaat. Zo kun je voorkomen dat je pollen mee binnenbrengt.
  • Draag een afgesloten zonnebril om je ogen te beschermen. 
  • Gebruik een anti-allergen spray of neusdruppels tijdens de ergste periode.
  • Als je eropuit trekt, ga dan richting de kust in eigen land.
  • Blijf gehydrateerd, drink voldoende water.
  • Douche voor het slapen gaan, zodat je stuifmeel uit je haar en van de huid spoelt.


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...