• Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie
  • Gezondheid & wellbeing

Mmmmassage


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

04-12-2019

Met de eerste kleine winterprik die deze week letterlijk voelbaar was en ik voor de eerste maal dit jaar mijn autoruiten van een dun laagje ijs moest ontdoen. Wist ik het weer, het hoogseizoen van de mmmassages is weer aangebroken. In deze blog lees je waarom ik pleit voor een wetsvoorstel waar massage een basisrecht zou moeten zijn. Het zou onze maatschappij zoveel beter, mooier en gemoedelijker maken. ;)​

Ik ga er niet om liegen, ik ben een grote fan van massages en een grootverbruiker. Elke maand smacht mijn lichaam naar een massage. Ik kan niet zonder en ik wil niet zonder. Het is één van de meest gelukzalige momenten van de maand, waar ik elke keer weer naar uitkijk. De één houdt van ontspanningsmassages, die vooral gericht zijn om het perifere zenuwstelsel te ontspannen ( = Perifere -> P van Peace ). Ikzelf hou van het diepere werk, deep tissue of Thaise massage zijn helemaal mijn ding. Voornamelijk omdat ik veel last heb van rug, nek en schouders. De pijn en last verdwijnt als sneeuw voor de zon na wat rekken en strekken, in combinatie met het betere ellebogenwerk. Het is dus maar net waar je op dat moment nood aan hebt.

Afbeelding

In België zitten we nog een beetje in een ontdekkingsfase wat betreft de erkenning van de voordelen van massage, en dat zijn er heel wat. Iedereen die al een een goede massage heeft gehad, weet waarover ik spreek. Door zelf al enkele lange en verre reizen gemaakt te hebben, heb ik mogen ervaren en ontdekken dat massage helemaal geen luxe is en al zeker niet in verband zou mogen gebracht worden met erotische handelingen. Door zelf een jaar gewerkt te hebben in een gerenomeerde massagepraktijk in Perth (Australië) en gereisd te hebben door Azië, ben ik overtuigd van de kracht van massage. Down under weten de mensen makkelijk hun weg te vinden naar een massagetherapeut, om preventief aan hun gezondheid te werken. Dit hebben zij overgenomen van hun Aziatische buren waar massage een eeuwenoude traditie is en behoort tot de traditionele geneeswijze. 

Hier in het westen zijn we door de industrialisering en de opkomst van de farma-industrie vergeten dat je stressklachten ook anders kunt behandelen, dan met een pilletje. Die pil onderdrukt enkel het symptoom, maar de onderliggende klacht blijft. Het helpt wel snel, wat handig is in onze drukke maatschappij. Voor een massage moet je tijd maken, maar je krijgt er ook veel voor terug. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben volgende voordelen van massage reeds bevestigd. Massage bevordert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor spieren en weefsels makkelijker herstellen bij revalidatie of na sportinspanningen, dit helpt ook ter preventie van blessures. Het verlaagt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het verhoogt de aanmaak van dopamine (feel good hormoon)  en serotonine (neurotransmitter). Die worden bij mensen die kampen met depressie en negativiteit te weinig aangemaakt. Het helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen en is daardoor ondersteunend voor het immuunsysteem. Therapeutische massages hebben positieve effecten op psychische vermoeidheid en motorische klachten. En zo kan ik nog even doorgaan met het opnoemen van positieve zaken wat betreft massage. Maar dat ga ik niet doen... misschien moet je zelf even op zoek gaan naar een goede massagetherapeut en het eens uittesten. Believe me, a massage a day, keeps the doctor away ;).

Ontspanningsmassage versus therapeutische massage

Afbeelding

Er zijn vele soorten massages,  eigenlijk is er altijd wel een vorm die bij je past. Het aanbod kan best overweldigend zijn, daarom hier een korte schets van de mogelijkheden in het massagelandschap. Als je nog nooit een massage hebt gehad, raad ik je aan om niet direct voor het harde werk te gaan. Maak eerst eens kennis met de relaxatie- of ontspanningsmassage. Vond je het te zacht, dan weet je dat je de volgende keer op zoek moet naar het stevigere werk. Als je direct een hele diepgaande massage boekt, "want ik kan wel wat hebben", maar je moet je billen samen knijpen omdat het nogal pittig is, dan kom je er uiteindelijk nog meer verkrampt en gestresseerd uit, en dat is absoluut geen win-win!

Onder de ontspanningsmassages vallen de wellnessmassages die je vaak kunt boeken in spa's zoals de Zweedse massage, hotstone, candle light, kruidenstempel, hammam massage... deze massages werken ter ontspanning. De warmte van massages zoals de candle, hotstone, kruiden en hammam massage werken wel dieper door in de spieren. Wat een extra gunstig effect heeft op de bloed - en lymfecirculatie en een nog diepere ontspanning kan geven. 

Therapeutische massages hoeven niet per sé diep en stevig te zijn, maar pakken een specifiek "probleem" aan. Zo heb je bijvoorbeeld de manuele lymfedrainage. Dit is een superzachte massagetechniek, waarbij het overtollig lymfevocht afgevoerd wordt, dit helpt bij opgezette voeten of bij mensen die ziek zijn er daardoor een verstoorde lymfecirculatie hebben. Fibro massage is ook een vrij zachte vorm en wordt uitgevoerd bij mensen met fibromyalgie om de klachten te verbeteren en het perifere zenuwstelsel te ondersteunen. De sport, deep tissue en Thaise massage zijn wel stevige technieken van massage die vooral gericht zijn om dieper in te werken op de spieren, weefsels en vezelstructuren, deze pakken ook verzuringen en verklevingen aan. Als je echt pijnklachten hebt aan je spierstelsel en daardoor misschien uitstralingspijn ervaart, zijn deze massages goede opties. Geloof me ik ben elke maand na anderhalf uur een combinatie van deep tissue en Thaise massage als herboren, wanneer ik van de tafel kom heb ik zelfs een licht euforisch gevoel... dat zal de dopamine zijn ;).

Massage do & don`ts

Afbeelding

Nu heb je al een beetje een idee wat er allemaal in het massage-aanbod te kiezen is. Voel je je misschien toch nog niet helemaal zeker hoe je het moet aanpakken?  Dan helpen deze tips je misschien makkelijker op weg.

Denk eerst na over welke massagevorm je zou willen, en met welk doel. Ontspanning, stressklachten die je rug-en of nekpijn bezorgen of ben je een intensieve sporter die zich wil behoeden voor blessures? Voor elk van deze genoemde voorkeuren heb je een andere aanpak en dus ook andere massagevorm nodig. 

Ga op zoek naar een bekwame massagetherapeut, vraag aan mensen die je goed kent om referenties of kijk eens online. Bekijk verschillende websites, als je vragen hebt, mail of bel dan even. Een goede massagetherapeut kan op je vragen antwoorden.

Zorg ervoor dat je voor een massage niet direct gegeten hebt, maar ga ook niet met een nuchtere maag. Het eerste geeft een onprettig gevoel als je lang op je buik moet liggen. Het tweede kan je duizelig maken.

Een goede massagetherapeut zal je bij aanvang op je gemak stellen, en vertellen hoe de massage werkt. Het is mogelijk dat zij met jou een vragenlijst invult. Om goed te weten welke medische achtergrond je hebt, en wat wel of niet mogelijk is. Heb je zelf nog vragen stel ze dan vooraf, zodat je niet met een ongemakkelijk gevoel op de massagetafel gaat liggen.

Wanneer er tijdens de massage iets is, (te koud, warm, dorst, duizelig....) geef dat dan meteen aan zodat je geholpen kan worden.

Masseren doen we meestal niet met kleren aan, (bij sommige massages wel, zoals de Thaise Yoga massage of de Chinese Tui-na ). Je ontkleden tot op het ondergoed hoort er dus bij. Een ervaren massagetherapeut zal ervoor zorgen dat jij je niet oncomfortabel voelt en dat de niet gemasseerde lichaamsdelen altijd afgedekt zijn met handdoeken en dekens.

Na een massage is het belangrijk dat je veel drinkt (water geen alcohol, koffie of frisdrank), dit omdat er veel afvalstoffen losgemaakt zijn en afgevoerd moeten worden. Het kan best zijn dat je na de massage veel moet plassen.

Plan na een massage, of dit nu een ontspannings- of therapeutische massage is, geen zware fysieke activiteiten in. Dit om de positieve effecten van de massage zo lang mogelijk aan te houden.

Na de behandeling kan je je een beetje moe of sloom voelen, het tegenovergestelde kan ook. Dit hangt vaak ook samen met het type massage dat je gehad hebt. 

Zorg dat je na een massage makkelijke kledij aantrekt. Omdat er vaak met olie gewerkt wordt, is het niet altijd evident om daarna je skinny jeans terug aan te trekken.