Lectines in voeding, gif voor je lichaam

Gluten

Het grootste probleem bij diëten is dat je te snel te veel gewicht verliest, wat je immuunsysteem kan verzwakken. Begin dus eerst met voor jou giftig of slecht-verteerbaar voedsel te schrappen. Toxines of afvalstoffen slaat het lichaam nl. op in vetweefsel. Ten tweede kan het lectine-gehalte van bepaald voedsel aanleiding geven tot ontsteking van het spijsverteringskanaal, vertraging van de stofwisseling, vocht vast houden, verstoring van hormonen zoals schildklier,... Elke bloedgroep reageert dus anders op voedsel. 

Auteur: Tineke Weyhaeghe, Foto's: lifestylebooking.be

Onze bloedgroep is de sleutel tot voor ons immuunsysteem en speelt een essentiële rol om te overleven. Het werkt om wat ‘eigen aan ons lichaam is’ als goed te definiëren en wat ‘vreemd’ is te elimineren, zoals bacteriën maar dus ook giftig voedsel. Onze bloedgroep-antigenen (A en/of B) bepalen of iets verdachts vriend of vijand is voor ons lichaam, en of het immuunsysteem dus in actie moet schieten. Bloedgroep A, heeft A-antigenen, groep B B-antigenen, AB beide en O geen antigenen. Als een vreemd antigen het systeem binnendringt, zullen anti-lichamen gecreëerd worden. Zij dienen om zich vast te hechten aan de indringer en te vernietigen of af te voeren. Dit proces wordt ook wel agglutinatie of verkleving genoemd. 

"Lectines zijn schadelijk voor je immuunsysteem en spijsvertering"

Daarnaast ontdekte men ook dat bepaald voedsel verkleeft met bepaalde bloedgroepcellen, en met andere niet. Dit verklaart dus waarom voeding voor de ene bloedgroep schadelijk kan zijn en heilzaam voor de andere. Veel van de antigenen in voedsel, bevat op A of B lijkende eigenschappen. En zo is wetenschappelijk de link gelegd tussen voedsel en bloedgroep. Er ontstaat nl. een chemische reactie tussen je bloed en voeding. Lectinen zijn veel voorkomende eiwitten die in voeding gevonden wordt, met een bepaalde verklevende eigenschap. Ons immuunsysteem gebruikt deze natuurlijke lijm in haar voordeel om bacteriën en microben te verwijderen. 

Als je een product eet, dat eiwitten (lectinen) bevat die niet verenigbaar zijn met je bloedgroep, zal dit schadelijk zijn voor je lichaam. Als ze niet bij je bloedgroep passen, zorgen ze voor het aan elkaar kleven van cellen in organen of weefsels (nieren, lever, maag, darmen…). Ze kunnen diverse problemen veroorzaken en worden in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals gewrichtsontsteking, dikke darmontsteking, hoog cholesterol, bloedarmoede, hoge bloeddruk, stress, gewichtstoename of -verlies, depressie, suikerziekte en eetbuien.

"Het bekendste voorbeeld van lectines zijn gluten"

95% van de lectinen uit voedsel wordt dankzij het immuunsysteem door het lichaam afgestoten. 5% infiltreert in onze bloedbaan, waar ze onze rode en witte bloedcellen vernietigt. Wat dus nefast is voor ons immuunsysteem. Het meest bekende voorbeeld van lectinen zijn gluten, die voorkomt in tarwe en andere granen. Gluten hechten zich aan de wand van de dunne darm en veroorzaken daar ontstekingen, vooral bij groep O. Wie gluten-intolerant is, zal dus hoogstwaarschijnlijk bloedgroep O hebben. 

Wil je meer te weten komen waarom tarwe, tomaten, zuivelproducten of zelfs kip schadelijk kunnen zijn voor je lichaam? Of welk voedingsplan aanbevolen is volgens je bloedgroep (het bloedgroepdieet)? Lees hier onze extra artikels:


Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...