• Artikel
  • Beauty
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Vrijë radicalen en huidveroudering


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

22-08-2017

Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve atomen in ons lichaam. Normaal gesproken bevat één atoom twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Vrije radicalen zijn atomen die maar één neutron hebben. De vrij radicaal heeft dus nog een ‘vrije’ plaats, die zich zo snel mogelijk wil binden aan iets anders.

In een normale omstandigheid maakt ons lichaam zelf in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicaal zal zich binden aan een ziekteverwekker en verlaat het lichaam. Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden. Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Hierdoor gaan de radicalen zich anders gedragen, en gaan zij ‘vreemd’; er is geen sprake meer van een gecontroleerde werking, maar de vrije radicalen grijpen de eerste de beste die ze tegenkomen om zich te binden. Ze binden zich dus ook aan gezonde cellen! Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), die het best te vergelijken is met een explosie. Cellen in de omgeving van die beschadigde cellen lopen dan bovendien kans om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid: tal van ziektebeelden (reuma, staar, pigmentvlekken en zelfs kanker) worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen.

Niet alleen ziektebeelden, ook ouder worden is een proces van oxidatie. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan.

Wat te doen tegen de schade die vrijë radicalen aanrichten?

Ons lichaam heeft een natuurlijk mechanisme om ons te beschermen tegen vrije radicalen: antioxidanten! De antioxidanten die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, maken radicalen onschadelijk en voorkomen dat DNA beschadigd wordt. Helaas gaat dit mechanisme naarmate we ouder worden slechter werken. Gelukkig is er een oplossing om onszelf te verdedigen tegen vrije radicalen, namelijk het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijks voeding en het gebruiken van verzorgingsproducten die hoge concentraties antioxidanten bevatten.