• Blog
  • Gezondheid & wellbeing

Heb jij de juiste plattegrond in handen?


Tekst: dokter Juriaan | Foto's: dokter Juriaan & lifestylebooking.be

03-09-2020

Acht jaar geleden kwam ik thuis na de zomervakantie. Daar waar ik normaal gesproken altijd weer zin had om aan het werk te gaan, schreeuwde nu alles in mij heel hard “Nee!” Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren hoe ik me voelde toen ik op de praktijk kwam. Een benauwd gevoel op mijn borst, hoge ademhaling, ik voelde me gejaagd en alles was teveel. Ik kalmeerde mezelf met woorden als: “Rustig maar Jur, zo erg is het ook weer niet. Stap voor stap. Als je straks weer in het ritme bent dan gaat het wel weer…”. Dus schouders eronder, pushen, doorzetten en volhouden. Het gevoel verdween, kwam echter steeds vaker weer terug, tot ik in december 2012 keihard mijn eigen bodem raakte en in een burn-out belandde.

Juriaan Galavazi is huisarts en holistisch coach met ruim 10 jaar ervaring in het helpen en begeleiden van mensen. Hij is van mening dat het geen toeval is dat sommige mensen ziek worden, pijn hebben of klachten krijgen. In zijn blogs die hij schrijft, kun je meer te weten komen over zijn visie en advies.

Van klacht naar kans: hoe kan jij koers houden en aan het roer blijven staan van jouw leven, ook wanneer het stormachtig en onzeker is?

Verantwoordelijkheden en verplichtingen


We hebben geleerd om ons aan te passen. En vooral om ons te gedragen. Volgens aangeleerde gedachten, regels en patronen. Als je goed je best doet en je komt je verantwoordelijkheden en verplichtingen na, dan zal je voldoen, word je goed genoeg bevonden en zal je een goed leven hebben. Combineer dat met het gedachtegoed dat je goed voor de ander moet zorgen en jezelf vooral niet op de allereerste plek dient te zetten en je hebt alle ingrediënten om ieder contact met jezelf heel geleidelijk aan te gaan verliezen.

Programma


Je draait een programma af, wat voor anderen misschien goed werkt of gewerkt heeft, maar waarvan jij diep van binnen voelt dat het niet kloppend is. Toch ga je door. Je zal het vast mis hebben. Iedereen doet het immers op die manier, dus dat zal toch wel ergens goed voor zijn? Je schuift je gevoelens aan de kant en je wordt geleidelijk een machine die vooral keuzes maakt uit angst om niet goed genoeg te zijn en om niet te verliezen.

De prijs die je betaalt

Je neemt de overtuigingen voor waar aan, alsof dat dé waarheid en dus de route naar geluk is. Je diepe verlangen om ooit weer in verbinding met jezelf te komen, te kunnen gaan doen en laten wat echt kloppend is voor jou, werkt als een soort van brandstof. Het maakt dat je door blijft gaan in het stramien waar je in zit; want als je dat nu eerst helemaal op orde hebt, dan… ooit, misschien, een keer, op een moment… En de prijs die je betaalt is hoog: moeheid, uitputting, frustratie, angst, spanning, lichamelijke en/of geestelijke klachten. Die vooral gefixed moeten worden zodat je jouw pad kunt vervolgen. Het pad echter dat je ziek maakt.

Verkeerde plattegrond

Afbeelding

Totdat ik me realiseerde dat het programma waar ik naar leefde niet kloppend was. Of zoals de metafoor van Stephen Covey (De 7 eigenschappen van effectief leiderschap); ik was op zoek naar mijn bestemming, maar liep met de verkeerde plattegrond in handen. Hoe hard ik ook mijn best deed, hoe veel ik ook kon bewegen, op mijn voeding kon letten, mijn agenda kon aanpassen of de structuren binnen mijn werk zou veranderen, ik zou nooit uitkomen op de, voor mij, juiste plek. Het was alsof ik op zoek was naar een plek in Amsterdam, maar onbewust al die tijd de kaart van Utrecht in mijn handen had. Soms kan het zijn dat mensen zo hard aan zichzelf werken en vooral aan hun eigen positiviteit, dat ze zich zelfs met die verkeerde kaart, nog goed kunnen voelen. Zij zijn zo positief dat het niet meer uitmaakt wáár ze zijn, maar ze zullen nooit de bestemming bereiken waar ze voor bedoeld zijn. En dat ga je vroeg of laat voelen…

Wachtkamer van je eigen leven


Soms komt er dan een barst in die machine die je geworden bent. In de vorm van verdriet, boosheid of pijn. Dat zijn de momenten dat je contact maakt met wie je daadwerkelijk bent en wie je ten diepste wilt zijn. Dat voelt echter zo ongemakkelijk dat we daar zo snel mogelijk vandaan willen. In de huidige maatschappij zeer eenvoudig met alle mogelijkheden en verleidingen die voor handen zijn. Aan afleiding en compensatie in werk, voeding, sociale contacten en media geen gebrek. En anders kan je jezelf altijd nog wijsmaken, dat zolang het zo verschrikkelijk erg nog niet is, je het nog wel even vol kunt houden. Je hebt plaatsgenomen in de wachtkamer van je eigen leven.

Breekijzer voor je brein en een kompas in je lijf

Ik had vrij snel door dat ik de verbinding met mijn gevoel weer diende te herstellen en mijn kop tot een waardevolle bondgenoot van mijn lichaam had te maken in plaats van dat het continu voor ruis en verwarring op de lijn zorgde. Met andere woorden, wat ik nodig had was een breekijzer voor mijn brein en een kompas in mijn lijf. Ik wilde mijn leven niet nog langer afhankelijk maken van de routekaarten van anderen, maar zelf het roer in handen nemen. Bereid om weerstand te ervaren en pijn te lijden, als dat de prijs zou zijn die ik moest betalen om weer volledig in verbinding met mezelf te komen. Het heeft geleid tot (zelf-)vertrouwen, een duidelijke richting zonder kaart maar met een innerlijk kompas, een groei in wijsheid en kracht om het ook daadwerkelijk in de vorm neer te zetten. En op die manier waarde toe te voegen aan mijn leven én aan de wereld om mij heen.

Volg dokter Juriaan via blogs en artikels in ons magazine en op dokterjuriaan.nl. Wil je graag meer te weten komen over dokter Juriaan, lees dan ons exclusief artikel of het artikel n.a.v. het verschijnen van zijn boek Van Klacht naar Kans.

Regelmatig posten wij nieuwe blogs geschreven door dokter Juriaan. Mis geen enkele, op weg naar een betere lifestyle, jouw gewenste lifestyle. Eerder verschenen blogs: