• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Gember bij maagproblemen


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

21-10-2019

"Ik werd 's nachts wakker van de buikpijn. Ik dacht dat ik kanker had."

GEMBER LOST MAAGPROBLEMEN OP I.P.V. PILLETJES

Een paar jaar geleden kreeg Evelyne van de maag-darmspecialist te horen dat haar maag slechts voor 20% meer werkte. Ze had al een tijdje last van hevige buikpijn en moeite met eten. “Ik had elke ochtend een onbeschrijfelijke pijn in mijn buik en darmen. Raar gezegd, het gevoel zoals wanneer je diarree hebt. Ik begon te zweten, had krampen en wist niet wat er scheelde. Mijn eerste gedachte was, ik heb kanker. Want ja, ik ben een doemdenker. Ook ‘s nachts werd ik soms wakker van de buikkrampen.” 

“ ‘s Morgens had ik het gevoel dat mijn maag precies nog vol zat. Ik kon niet goed meer eten, kreeg het zuur van bepaalde voeding. En de grote boodschap ging ook niet gemakkelijk. Het duurde soms tot in de late namiddag voor ik naar het toilet kon gaan. En dat waren dikwijls zo van die harde bolletjes. Alles wees dus op het slecht functioneren van maag en darmen. Ik heb serieuze onderzoeken laten doen en de dokter zei dat de pijn van mijn maag afkomstig was. Uiteindelijk heb ik een maagonderzoek laten doen, waaruit bleek dat al mijn eten van ‘s avonds nog onverteerd in mijn maag zat. Hierdoor wordt er te veel maagsap aangemaakt en dat geeft problemen."

Afbeelding

"Ik wil niet elke dag pilletjes nemen, er moet iets natuurlijk bestaan!"

De arts schreef medicatie voor zodat de spijsvertering terug naar behoren zou functioneren. “Ik begon met die pilletjes te nemen. Maar al gauw stelde ik er mij vragen bij. Ik was toen 36 jaar en dacht, wil ik nu eigenlijk al elke dag pilletjes nemen? Om dan telkens de dosis te moeten verhogen en op mijn 50ste te horen krijgen dat de pillen niet meer werken. En wat dan? Alle medicatie moet ook langs de lever en nieren passeren, wat ook weer niet gezond is. Er moet toch een andere manier zijn om mijn maagprobleem op te lossen. Alles wat je op natuurlijke basis kunt doen, is gezonder.”

Afbeelding

"De kracht van gember, een knolletje van €1!"

Evelyne ging op zoek naar alternatieven en kwam zo bij gember uit. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en spijsvertering. “Ik drink nu een goeie liter gemberthee per dag, die ik zelf onttrek. En wonder boven wonder is mijn probleem opgelost. Als je zwaar gegeten hebt, is gember heel goed om dat opgeblazen gevoel te verminderen. Gember zorgt ervoor dat de maag kan trekken en brengt de spijsvertering op gang. Gember is voor veel goed. Het is een heel goede anti-oxidant, en boost ook je energie en immuunsysteem. Niks dan voordelen eigenlijk aan het worteltje van €1."

“Daarnaast heb ik mijn voeding ook een beetje aangepast, door wat minder verzurende voedingsmiddelen te eten. Kleine dingen zoals bruin brood i.p.v. wit brood, minder bewerkte producten (conserverings- en kleurstoffen), geen frisdrank, suikers,... Hoe meer bewerkte voeding je eet, zoals charcuterie maar ook brood, hoe verzuurder je eet. Wij eten nu slechts 3 keer per week vlees i.p.v. 5 keer, en maak meer vis klaar of vegetarisch. Door minder vlees te eten, voelde ik meteen dat ik meer energie had. Dat is ook alweer een stap vooruit.”

"De specialist kon het niet geloven, mijn maag- probleem was opgelost dankzij gemberthee."

Tijdens een jaarlijkse controle bleek uit onderzoek dat haar maagproblemen zo goed als opgelost waren. “De dokter zag meteen een grote verbetering, er zaten maar een paar restjes onverteerde voeding meer in. De medicatie heeft dus goed geholpen, zei hij. Maar ik neem geen pillen meer. Verbaasd keek de arts mij aan, hoezo je neemt geen pillen meer? Euh nee… ik drink nu dagelijks min. 1 liter gemberthee. Hij kon het niet geloven dat het probleem opgelost was met natuurlijke kruiden. Hij weet het aan het feit dat ik zo drastisch van voeding veranderd ben en dat ik geen koffie meer drink. Maar dat is niet zo. Ik drink ‘s morgens nog altijd een kopje koffie. En met mijn klanten drink ik ook gezellig een koffietje mee. Maar nu kan ik dat perfect bufferen met gemberthee."

“Gember heeft mijn probleem opgelost. Gans de dag door drink ik gemberthee, warm of koud. In het begin is het wel even wennen aan de smaak, want het is best pittig. Ik maak elke avond verse gemberthee, maar gebruik ook biologische theezakjes uit de natuurwinkel. Zo puur en vers mogelijk is altijd het beste. Ik gebruik één gemberwortel per week. Bij mij heeft dat top geholpen, ik ben nu al 2 jaar pilvrij. Ik vind dat mensen veel te snel grijpen naar pillen. Men denkt dat ons goed behagen tussen onze oren zit, maar alles begint in de maag en darmen. Als daar iets niet juist zit, dan voel je je niet goed.” 

Afbeelding

Zo maak je zelf gemberthee:

  • Snij een stukje gember van 2cm op 2cm
  • Schil het stukje en rasp het in plakjes
  • Laat dit 10min. koken in 1 à 1,5 liter water
  • Laat het een nacht trekken of infuseren
  • Drink het warm of koud
  • Voeg eventueel een lepeltje artisanale honing, ruwe rietsuiker, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toe. 


Ontdek onze tips om je weerstand te boosten in de herfst dankzij 3 kruidige theesoorten met gember, zoethout of thee tegen verkoudheid, keelpijn, hoesten, verminderde weerstand,...