De zon, vriend of vijand?

woman-in-white-bikini-lying-on-yellow-textile-on-beach-3812734

De zon, de ene dag is hij je vriend, hij kust je huid, geeft je een goed gevoel en je ziet er plots weer een stuk beter uit. De andere dag je vijand, wanneer je net iets te lang genoten hebt van een zonovergoten dagje op het strand en je zo rood als een kreeft bent. Er wordt veel geschreven over de goede en slechte eigenschappen van de zon, in deze blog nog eens alles op een rijtje.​

SUNNY SIDE UP

Veel dermatologen en cosmetisch artsen predikken ons de oren van het hoofd wat betreft zonnebescherming. Je beschermen tegen de zon is dan ook ten stelligste aangeraden volgens specialisten. Het beschermt niet alleen tegen het ontwikkelen van kwaadaardige melanonen, maar is ook de eerste hulp tegen  preventie voor huidveroudering. De schadelijke UVA- en UVB-zonnestralen tasten het DNA in onze huidcellen aan, wat tot onherstelbare schade lijdt. 

Maar aan de andere kant worden ook steeds meer de positieve effecten van de zon toegelicht, zoals de aanmaak van vitamine D. Zo heeft een gebrek aan vitamine D, net zo goed schadelijke effecten op onze gezondheid. Deze superbelangrijke vitamine zorgt voor een betere weerstand, een goede botontwikkeling, spierfunctionaliteit, vermindert de kans op depressie en de ontwikkeling van kanker. Twintig minuutjes per dag even wat zonlicht meepikken, helpt je aardig op weg met de aanmaak van je voorraad vitamine D. Wel altijd even de UV-index checken om het zekere voor het onzekere te nemen. Op dagen met een UV-index van 3 of hoger treden de schadelijke effecten van straling namelijk al meteen op.

"Een misverstand is dat je veilig in de zon kunt, zolang je maar niet verbrandt"

Het risico om verbranding door de zon op te lopen, wordt uitgedrukt met de UV-index, ook wel 'zonkracht' genoemd. Bij een hoge UV-index verbrand je sneller, nl. door de UVB-stralen. UVA-stralen dringen dan weer tot diep in de huid door, die snellere veroudering teweeg brengen. Bovendien is UVA-straling de belangrijkste oorzaak om melanomen te ontwikkelen. Ook op bewolke dagen kun je UVA-schade oplopen, die gaan nl. door wolken heen maar ook door glas of kledij.  Om het verschil tussen UVA en UVB-stralen, makkelijk te onthouden denk je bij A = Aging, & B = Burning. 

Een hardnekkig misverstand is dat je veilig in de zon kunt vertoeven, zolang je huid maar niet verbrandt. Dit klopt helaas niet. Als je op dagen met een UV-index van 3 of meer onbeschermd de zon in gaat, beginnen de schadelijke effecten vrijwel meteen. De UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor de beschadiging van ons DNA. De UVA-stralen op hun beurt voor het verouderen van onze huid, ook dat proces start alvorens je huid verbrandt. Bovendien bevorderen UVA-stralen de vorming van vrije radicalen in onze cellen. Als vrije radicalen niet onmiddelijk geneutraliseerd worden, vallen ze de DNA-moleculen aan, wat kan uitmonden in kanker. Zowel UVA- als UVB-straling hebben een negatieve impact op ons immuunsysteem. Zo hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigd dat dit voor een verstoorde celdeling en verzwakking van het afweersysteem zorgt, wat de ontwikkeling van kanker in de hand werkt. 

KLEUR BEKENNEN

Dat een goede zonnebescherming op nummer één stond als beste anti-aging remedie heb je vast al vaak gehoord. Het kan namelijk niet genoeg gezegd worden. Want als je consequent smeert, ben je die rimpels en pigmentvlekken toch maar lekker te slim af. En geef toe, wie wil er nu niet mooi oud worden?

Eén van de eerste effecten van zonbeschadiging op de huid is fotoveroudering, dit is de vroegtijdige veroudering van de huid door blootstelling aan UV-straling. Deze doet rimpels en pigmentvlekken verschijnen, maakt de huid droger, ruwer en minder elastisch, gevoeliger voor jeuk en minder egaal. Hoe meer uren je tijdens je kindertijd in de zon hebt doorgebracht, des te sneller je rimpels en ouderdomsvlekken krijgt. De zon kan je huid immers ook letterlijk verbranden, niet enkel door de warmte. Daardoor is het mogelijk om net zo goed bij -10 als bij +30 graden zonnebrand op te lopen. Zodra UV-stralen je huid bereiken, wordt ze beschadigd. De huidcellen kunnen zich herstellen, maar niet als de schade te hoog oploopt. De huidschade ziet er hetzelfde uit als een oppervlakkige brandwonde. Een paar dagen na de verbranding, verdwijnt de roodheid en gaat je huid vervellen.

Het ergste effect van blootstelling aan de zon is huidkanker. Mensen met een erfelijke aanleg, een bleke huid of veel moedervlekken, zijn extra gevoelig voor de zon en UV-stralen. Voor hen is het zeker zo belangrijk om zich goed in te lichten en voorzichtig om te springen met blootstelling aan de zon. Een bleke huid, mensen met huidtype 1 of 2 lopen meer risico om huidkanker te krijgen dan andere huidtypes. Ongeveer 40% van de Belgen heeft dit huidtype.


"Als je in je kindertijd erngstig verbrand bent geweest, loop je later een hoger risico op huidkanker."

Een derde grote risicofactor is leeftijd. Als je in je kindertijd ernstig verbrand bent geweest door de zon, loop je de rest van je leven een hoger risico op huidkanker, ongeacht je latere zongedrag. Hoewel huidkanker meestal pas opduikt op latere leeftijd, wordt het risico op de ziekte dus mee bepaald door de blootstelling aan de zon die je als kind het opgelopen. Beschadigde huidcellen kunnen zich in zekere mate herstellen. Maar de celdeling bij jonge kinderen gaat echter zo snel, dat niet alle beschadigde huidcellen zich hebben kunnen herstellen bij de celdeling. 

Wanneer je twijfelt over een bepaald moedervlekje, wacht dan niet te lang en neem zeker contact op met je arts of dermatoloog. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om jezelf even onder de loep te nemen, kun je volgende ABCDE inspectieregels volgen:

  • De A staat voor asymmetrisch. Is de vlek asymmetrisch? Laat er naar kijken.
  • De B staat voor 'border', Engels voor rand. Is de rand van de vlek onregelmatig, verhoogd of anders van kleur? Laat er naar kijken.
  • De C staat voor 'colour' of kleur. Heeft het vlekje een donkere of meerdere kleuren? Hoe meer kleuren een vlekje heeft, des te meer het afwijkt. Een vlekje dat van kleur verandert, kan ook een indicatie zijn.
  • De D staat voor diameter. Is de diameter van het vlekje zes millimeter of groter? Hoe groter de diameter, des te verdachter de vlek.
  • De E staat voor evolutie of elevatie. Is het vlekje veranderd ten opzichte van de vorige controle? Bij elevatie bedoelt men, is het vlekje dikker geworden, een bultje, ligt het hoger dan de rest van de huid? Houdt het dan zeker in de gaten of beter laat er naar kijken.
Ontvang als eerste de nieuwe aanbiedingen per e-mail!

Ontvang wekelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief
Wil je partner worden van Lifestyle Booking? Dat kan! Klik hier...