• Transform your Lifestyle

De Checklist van Balans


Tekst: Dokter Juriaan | Foto's: Lifestylebooking.be

01-01-2020

“Ik wil meer balans in mijn leven! Meer balans tussen werk en privé… Als ik nou weet welke richting ik op kan gaan… Als ik nou helderheid heb… ” De balans in jouw leven, waar is dat afhankelijk van? Gaat dat over een balans die gericht is op de situaties buiten jou? Of over een balans ín jou?

Juriaan Galavazi is huisarts en holistisch coach met ruim 10 jaar ervaring in het helpen en begeleiden van mensen. Hij is van mening dat het geen toeval is dat sommige mensen ziek worden, pijn hebben of klachten krijgen. In zijn blogs die hij schrijft, kun je meer te weten komen over zijn visie en advies.

Balans tussen werk en privé

Maar al te vaak wordt onze balans afhankelijk gemaakt van onze checklist. Tot stand gekomen vanuit onze opvoeding en maatschappelijke conditioneringen. En wordt de route van ons leven langs dit lijstje  gelegd: als mijn leven nou voldoet aan deze roadmap to success, dán is er rust en balans in mijn leven. Een goede baan, check. Een leuke partner, check. Kinderen, check. Een mooi huis, check. Een auto, check. Succesvolle carrière, check. Gezond functionerend lijf, check….

Wanneer jouw gevoel van balans afhankelijk wordt van deze checklist, dan loop je een risico. Zodra jouw realiteit daar immers niet meer aan voldoet doordat er een gat in de weg zit, een omleiding of een andere verandering in komt, weg balans! Weg innerlijke rust… In plaats van dat je de rust en balans weet te vinden ín jou. Los van de omstandigheden. Met andere woorden; je komt vanuit een plek van rust en balans. Moet je dan in actie komen om rust en balans in je leven te brengen? Nee! Het is er namelijk al. Kan je vanuit deze plek in actie komen? Jazeker, dat kan. Móet het? Nee… Waarom niet? Omdat er al rust en balans is. In jou. Je kómt al vanuit die plek. Dan kan een gebeurtenis nog steeds ingewikkeld en verdrietig zijn, maar het hoeft niet persé te veranderen om weer op een plek van rust uit te komen.

Afbeelding

Tuimelaar

Vergelijk het met zo’n poppetje met een ronde onderkant, een tuimelaar. De meeste mensen willen een platte onderkant. Dat geeft immers de meeste stevigheid en stabiliteit. De vraag is hoe waar dat is. Wanneer dit poppetje een tik krijgt, dan valt ie om en komt niet zelfstandig weer overeind. Maar wanneer je een tuimelaar een tik geeft, dan beweegt ie een aantal keren heen en weer, maar komt altijd weer terug in zijn eigen centrum. Welke van de twee heeft meer balans? Ga je voor een platte onderkant en (een illusie van) veel stabiliteit, of ga je voor een ronde onderkant en beweeg je mee met de tegenslagen die er in je leven plaatsvinden?

Ont-moeten

Rust en balans ontstaan niet door op zoek te gaan naar rust en balans. De toegangsweg gaat altijd via wat er nu, op dit moment aanwezig is. Ook als dat niet voldoet aan jouw checklist. Ook als dat betekent dat er nu onzekerheid, verdriet of veel spanning aanwezig is. Ben je dan bereid om de onzekerheid en de spanning precies te ont-moeten zoals die zich aan jou laat zien? Of wil je nog steeds dat er iets anders is, op de manier zoals jíj vindt dat het zou moeten gaan? En probeer je op die manier nog steeds het leven te controleren in plaats van het te ontmoeten zoals het zich aan jou laat zien. Zodat het de kans krijgt om zich voor je te ontvouwen precies zoals het bedoeld is. Ook als dat anders is dan jouw checklist…?

Volg dokter Juriaan via blogs en artikels in ons magazine en op dokterjuriaan.nl. Wil je graag meer te weten komen over dokter Juriaan, lees dan ons exclusief artikel of het artikel n.a.v. het verschijnen van zijn boek Van Klacht naar Kans.