• Blog
  • Beauty
  • Content creatie
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Crème de la crème


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

22-10-2017

Veelbelovende reclames met prachtige modellen die ons weer de laatste nieuwe crème aanprijzen, je kan er haast niet omheen. Maar wat is nu een goede crème? En is een dure crème automatisch een garantie voor kwaliteit

Wanneer je een nieuwe crème gekocht hebt, zeg dan eens eerlijk, waardoor heb je je laten verleiden? Het merk, de prijs, de mooie reclames met bijbehorende modellen, of van horen zeggen... Het is niet makkelijk om een goede crème te scoren, de meeste onder ons zien door de bomen het bos niet meer, het aanbod is zo enorm en elke verkoper lijkt wel een andere mening over je huid te hebben waardoor je elke keer weer met iets anders thuis komt! 

Tenzij je daar al niet meer op vertrouwt en zelf de touwtjes in handen hebt genomen, en je als een echte held in de urban cosmetica jungle gewaagd hebt....Waarschijnlijk heb je dan gewoon de eerste de beste crème gekocht waarvan je dacht dat deze wel bij jouw huid zou passen. Of je ging er écht helemaal voor en hebt een poging gedaan om de ingrediëntenlijst te ontcijferen. Dat was vast een hele teleurstelling..., want je moet haast gestudeert hebben om daaraan uit te kunnen.

Het is in cosmeticaland niet makkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Parfum, gedenatureerde alcohol en andere irriterende ingrediënten maken je crème waardeloos en zelfs slecht voor de huid. Een WC rol aan ingrediënten op het etiket zeggen helaas niets over de werkzaamheid van een product. Producenten zijn niet verplicht om de hoeveelheden van elke stof te vermelden. Het is dus heel verleidelijk voor fabrikanten om in koeien van letters op hun label te zetten dat die ene wetenschappelijk bewezen werkzame stof erin zit, maar de hoeveelheid is helaas niet meetbaar en dus ook niet de effectiviteit van die bepaalde stof in het product.

De prijs van een product is ook al geen garantie op succes. Een crème van (meer dan ) 100 euro met een indrukwekkende lijst ingrediënten kan helemaal niet voldoen, wanneer deze niet over de juiste stoffen beschikt. Wat vaak het geval is in het duurdere parfumerie segment. Het is algemeen geweten binnen de cosmetica industrie dat mensen vaak iets kopen omdat er een waarde aan een bepaald merk gekoppeld wordt. Bekende merken zetten vaak groot in op reclame, campagne, de kosten van het model, designer die het model moet kleden etc... als laatste prioriteit wordt er gekeken naar de samenstelling van het product, vaak bevat dit weinig echt werkzame stoffen en veel lekker aanvoelende, fijn geurende synthetische stoffen...Maar toch oh zo fijn om zo`n dure pot op je wastafel te hebben. Staat heeeel leuk, doet helaas niets voor je en dat zal op termijn ook letterlijk zichtbaar zijn.

Tegelijkertijd hoef je van een pot crème van een paar euro ook geen wonderen te verwachten. Hierin zullen geen hoogwaardige en effectieve bestanddelen zitten. Als een product echt heel goedkoop, hoeft het niet per sé waardeloos te zijn, het zal je huid enkel tegen uitdroging beschermen zonder iets extra`s te doen.

Maar vrees niet hier komt de uitleg, hoe je er wel in slaagt om eigenhandig een goede crème of ander cosmeticaproduct te kopen.

Dirty dozen

De dirty dozen oftewel de twaalf ingrediënten die je kost wat kost wilt vermijden. Er zijn  nog meer ingrediënten die niet helemaal kosjer zijn, maar door de volgende twaalf te vermijden kom je al een heel eind. 

Afbeelding

Je vraagt je nu misschien af waarom deze stoffen dan Überhaupt in cosmetica verwerkt mogen worden... Wel omdat de fabrikanten die deze tests uitvoeren er zelf  veel baat bij hebben om met goede resultaten voor de dag te komen. De grote spelers op de markt zoals bijvoorbeeld L 'oreal hebben veel kapitaal en macht om bepaalde zaken te manipuleren in hun voordeel. Daarbij wordt elk ingrediënt afzonderlijk getest, dit geeft namelijk een heel andere weergave op een onderzoek dan wanneer bepaalde ingrediënten samen getest zouden worden. Desalnietemin zijn de dirty dozen lostaand van elkaar schadelijke stoffen en hebben onafhankelijke wetenschappelijke studies al vaker aangetoond dat deze stoffen in bepaalde hoeveelheden schade op kleine en grote schaal in ons lichaam kunnen veroorzaken.

 Polyethylene, polyethylene glycol, polyoxyethylene ook wel PEG`s genoemd = wordt door de wereld gezondheids organisatie ( WHO ) als kankerverwekkend genoemd. Kijk ook naar ingrediënten die eindigen op ETH, zoals sodium laureth sulfate, oleth myreth en ceteareth.

- Sodium laureth sulfate (SLS) & sodium lauryl ether sulfate = is een chemische stof die de huid irriteert en de huidstructuur verandert, waardoor andere chemische stoffen dieper in de huid en daarmee ook in de bloedstroom komen.

- Parfum ( fragrance ) = wordt in heel veel producten gebruikt om allerlei andere chemische stoffen te maskeren, een bekende daarvan zijn Phthalaten die het endocriene stelsel ontregelen en daarmee de ontwikkeling kunnen schaden.

- Parabenen  ( methyl, ethyl, propyl & butyl ) = worden gebruikt in 99% van alle cosmetica producten, om bacteriën te doden. Zorgen voor een nabootsing van oestrogeen, waardoor het endocriene stelsel uit balans geraakt.

- Triclosan = wordt gebruikt in alle anti bacteriële producten, en als bewaarmiddel in zeep, tandpasta en cosmetica. Brengt het endocriene stelsel schade toe.

- Hydroquinone = allergeen, kan schade toebrengen aan het immuun en ademhalingsstelsel.

- Talc = kankerverwekkend

- Phthalaten = giftige chemicaliën, invloed op het ontregelen van het endocriene stelsel.

- Formaldehyde = kan asthma triggeren, kankerverwekkend, kan schade toebrengen aan cardiovasculaire en endocriene stelsel, en DNA schade veroorzaken.

- Synthetische kleurstoffen = worden omschreven als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en nummer. kankerverwekkend.

- Diethanolamine (DEA) = chemische stof die o.a. gebruikt wordt in shampoo, lotions, crèmes e.a. cosmetica. Wordt gelinkt aan schade aan het zenuwstelsel en verstoring van het endocriene stelsel.

- Tolueen = komt veel voor in nagellak, nagelproducten,  haarkleuringen, zorgt dat de kleur lang houdt. Tolueen is een zwaar irriterende stof voor het ademhalingsstelsel en de huid.

Nu je dit leest moet je niet direct in paniek geraken, er zijn genoeg producten ( vaak kleinere merken ) die wel heel veel moeite doen om deze "NASTIES" te vermijden. Het is echt een oefening in het leren lezen van etiketten, je gaat merken dat je het na verloop van tijd nog leuk gaat vinden.

The good ones

Afbeelding

Nu dat we weten welke stoffen we met ons leven willen vermijden. Hier een lijstje met stofjes waar je wel gelukkig van wordt.

1) HYDRATERENDE INGREDIËNTEN:

Dit zijn stoffen die de vochtbalans in je huid herstellen. Vocht vasthouden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Ze zorgen ervoor dat je huid er snel beter uit gaat zien. Deze in de regel wat vettige stoffen vormen samen met water de basis van een crème.

Glycerine = normale / droge huid huidtype

Hyaluronzuur = alle huidtype

Collageen = alle huidtype

Plantaardige oliën = droge huidtype

Lanolin ( wolvet ) = droge huidtype

Sodium PCA = alle huidtype

2) BARRIËRE HERSTELLENDE STOFFEN

Niacinamide (  Vit B3) = alle huidtype

​Panthenol ( Vit B5) = alle huidtype

Ceramiden = alle huidtype

Cholesterol = alle huidtype

​3) EXFOLIËRENDE STOFFEN

Exfoliëren betekent: het weghalen van dode huidcellen. Dit is met name belangrijk vanaf +/- 30 levensjaar. Het bovenste laagje van de opperhuid wordt dan dikker er maakt je huid vaal. 

Glycolzuur = normale, droge, zonbeschadigde huid, huid met pigmentatie

Lactaatzuur = alle huidtype

Salicylzuur = vette, gevoelige huid, huid met onzuiverheden

Retinol = alle, behalve gevoelige huidtype ( SIDENOTE, beste ingrediënt in anti-aging en effectief wetenschappelijk bewezen)

4) KALMERENDE STOFFEN

Deze zijn voor elke huid belangrijk, maar met name voor de gevoelige huid en voor de huid met acne.

Allantoïne = alle huidtype

Glycyrrhiza glabra ( zoethoutwortel extract ) = alle huidtype

Beta Glucan = alle huidtype

Groene Thee = alle huidtype

Grapeseed = alle huidtype

Ginkgo Biloba ( antioxidant ) = alle huidtype

Bisabolol ( afkomstig uit kamille ) = alle huidtype

5) ANTIOXIDANTEN

​Veel van bovenstaande ingrediënten zijn tevens antioxidanten. Deze zijn heel belangrijk in de strijd tegen de verouderende werking van vrijë radicalen en agressieve instabiele zuurstofmoleculen in de huid. ONMISBAAR. Hieronder nog enkele andere FANTASTISCHE antioxidanten.

Ascorbic Acid ( Vit C ) = alle, maar voor gevoelige concentratie niet hoger dan 5%.

Tocopherol ( Vit E ) = alle huidtype ( werkt best in combinatie met vitamine C )

Alpha Lipoic Acid = alle huidtype

Ubiquinone = alle huidtype

Beta carotene = alle huidtype

Co -enzym Q10 = alle huidtype

Niacinamide  = alle huidtype

Cafeïne = alle huidtype

Je ziet wel dat er een hele hoop goede ingrediënten bestaan die goed zijn voor je huid. Als je denkt OMG, ga dan zeker voor een product met vitamine C ( ascorbic acid ), of nog beter vitamine C in combinatie met Vit E ( tocopherol / tocopherol acetate ). Ook niacinamide ( B3) is een excellente keuze. Naar de werking van dit ingrediënt is veel onderzoek gedaan , het is echt de moeite waard om te smeren. Beide ingrediënten zijn echte mulit taskers, ( M.A.W. de Luke Skywalkers van de cosmetica! ) en zullen je huid dus ook echt mooier maken.

Even een kleine SIDENOTE

Woorden die eindigen op 'ane' zijn koolhydraatketens die dienen om het product te verdikken.

Woorden die eindigen op 'ide' of  'ate' duiden op stoffen die waterachtige producten kunnen verdikken.

Woorden die eindigen op  'pol' of  'mer' zorgen over het algemeen voor stabilisatie van een product.

Kleine samenvatting

Afbeelding

Hier volgen nog een paar tips om het nog iets makkelijker te maken om je in de cosmetica jungle te begeven:

5 stappen naar de je ideale cosmetica:

De ingrediëntenlijst ook wel INCI genoemd staat op elk flesje of potje ( of in ieder geval op de verpakking ervan ). Als je de volgende 5 stappen aanhoudt en de ingrediënten even op een klein lijstje zet en meeneemt naar de "jungle" dan blijven er van die honderden producten maar een beperkt aantal over. En daar gaat je huid heel "HAPPY" van worden.

1) Kijk naar de prijs

Vraag aan de verkoper om je geen producten te laten zien van meer dan 100 euro. Geen enkel goed of werkzaam product hoeft meer dan dat bedrag te kosten. Tè goedkoop is ook weer geen goed teken, voor dat bedrag zuller er nauwelijks tot geen echte werkzame stoffen inzitten. Verwacht van die zeer goedkope pot crème dus niet meer dan een beetje invetten van een droge huid.

2) Potjes laat je links liggen

Crèmes in potjes kan je al volledig schrappen, dit omdat je door het potje elke keer weer open te doen, de crème in contact brengt met zuurstof. Hierdoor wordt een product onstabiel en verliezen de werkstoffen hun effectiviteit. Tevens zorgt het openen van het potje ervoor dat je met je vinger of een spatel elke keer in het potje gaat, wat ervoor zorgt dat er bacteriën in de crème komen en het product ranzig wordt. Kies dus voor een luchtdicht of airless pompje of ga voor een tube. Vermijd ook potjes, pompjes die doorzichtig zijn, antioxidanten houden niet van licht en verliezen hierdoor hun waarde. Zonde dus !

3) Crèmes met parfum, en/of alcohol = negeren die handel.

Producten die alcohol denat in de bovenste 3 rijën van de INCI lijst hebben staan kan je beter laten liggen.  Daar wordt je huid niet mooier van. Nu ben je er bijna, je zal niet veel keuze meer hebben, maar wat er nu over blijft is vast de moeite.

4) Check op ongewenste ingrediënten.

Nu komt het er op aan, neem die geplastificeerde lijst met de "dirty dozen" erbij en check of er nog slechte ongewenste stoffen in het product aanwezig zijn.

5) Check op goede ingrediënten.

​De goede ingrediënten leer je waarschijnlijk sneller uit je hoofd dan de slechte, ga nu dus rustig verder kijken of er werkzame, waardevolle stoffen inzitten. Ik weet het, het is niet makkelijk maar de investering van je tijd meer dan waard dus nog even volhouden. Je huid zal je dankbaar zijn.

Wanneer je denkt dat je het echt niet meer aankan, geef ik je nog graag enkele sites mee die je kunnen helpen met je zoektocht naar de juiste producten

www.uncover-skincare.be & www.dr-jetskeultee.nl van Dr Jetske Ultee cosmetisch arts met een eigen productlijn.

www.paulaschoice.nl &  www.beautypedia.com van Paula Begoun die als cosmetic cop door het leven gaat en haar hele carriëre heeft opgedragen aan onderzoek van cosmetica producten en ingrediënten.