• Transform your Lifestyle

Holistisch huisarts over Corona: 0% controle, 100% invloed


Tekst: dokter Juriaan | Foto's: dokter Juriaan en Lifestylebooking.be

01-11-2020

De huidige omstandigheden (en noodzakelijke maatregelen) brengen je keihard in contact met de belangrijke waarden in jouw leven. De waarden vrijheid, gezondheid en vertrouwen. Hoe kan jij deze waarden ook nu in jouw leven invulling blijven geven zonder dat je daarbij afhankelijk wordt van de situatie om jou heen? Wat kan jij doen of laten om je vrij te blijven voelen terwijl je bewegingsruimte van buitenaf steeds verder beperkt wordt? Waar kan jij invloed uitoefenen om ervoor te zorgen dat je gezond bent en blijft en met zo min mogelijk kleerscheuren uit deze strijd komt? Hoe ga je om met onzekerheid en hou je contact met de plek van vertrouwen terwijl alles in jou schreeuwt om duidelijkheid en maar al te graag wil weten waar het aan toe is?

Juriaan Galavazi is huisarts en holistisch coach met ruim 10 jaar ervaring in het helpen en begeleiden van mensen. Hij is van mening dat het geen toeval is dat sommige mensen ziek worden, pijn hebben of klachten krijgen. In zijn blogs die hij schrijft, kun je meer te weten komen over zijn visie en advies.

Van klacht naar kans; hoe kan jij koers houden en aan het roer blijven staan van jouw leven, ook wanneer het stormachtig en onzeker is?

Aanvaarding

De allereerste stap is aanvaarding. Kijk of je zo snel mogelijk naar de plek van aanvaarding kan bewegen. Dat betekent niet dat je het leuk moet gaan vinden. Aanvaarding betekent dat je erkent dat het er is: ik baal ervan, het doet pijn en het maakt me bang, maar ik aanvaard dat het er is. Waarom? Nou, simpelweg omdat het de realiteit is: het is er. Zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met ziekte, je financieel hard geraakt wordt of een evenement waar je hard aan gewerkt hebt niet door kan gaan; in alle gevallen is het de kunst om zo snel mogelijk de knop op aanvaarding te zetten.

Sterker nog: ieder moment dat je in jouw leven weerstand, irritatie of ander ongemak ervaart, dan is er iets in je leven dat je op dat moment niet aanvaard, terwijl het er wél is. Daar betaal je hoe dan ook een prijs voor. En dat ga je voelen. En “gelukkig” maar, want het is juist datzelfde ongemakkelijke gevoel dat je weer wakker en alert maakt waardoor je je realiseert dat er iets is in je leven dat je afwijst. Het stelt je in staat om bij te sturen in de richting van aanvaarding. Is dat makkelijk? Nee. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn. Dit is een actief proces waar tijd, aandacht en energie voor nodig is. Wijs jezelf dus niet meteen af als dat niet lukt, maar blijf het herhalen, steeds weer opnieuw.

Wat kan IK nu doen of laten

Dus als dit de nieuwe realiteit is, wat kan IK dan NU doen of laten, gezien de omstandigheden, om me weer iets beter te voelen? Of blijf je wachten totdat de buitenwereld jou gaat geven wat je nodig hebt? Dan neem je plaats in de wachtkamer van je eigen leven. Jij bent verantwoordelijk (niet schuldig!) voor de keuzes die jij maakt. Dus; wat kan IK nú, op dit moment doen, zodat ik weer iets dichter bij mijn doel kom? En dat het dan uiterst ongemakkelijk en onzeker kan voelen om het niet meteen te weten. Zo ongemakkelijk dat iets in jou daar zo snel mogelijk vandaan wil en op zoek gaat naar houvast en controle.

Nul procent controle, honderd procent invloed

Hoeveel procent controle heb je? … Vijftig procent? Meer, minder…? Je hebt toch controle zou je zeggen. Dat is in ieder geval wat we voor een groot deel aangeleerd krijgen. Echter, zou het kunnen dat er over vijf minuten een vliegtuig neerstort op de plek waar jij nu zit? Zóu het kunnen? De kans is klein, maar het ís mogelijk. Hoeveel procent controle heb je dan? Nul procent! Je hebt geen enkele controle over wat er over enkele minuten of zelfs seconden gaat plaatsvinden in jouw leven. In een oogwenk zou het drastisch kunnen veranderen. We denken vaak dat we controle hebben omdat de meeste dingen die we plannen ook ongeveer zo gaan zoals we ze gepland hebben. Maar je hebt nooit controle gehad en zal ook nooit controle krijgen.

Verwar controle hier echter niet met invloed. Je hebt namelijk wél invloed. Voor de volle honderd procent. Alles wat jij doet of zegt in dit moment heeft invloed. Invloed op jouw toekomst, maar ook invloed op jouw omgeving, op je gezondheid. Dus: nul procent controle en honderd procent invloed…

Afbeelding

Controle versus Nieuwsgierigheid

Toch blijft iets in jou streven naar controle. Iets in jou wil heel graag weten waar het aan toe is en wil via die weg (een illusie van) veiligheid creëren. Het tegenovergestelde van controle is dan ook niet “loslaten” zoals veel mensen zeggen; het tegenovergestelde van controle is “nieuwsgierigheid”. De bereidheid om het niet persé te hoeven weten en de bereidheid om het anders te laten zijn dan dat jij vindt hoe het zou móeten gaan. Niet op basis van angst, maar op basis van nieuwsgierigheid: als dit het is, wat zou IK dan kunnen doen?

Op het moment dat jij je afvraagt wat JIJ kan doen, wie staat er dan aan het roer? Is het waardevol om aan het roer van je eigen leven te staan? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat kan ik NU doen of laten wat goed en kloppend is voor mij?
  • Waar heb IK invloed op mijn gezondheid?
  • Waar heb IK (binnen de huidige situatie) invloed op mijn eigen gevoel van vrijheid?
  • Waar heb IK invloed op mijn (zelf)vertrouwen?
  • Met andere woorden: wat draagt werkelijk bij aan de relatie tussen jou en jezelf?

Dat betekent niet dat je gevrijwaard bent van pijn en ellende, dat er een strakke zeespiegel is, de zon schijnt en de vogeltjes fluiten. Nee, dan kan er nog steeds storm, regen, hagel en onweer zijn. Maar jij staat aan het roer van jouw leven. Dan zijn vrijheid, gezondheid en vertrouwen niet meer afhankelijk van iets buiten jou, maar zit het ín jou. En dát gaat iets met je doen.

Wanneer je de huidige omstandigheden benut om er vanuit dit perspectief naar te kijken, dan zou het je wel eens een enorme kans kunnen bieden.

Volg dokter Juriaan via blogs en artikels in ons magazine en op dokterjuriaan.nl. Wil je graag meer te weten komen over dokter Juriaan, lees dan ons exclusief artikel of het artikel n.a.v. het verschijnen van zijn boek Van Klacht naar Kans.

Regelmatig posten wij nieuwe blogs geschreven door dokter Juriaan. Mis geen enkele, op weg naar een betere lifestyle, jouw gewenste lifestyle. Eerder verschenen blogs:

De Dokter houdt je ziek

De Checklist van Balans

De Waardevolle plek van het niet-weten