• Blog
  • Beauty
  • Content creatie
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Coco-Nuts


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

11-02-2018

Was enkele jaren geleden kokosolie nog onbekend en onbemind, we vinden het tegenwoordig terug in zowat elke Vlaamse keuken. Het witte goedje is niet enkel van toepassing voor bakken en braden. Kokosolie is enorm veelzijdig en kan gebruikt worden voor tal van andere toepassingen.

Nadat kokosolie een enorme schare volgers kreeg , was er ook de anti-kokos politie die even bijtrad omdat kokosolie verzadigde vetten zou bevatten. En laat nu juist verzadigde vetten en no-no zijn voor onze gezondheid. Verzadigde vetten zoals we die terugvinden in koekjes, frieten, chocolade etc bevorderen inderdaad de verhoging op hart -en vaatziekten en dat willen we natuurlijk liever vermijden. MAAAARRR, kokosolie bevat ook het fantastische stofje laurinezuur ( lauric acid ) dat in ons lichaam omgezet wordt in monolaurin, deze stof vind je ook terug in moedermelk en versterkt ons immuunsysteem = 1 punt voor kokosolie. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat kokosolie het goede cholesterol = HDL in ons bloed doet toenemen, hierdoor komt de cholesterol in balans ( 2e punt voor kokosolie). Door een slechte werking van de schildklier kan het slechte cholesterol LDL toenemen, kokosolie heeft een gunstig effect op de werking van de schildklier ( tweede wetenschappelijk feit ). Door de positieve ondersteuning van kokosolie met effect op de schildklier en de afname van het slechte cholesterol, stabiliseert de gezondheid = 3e punt voor kokosolie.

Kokosolie is ook een echte killer voor bacteriën, virussen en schimmels, het zorgt ervoor dat het lichaam beter beschermt is tegen griep, herpes en  biedt de ideale ondersteuning voor een dieet tegen candida ( een parasiet die in het lichaam leeft en vervelende kwalen en ontstekingen kan veroorzaken). Door de zuren in de kokosolie kan het lichaam magnesium en calcium beter opnemen waardoor het een gunstig effect heeft op onze botten en tanden. Kokosolie bevat triglyceriden en vetzuren, waar onze lever heel blij van wordt. Door deze zuren hoeft onze lever niet zo hard te werken en worden deze stoffen omgezet in energie.

Als ik je nu nog niet heb kunnen overtuigen van de voordelen van kokosolie op onze gezondheid, lees dan toch nog even verder over welke bijdrage deze mooie substantie kan leveren aan je beautyroutine.

COCO-NUTS BEAUTY HACKS

Afbeelding

Wil je graag wittere tanden, sterker en minder bloedend tandvlees, of kortom een algehele betere mondhydhygiëne? Dan is oil pulling de uitkomst. Deze techniek wordt al eeuwen lang gebruikt in de ayurveda en krijgt steeds meer bijval in onze Westerse gewoontes. Het is vrij simpel en toch heel effectief. Omdat kokosolie anti-bacterieel werkt doodt het de schadelijke bacteriën in de mond. Je neemt een theelepel kokosolie en stopt deze in je mond. Je blijft er als het ware mee gorgelen en heen en weer bewegen in je mond. Je doet dit een aantal minuten vooraleer je de olie uitspuwt ( liefst in een servet, want kokosolie verhard bij koude en kan daardoor weer uitharden in je leidingen ). Het is even wennen om dit een aantal minuten vol te houden, maar als je dit enkele keren per weer herhaalt, wordt het steeds makkelijker en ga je de positieve effecten ervan duidelijk opmerken.

Een tweede beauty must-do is kokosolie gebruiken als bodylotion, ik gebruik deze vaak als alternatief voor chemische varianten. Na het douchen smeer je de olie op een licht vochtige huid ( hierdoor kan de olie beter door de huid opgenomen worden dan wanneer ze volledig droog is). De olie voedt de huid goed en geeft een hele mooie glans zonder dat ze vet aanvoelt of sporen nalaat op je kleren.

Kokosolie als haarmasker is een echt wondermiddel. Als je last hebt van zeer droog of haar dat vaak chemisch bewerkt is heeft kokosolie een herstellende werking. Was je haar met een shampoo,  gebruik geen conditioner, deze sluit je haarschubben, waardoor de kokosolie niet diep in de haren kan worden opgenomen, breng de kokosolie aan op licht vochtig haar. Neem de hoeveelheid die nodig is voor de lengte en dikte van jouw haar, en wrijf het van de haarwortel tot aan de haarpunten. Zet daarna een badmuts op of neem als alternatief plastic huishoudfolie en wikkel het rond je haar. Door de warmte onder de badmuts of de folie wordt de olie dieper in de haren opgenomen. Laat het één uur zitten en spoel daarna de haren goed uit met lauwwarm water.

Voor je make-up te verwijderen is kokosolie een ideale vervanger van je traditionele demaquiant. Doordat olie en olie makkelijk met elkaar vermengen, haalt kokosolie zelfs de meest hardnekkige make-up weg. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur is kokosolie hard of vloeibaar, vanaf +/- 24 graden is kokosolie permanent vloeibaar. Neem een schepje kokosolie en indien niet vloeibaar, warm je ze even op tussen je handpalmen. Daarna plaats je je handen op het gelaat en wrijf je de olie van binnen naar buiten. Maak daarna draaiende bewegingen met je vingertoppen om de olie te emulgeren met je make-up. Neem nu twee wattenschijfjes en neem de make-up weg door weer van de binnenkant van je gelaat naar de buitenkant te wrijven. Voor je ogen werk je ook altijd van de binnenste naar de buitenste ooghoek. 

Nog even een korte maar geen onbelangrijke tip, kokosolie in de plaats van scheerschuim is ook ideaal. Het is een goedkope manier om je benen te scheren en ze tegelijkertijd te hydrateren zonder dat ze vettig aanvoelen, en je geeft je huid ook nog eens ademruimte van de chemische varianten die vaak schadelijke synthetische stoffen bevatten. It`s a win-win.