• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Boost je weerstand met kruidenthee


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

17-10-2019

HELENDE EN VERWARMENDE KRACHT VAN THEE EN KRUIDEN

Het bladerdek verkleurt naar warme rode, gele en oranje tinten. Regen en wind slaan in ons gezicht. We trekken onze jas iets hoger en duiken achter onze sjaal. De warme zomer hebben we achter ons gelaten. De eerste verkoudheden en lopende neuzen duiken reeds op. Tijd dus om ons innerlijke vuurtje aan te wakkeren en onze weerstand te boosten. En dit dankzij de geneeskundige kracht van kruiden, zoals gember, zoethout en tijm.

De theecultuur is duizenden jaren oud, vindt haar oorsprong in China en kent een rijke geschiedenis. Bij ons moet een tas thee soms nog onderdoen voor een kopje koffie. Hoewel de helende en verwarmende kracht van thee, kruiden en specerijen onmiskenbaar zijn. Ze houden je niet alleen warm in de herfst en winter, maar versterken ook je immuunsysteem. Reden temeer om af en toe een kopje thee te zetten, en dan nog liefst vers gemaakt. Maar voor wie minder tijd heeft, of niet weet hoe eraan te beginnen, kies je best voor biologische thee en kruiden van de natuurwinkel.

Afbeelding

Ontdek de voordelen van deze 3 theesoorten die je door de herfst en winter helpen.

Verwarmende gemberthee: betere spijsvertering, doorbloeding en zuivering
Gember kennen we vooral als specerij uit de traditionele Oosterse keuken waar het vaak gebruikt wordt in gerechten. Deze aromatische wortelstok kent een pittige nasmaak. Daarnaast staat het binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde bekend om de positieve werking bij misselijkheid en moeilijke spijsvertering. Gember is een natuurlijke antibioticum, werkt ontstekingsremmend en zuiverend. Het drinken van gemberthee verwarmt je lichaam van binnenuit dankzij een betere doorbloeding, stimuleert je spijsvertering en helpt afvalstoffen te elimineren.

Afbeelding

Versterkende tijmthee: antibacteriële en ontsmettende eigenschappen

Tijm komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, ten zuiden van Italië en Griekenland. De Oude Grieken en Romeinen gebruikten dit kruid al langer in bereidingen, maar ook als medicijn. De bijzondere eigenschappen van tijm helpen bij typische winterziektes o.a. om een verkoudheid te bestrijden (veroorzaakt door bacteriën of virussen). Tijm lost slijmen in de luchtwegen op, vergemakkelijkt de ademhaling, helpt hoesten te voorkomen en verzacht keelpijn. Daarnaast stimuleert tijm de productie van wittebloedlichaampjes en versterkt zo je immuunsysteem.

Afbeelding

"Wacht niet tot je ziek bent, drink preventief  kruidenthee om te versterken."

Harmoniserende zoethoutthee: helpt bij keelpijn, vastzittend slijm en hoesten
Zoethoutstokjes zien we opduiken in de Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde, waar het gebruikt wordt om het lichaam te harmoniseren en van ziekte te ontdoen. Wie last heeft van een lage bloeddruk, kan zoethout gebruiken om de bloeddruk op een natuurlijke manier te verhogen. Zo heb je geen last meer van dat lichte gevoel in je hoofd bij het opstaan. Het drinken van zoethoutthee helpt tegen keelpijn, hoesten en bij het losmaken van slijm. Zoethout is aanbevolen als krachtig specerij om een verkoudheid tegen te gaan, en kent een ontstekingsremmende werking.

Dankzij deze 3 theesoorten boost je je lichaam tegen de typische winterziektes en kwaaltjes. Wacht niet tot je ziek bent, maar drink preventief af en toe een kopje heerlijke zelfgemaakte thee. Ben je toch gesneuveld, dan kun je dit aanvullen met essentiële oliën uit de aromatherapie om de werking te versterken.

Lees hier hoe Evelyne haar maagproblemen oplosten dankzij het drinken van 1 à 1,5 liter gemberthee per dag, i.p.v. pillen te slikken.