• Transform your Lifestyle

Dr. Staf Henderickx over voeding en gezondheidspreventie


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Tineke Weyhaeghe

22-01-2020

dr. Staf Henderickx is huisarts en gekend als auteur van o.a. zijn boek over de geschiedenis van voeding ‘Van Mammoet tot Big Mac’. Gezonde voeding een veelbesproken onderwerp in onze maatschappij van fastfood, suiker en additieven. Een portret over wie dr. Staf Henderickx is en hoe hij gebeten raakte door voeding in de gezondheidszorg en preventief mensen gezond wil houden.

Dr. Henderickx was al tijdens zijn studies geneeskunde geïnteresseerd in de impact van voeding op het lichaam. Gezonde voeding werkt preventief om gezond en energiek te blijven, om ziektes te vermijden en werkt ondersteunend tijdens een herstelperiode. “In mijn studies kwam het onderwerp voeding amper aan bod en zelfs in de gezondheidsprogramma’s van de vroegere regeringen is er rond preventie zo goed als niets te vinden. Rond voeding gaapt er bovendien een kloof tussen de kennis van vele artsen en wat er maatschappelijk aan de hand is met onze voeding."

Vlug iets voorschrijven is gemakkelijk, maar niet de remedie

Afbeelding

“Onze grootste bekommernis als arts is: mensen genezen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Hoe kunnen we ziektes vermijden? Elke maatschappij brengt zijn typische ziektes voort. Ik durf te stellen dat we de laatste decennia geconfronteerd worden met een epidemie van diabetes, zwaarlijvigheid, kanker, auto-immuunziektes, neurologische aandoeningen en allergische reacties. Die zijn allemaal in opmars. De aanpak beperkt zich meestal tot een curatieve aanpak. Artsen moeten verder kijken dan hun stethoscoop lang is. Waar komt die opstoot van nieuwe ziektes vandaan?”

“Een belangrijke boosdoener is ons nieuw voedingspatroon en wat er allemaal is toegevoegd in verwerkte voeding. Denk maar aan suiker, conserveringsmiddelen, additieven, kleur- en smaakstoffen. Langs media, boeken, lezingen,... probeer ik meer bewustzijn te creëren. Dat betekent het gevecht aangaan tegen de tsunami van reclame voor niet-gezonde voeding en dranken. Maar niet gevochten, is altijd verloren. Als huisarts waak ik er zorgvuldig over om niet op elk probleem een medicamenteus antwoord te geven. Als arts krijg je een pak psychosomatische en psychosociale problemen voorgeschoteld. Dat is dikwijls even slikken en niet makkelijk om aan te pakken. Vlug iets voorschrijven, is dan een gemakkelijkheidsoplossing, maar niet de beste remedie.”

De Belgen geven een bom geld uit aan pillen

“België staat aan de top van medicatieverbruik. Er gaat een bom geld naartoe, en kost onze maatschappij ook veel geld. Tegelijk drukt het mensen in een verslaving en in een afhankelijkheid van pillen. Je moet de koe bij de hoorns en niet bij de staart pakken, want dan hol je achter de problemen aan. Ik wil individuele patiënten geen schuldgevoel aanpraten. Want meestal beseffen ze zelf niet waar de klepel hangt. In 80% van onze voeding zit suiker. Mensen zijn zich daar niet van bewust en dat is niet hun fout. Op een pakje sigaretten staat dat het schadelijk is voor de gezondheid. Bij producten die veel suiker bevatten, staat die waarschuwing er niet op, hoewel suiker ook verschrikkelijk schadelijk is.”

We zijn vervreemd van onze identiteit en eigenlijke natuur

De meeste mensen zijn vervreemd van onze eigenlijke natuur. We moeten op zoek naar de basis van onze identiteit en verbondenheid als mensen. Terug naar de natuur, wandelen, bewegen, gezonde voeding... genieten. We zijn tevens een sociaal wezen en hebben nood aan andere mensen en positieve contacten. Eigenlijk vormt dat alles een geheel. Maar we zijn de link met onze menselijke eigenheid aan het verliezen in onze industriële maatschappij. Wat uiteraard in allerlei gezondheidsproblemen resulteert.”

“Zelf tracht ik goed mijn balans te bewaken en bewaren. Eigenlijk heb ik waanzinnig hard gewerkt, maar heb daar geen spijt van. Op mijn 65ste ben ik gestopt, maar ondertussen opnieuw begonnen als huisarts in vervanging van een zieke collega. Ik ben lang blijven voetballen, en loop nog altijd. En let uiteraard zelf op mijn voeding. Ik reis, sport, schrijf  boeken, kokkerel, leef. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij of zij in balans kan komen met onze eigenheid als sociaal wezen.”

Lees ook de blog van dr. Staf Henderick over  Suiker! Lekker, maar ziekteverwerker.