• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

It's Sauna Time


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

30-11-2021

Voor wie nog een extra portie "zen" kan gebruiken vooraleer de kerstdrukte losbarst, zal een sauna rondje zeker wonderen doen. De warmte die door elke spier en vezel van je lichaam dringt, en je van binnenuit helemaal opwarmt, zorgt ervoor dat zelfs de grootste ijskoningin ontdooit. 

Voor wie nog nooit de deugddoende effecten van een sauna heeft mogen ervaren, en zich schroomt voor het "blote", heeft nu niet langer een reden om thuis te blijven. Ons kleine landje is rijk aan prachtige privé sauna`s met alles erop en eraan. Neem zeker ook een kijkje bij onze partners en deals.

Sauna-gebruik dateert al van ver in de geschiedenis en stamt terug uit de Finse historie. De inwoners leefden er in onderdergrondse hutten, die verwarmd werden met stenen die uit het vuur kwamen. Hierdoor kon de temperatuur hoog oplopen. Het grote voordeel van deze methode was dat de warmte gelijkmatig werd afgegeven. Men kwam erachter dat wanneer water over de hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Hoewel bedoeld als verwarming is hiermee de sauna ontstaan.

Tegenwoordig heb je hele mooie kleinschalige privé sauna`s en mooie grote sauna complexen, waar je gebruik kan maken van verschillende soorten sauna`s:

Traditionele Finse sauna
Dit is de bekendste onder de sauna’s, de ideale temperatuur ligt tussen de 80°C en 90°C. De saunacabine wordt opgewarmd door een kachel waar lavastenen op liggen, die overgoten worden met water. Het ruikt er heerlijk, naar het hout en naar de heerlijke saunageuren. Origineel worden deze sauna’s verwarmd met op hout gestookte kachels, maar inmiddels zijn er ook meerdere elektrische kachels op de markt. De traditionele sauna heeft verschillende gezondheidsvoordelen.
 
Infrarood sauna
Bij een infraroodsauna wordt niet de lucht verwarmd, maar komt de warmte uit de warmte-elementen. De infraroodstraling is goed voor de spieren en helpt bij blessures, ook preventief. De warmte ligt niet alleen op de huid, maar dringt de huid en spieren ook binnen. Waar sommige mensen de traditionele sauna te warm vinden, ligt de temperatuur van de infraroodcabine lager, waardoor het makkelijker vol te houden is. Deze sauna is ideaal als je veel sport en niet goed tegen de hitte van een traditionele sauna kunt.
 
De stoomcabine
De gevoelstemperatuur in de stoomcabine voelt vaak hetzelfde aan als in de traditionele sauna, terwijl de temperatuur eigenlijk veel lager ligt. De luchtvochtigheid ligt een stuk hoger, waardoor het lijkt alsof het even warm is. In de stoomcabine wordt de huid diep gereinigd en het is heel effectief bij ademhalingsproblemen of verkoudheden. Voornamelijk wanneer er gebruik gemaakt wordt van eucalyptus zal je dit meteen merken.

SAUNA VOORDELEN

Afbeelding

Regelmatig gebruik maken heeft vele gezondheidsvoordelen. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je voor de allereerste keer gebruik maakt van de sauna, je de tijd best opbouwt. Hierdoor overbelast je het hart niet, en kan het lichaam geleidelijk gewoon worden aan de warmte.

  • Verbetering van de doorbloeding,  tijdens een sessie van 10 tot 20 minuten stijgt de hartslag met zo`n 50 tot 70%, dit is vergelijkbaar met een intense sportprestatie. Hierdoor wordt het metabolisme positief beïnvloed, zoals na een sportsessie.
  • Uitscheiden van afvalstoffen: zeer veel mensen doen tegenwoordig voornamelijk passief zittend werk. Hierdoor krijgt het lichaam niet de kans om de lichaamsvloeistoffen optimaal te laten stromen. Door de temperatuur van de sauna ga je niet alleen zweten, maar wordt de doorbloeding en de lymfestroom optimaal beïnvloed. Door het openen van de poriën kunnen afvalstoffen eveneens het lichaam verlaten, waardoor er maximaal ontgift wordt.
  • Goed voor de huid: door de verhoogde bloedtoevoer naar het huidoppervlak krijgt de huid een gezonde glow. Wel een kleine kanttekening, voor mensen met eczeem, couperose en rosacea wordt sauna gebruik afgeraden door de grote temperatuur verschillen en het uitzetten van de vaatwanden.
  • Anti stress: door de rustgevende omgeving van een sauna, en de warmte die naar binnen dringt raken de spieren ontspannen,  wat ook voor mentale rust zorgt. Een saunarondje zorgt eveneens voor de aanmaak van endorfines, die een gelukzalig gevoel geven.
  • Stimulatie van vetverbranding: door de verhoogde hartslag verbrandt het lichaam vet in plaats van suikers en eiwitten. Onder invloed van de warmte van de sauna, wordt het vet vloeibaarder waardoor het lichaam het vet gebruikt om over te zetten in energie voor de hartspier.
  • Goede nachtrust: door de warmte en  de rustgevende omgeving en de algehele invloed van de sauna gaat je lichaam in rust-modus en heeft een positief effect op de kwaliteit van je slaap.
  • Verlichting van spier -en gewrichtspijn: door de verbeterde en versnelde doorbloeding wordt het melkzuur in de spieren beter afgevoerd en kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. De natuurlijke endorfines zorgen eveneens voor een natuurlijke pijnstilling.
  • Betere weerstand: meerdere wetenschappelijke studies hebben al bevestigd dat regelmatig saunagebruik zorgt voor een steiging van de witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor de weerstand van het lichaam.

SAUNA RONDJE

Afbeelding

Naar de sauna gaan, is meer dan alleen maar een twintigtal minuten zweten in een blokhut. Hier gaat een heel ritueel aan vooraf en nadien om de positieve effecten van de warme sauna te versterken. 

  • Vooraf douchen: wanneer je aan je eerste saunaronde begint is het aan te raden om je eerst even te douchen, dit niet alleen om hygiëne te bevorderen, maar ook om het lichaam even voor te bereiden op de warmte van de sauna.
  • Warm voetbad: neem eerst een verwarmd voetenbad. Zo wordt de doorbloeding al positief beïnvloed en kan het lichaam al geleidelijk aan wennen aan de warmte.
  • Bouw de temperatuur en duurtijd geleidelijk aan op: een saunabeurt duurt gemiddeld 15 á 20 minuten, voor de beginners is 5 tot 10 minuten al zeer goed. Wie nog moet opbouwen kan best op de onderste of middelste saunabank plaatsnemen. De temperatuur stijgt namelijk nog eens 10°C per bankhoogte. Wanneer je tijdens de saunaronde een onaangenaam gevoel waarneemt of je wordt misselijk of draaierig, sta dan langzaam op en verlaat de sauna.
  • Afkoelen nadien: Ga de koude in, na het saunarondje is het aangeraden om even in de koude buitenlucht te gaan. Hierdoor kan het lichaam even stabiliseren. De longblaasjes staan nu ook helemaal open, waardoor zuurstof nu makkelijker opgenomen kan worden.
  • Koude douche of een dompelbad: deze stap lijkt misschien niet direct aanlokkelijk, maar mag je toch echt niet overslaan. Ga eerst even het zweet afspoelen en ga daarna in het dompelbad. Door de koude krimpen de door de warmte uitgezette vaatwanden terug samen, vergeet zeker niet het hoofd af te koelen om geen hoofdpijn te ervaren. Deze stap geeft het lichaam zeer veel rust.
  • Warm voetenbad: het lichaam kan nu weer langzaamaan door het voetenbad op temperatuur komen. De warmte wordt door de voeten verspreid naar het hele lichaam.
  • Rustfase: tijdens deze fase is het belangrijk dat je voldoende drinkt om het verloren vocht weer aan te vullen. Je lichaam heeft best intensief gewerkt tijdens de saunaronde. Ga lekker liggen op een lougebankje, doe een dutje of gewoon even helemaal niets.
  • Drink voldoende water tussendoor: tijdens het zweten verliest je lichaam niet alleen vocht maar ook belangrijke electrolyten, vul dit tekort aan met keltisch zeezout. Dit bevat 84 mineralen, die het lichaam tot op celniveau voeden.