• Portret
  • Gezondheid & wellbeing

De Yogaschool in Eksaarde


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Coach Tineke

27-02-2020

Tot rust komen, versterking en persoonlijke ontwikkeling dankzij yoga

PHILIPPE VAN DE YOGASCHOOL TE EKSAARDE LEGT ZIJN VISIE UIT

Verscholen tussen het groen en achter een charmante gevel bevindt zich de Yogaschool van Philippe te Eksaarde, een deelgemeente van Lokeren. Yoga heeft een positieve uitwerking op zowel het lichaam als op het bewustzijn. Je bent in beweging en oefent je spieren op een zachte maar toch krachtige manier. Daarnaast zorgt het ook voor een mentale rust in ons drukke leven. Ontspanning, kracht, balans en een innerlijke persoonlijke ontwikkeling, daar begeleidt Philippe je naartoe in zijn Yogaschool.

BOEK PROEFLES

“Rond mijn twintigste begon ik interesse te krijgen voor alternatieve zaken. Via een vriend kwam ik in contact met een yoga-seminarie in Duitsland. Dat was voor mij thuiskomen, voor de eerste keer in mijn leven. Ik voelde mij aangenomen en het was een echte eye-opener. Ik wist dat ik hier verder in wilde gaan. Nadien heb ik de volledige opleiding gevolgd en ben ik beginnen lesgeven, voornamelijk aan kinderen in het begin. Ondertussen heb ik 20 jaar ervaring en ben ik professioneel bezig met yoga. In 2018 heb ik dit bijgebouw helemaal verbouwd en hier de Yogaschool gevestigd. Ook bekwaam ik mij de laatste tijd in het geven van de yoga-opleiding en seminaries.”

Mijn doel is om dankzij yoga inzichten toe te passen in het dagelijkse leven.

“De mensen komen naar hier om te ontspannen en de drukte eventjes te vergeten. Het leven is zodanig stresserend en gejaagd. Vaak weten ze zich niet meer in alles te integreren in hun leven, werk, relatie, familie, vrienden… noem maar op. Na de yoga-les voelen ze zich een stukje versterkt en kunnen ze met meer kracht terug in het dagelijkse leven stappen. Mijn doel is dat ze de oefeningen ook leren begrijpen en dat ze de inzichten die in de oefeningen verscholen liggen, ook zelf in het leven kunnen toepassen. Het is tegelijk een proces van persoonlijke ontwikkeling, waardoor je je terug verbonden voelt. Zo dien je niet afhankelijk te zijn van de wekelijkse yoga-les. Die zelfstandigheid ontwikkelen, dat is mijn doel. Die meerwaarde vind ik erg belangrijk en daar maak ik met de Yogaschool het verschil.”


Yoga is voor iedereen, ​​​​​​​je hoeft niet lenig te zijn.

“De lessen zijn open voor iedereen, van elk niveau, die interesse heeft in yoga en persoonlijke ontwikkeling. Ik geef uitleg en iedereen doet de oefeningen volgens eigen kunnen. Lenig hoef je eigenlijk niet te zijn, maar wel dat je de oefeningen in de mate van het mogelijke uitvoert. Het is normaal dat je niet alles kunt of begrijpt. Bekijk het zoals het bestuderen van een taal. Je spreekt volgens de eigen mogelijkheden en je gaat zover in het aanleren van de taal zoals je wenst. Het komt er niet op aan of je nu taalvaardig bent of niet. De essentie is om geïnteresseerd en met de juiste intentie mee te doen.” 

“Tijdens de les stuur ik bij en begeleid waar nodig. Door je blik op iets nieuws te richten, zul je merken dat je de aanwezige spanning kunt loslaten. Je leert het lichaam beter aanvoelen maar ook beter gerust te laten, zodat er een groter zelf-bewustzijn kan ontstaan... en zo ontwikkel je een kracht en ervaar je rust. Langzaamaan voel je hoe die nieuwe gewaarwordingen, individuele versterking en ontwikkeling tot stand komen. In feite is dit het nieuwe yoga-voelen, maar de basis is wel Hatha-yoga.”

Minder lichamelijke klachten, betere slaapkwaliteit en rustiger in het leven staan, dankzij yoga.

“De reacties van de mensen zijn heel fascinerend. Ze merken dat hun lichaam sterker wordt, en zelfs rugproblemen verminderen. De slaapkwaliteit verbetert. Ik hoor ook dikwijls dat ze beter en rustiger met anderen kunnen omgaan. Door afstand te nemen, kun je de zaken anders bekijken. Yoga werkt versterkend op diverse niveaus: lichamelijk, in de gevoelens en mentaal. Mensen komen naar hier om te leren hoe ze zich beter kunnen voelen. Dat kan voor iedereen persoonlijk zijn. Yoga is een ontwikkelingsproces dat nooit stopt, ook bij mij niet. Je kunt jezelf steeds verder ontwikkelen. Ook de tijdsgeest verandert, waardoor ik een nieuwe ingang tracht te zoeken. Mensen zijn nu heel dikwijls zo moe en hebben maar weinig kracht of energie meer. Daar ga ik dan verder op in met versterkende yoga-oefeningen. Door op een juiste manier met de esthetische bewegingen om te gaan ontstaat er al snel een versterking. Het staat dus nooit stil. Ook voor mij niet.”

“Ik heb mij daarom ook verdiept in het geven van seminaries en de yoga-opleiding. De kennis en achtergrond is zodanig ruim en rijk en die extra informatie kan ik dan meegeven. Wat is yoga, hoe is yoga ontstaan, wat zijn chakra’s, welke oefeningen zijn er en de invloed ervan op verschillende niveaus. Je leert bijvoorbeeld a.d.h.v. een oefening hoe je anders met je omgeving kunt omgaan. Het creëert mogelijkheden om beter in relatie te treden met anderen, en in versterking te komen. Persoonlijke ontwikkeling gaat steeds gepaard met het in verbinding komen met anderen. Tijdens een seminarie worden deelaspecten behandeld rond gezondheid, sociale integratie, immuniteit, levenskrachten, ademhaling… Telkens ook met yoga-oefeningen.”

Wil je eens een yoga-les proberen? Schrijf je dan in via info@yogaschool.be. Alle informatie betreffende de lessen, uren en locaties vind je hier.  De Yogaschool bevindt zich in de Moervaartveer 2, Eksaarde (Lokeren). Informatie of inschrijven voor een proefles €8, kan rechtstreeks bij Philippe.