• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Orthomoleculaire voeding & levensstijl


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

12-09-2019

"Niet alleen wat je eet, ook hoe en wanneer bepaalt je gezondheid"

HOE ORTHOMOLECULAIRE VOEDINGSPRINCIPES JE GEZONDHEID KUNNEN VERANDEREN

Orthomoleculaire voeding is een levensstijl die teruggaat naar de basis van de voedingsmiddelen die onze voorouders ter beschikking hadden. Ortho is afgeleid uit het Grieks en betekent juist of gezond. Moleculair verwijst naar de moleculen of cellen, waaruit elke mens is opgebouwd. Essentiële bouwstoffen zijn o.a. eiwitten, vitamines, mineralen,... die we uit onze voeding halen. En net daar wringt het schoentje in onze huidige eetcultuur van snacks, suikers, kant-en-klaar-maaltijden, fastfood, bewerkte voeding... Maar kunnen we de klok nog terug draaien? 

Afbeelding

Wat als wat je eet nu eens aan de basis kan liggen van bepaalde ziektebeelden en je algemeen welbevinden? Een gedurfd statement waar voor- en tegenstanders voor te vinden zijn. Kathy van KERNgezond Academy worstelde zelf jarenlang met een burn-out, maar het ging veel dieper. Allerlei gezondheidskwaaltjes, fysiek & mentaal, speelden op en het werd een vicieuze cirkel waar moeilijk uit te komen valt. Alsook het sociaal isolement waarin ze terecht kwam, zorgde ervoor dat ze niet meer onder de mensen kwam. Tot ze op een dag een artikel las over orthomoleculaire voeding. “Ik herkende mij zo in het verhaal en wist dat het iets was, wat ik wilde volgen. Ik startte met de opleiding en begon alles meteen toe te passen in mijn leven. Na 3 maanden was ik al een compleet ander mens”, vertelt Kathy.

Lees hier het verhaal over hoe Kathy omging met haar burn-out.

"Alles wat uit de zee komt is goed voor ons: vis, zeewier, algen..."

Afbeelding

Waar ligt de oorsprong van orthomoleculaire voeding?
“We gaan terug naar de oertijd en kijken hoe de oermensen leefden (paleo lifestyle). Want daar is ons lichaam uiteindelijk voor gemaakt. Onze eetgewoontes hebben een spectaculaire evolutie ondergaan de laatste eeuw, maar ons lichaam niet. We stammen eigenlijk af van de visser-verzamelaar en niet van de jager-verzamelaar zoals aangenomen wordt. We hebben veel behoefte aan eiwitten, maar voornamelijk afkomstig van gevogelte, vis en alles wat uit de zee komt. Zoals ook algen en zeewier, die een bom van mineralen bevatten. En dat is net wat we niet meer of te weinig eten. Koolhydraten, vlees van zoogdieren, gluten, suiker en producten van de koe (lactose) zijn minder goede bouwstenen en niet gezond voor het lichaam.”

De Westerse voedingsrichtlijnen in vraag gesteld

Het is meer dan enkel je voeding aanpassen, maar eerder een levensstijl?
“Ja dat klopt, het gaat niet alleen over voeding. De voedingsmiddelen bepalen voor circa 40% onze gezondheid. Het is niet alleen wat we eten, maar ook hoe vaak en wanneer we eten. Daarnaast spelen beweging, de vertering, sociale contacten en zelfs je omgeving een rol. Volgens de Westerse voedingsrichtlijnen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, maar eigenlijk heeft je lichaam daar ‘s morgens vroeg nog geen behoefte aan. Het is heel zinvol om eerst nuchter een inspanning te doen, en dan pas te eten. Je kunt ook gezond eten, maar als je het niet goed verteert, heb je nog een probleem. Koolhydraten verteren bv. niet goed samen met vetten en eiwitten. Dus dat combineren we beter niet in een maaltijd."

Wil je meer weten, lees dan onze artikels over voedselintoleranties (gluten, lactose, suiker...) en spijsvertering. Wil je starten met deze levensstijl, lees hier hoe je dit het beste doet.