• Gezondheid & wellbeing

Eutonie voor een soepel lichaam


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking

02-06-2021

Als je lichamelijke klachten hebt zoals motorische problemen, stijfheid of chronische spierpijn, dan kan de zoektocht naar de juiste behandeling traag en moeizaam verlopen. Een nobele onbekende therapie die verlichting kan brengen, is eutonie. Dit is een zachte methode en vorm van lichaamswerk die je helpt om onnodige spierspanning, vastzittende blokkades en pijn gemakkelijker los te laten.

Afbeelding

De weldadige effecten na een eutonie behandeling voel je onmiddellijk lichamelijk, maar ook in je hoofd. Je beweegt soepeler en moeitelozer, lagerugpijn neemt af, je nek en schouders zitten losser,... Kortom je ervaart meer lichamelijke en mentale rust bij fysieke inspanningen en emotionele situaties. Maar het is veel meer dan enkel lichaamswerk, het kan uitgroeien tot een manier van bewust leven met aandacht voor je lichaamshouding en omgeving. Je kunt leren luisteren naar je lichaam en voelen of je goed bezig bent.

Wat is nu juist eutonie?
Nathalie is al 20 jaar eutonie-pedagoog en heeft haar eigen praktijk ‘Inner Sparkle’ in Kessel waar ze doelgericht mensen van langdurige vastzittende klachten afhelpt. Zij legt ons uit wat eutonie precies is, hoe het werkt en wat je mag verwachten. “Het woord eutonie, betekent letterlijk een goede en zo optimaal mogelijke (spier)spanning. Eutonie is een anti-stress en spierontspannende techniek, die het lichaam terug in de juiste tonus brengt. De meeste mensen komen binnen in een hypertonie, of hoge tonus. Dankzij de behandeling door het drukken en afstrijken van het lichaam, ontspannen de spieren. Het voelt heel fijn en deugddoend aan. Het is de bedoeling van deze passieve strekkingen om de huid te wekken. Want eutonie gebruikt de huid om spierspanningen te verlagen en het lichaam terug in de juiste tonus te brengen.”

De huid is de poort om spanning af te bouwen

Afbeelding

Hoe verloopt een behandeling?
Een sessie bestaat uit een intake gesprek en de behandeling, waarbij de klant aangekleed op de mat ligt voor de eutonie massage en oefeningen. “Het eerste deeltje bestaat uit het lichaam afstrijken en passieve rekkingen. Het is de bedoeling om de huid te wekken, om zo spierspanningen te verlagen. Tijdens het tweede stukje ga ik met de mensen oefenen, heel gemakkelijke oefeningen die ze thuis zelf ook kunnen doen nadien. Na een uurtje op mijn mat, voelen ze zich lichter en zijn zelfs een aantal millimeter groter. We hebben gewerkt op de spierweefsels, zodat die soepeler en flexibeler worden. Op deze manier verminder je de druk op de botten, en krijg je meer lichaamscomfort en een betere beweeglijkheid. Het is een erg deugddoende behandeling, voelt erg fijn en ontspannen aan. En iedereen kan het leren om thuis verder te beoefenen.”

Voor welke klachten is eutonie geschikt?
“Heel vaak is het zo dat mensen hier komen met fysieke klachten die veroorzaakt zijn door stress en spanningen. Dat heeft een ongelooflijk effect op het menselijk lichaam, de stofwisseling in de hersenen, het aanmaken van serotonine… denk maar aan migraine, burn-out, fibromyalgie, hernia, frozen shoulder,... Eigenlijk alles wat te maken heeft met het motorisch apparaat en spieren die hun werk niet goed meer doen. Het menselijk lichaam kan je zien als een stabiele blokkentoren, waarbij elk blokje netjes op elkaar staat. Als er één blokje vast zit of te veel naar voren of achteren geschoven is, krijg je onstabiliteit en verschuiving van het evenwicht. Een echte toren valt dan gewoon om, maar mensen kunnen zich niet permitteren van om te vallen. Dus verandert er iets in je lichaamshouding waardoor je schijnbaar recht blijft.” 

Je spieren corrigeren je lichaam om recht te blijven, maar dat is niet hun werk

Afbeelding

Wat is het verschil tussen de werking van de spieren en botten?
“Onze botten dienen om het lichaam te dragen, en de spieren om het lichaam te laten bewegen. Belangrijk is dat die spieren lang en flexibel zijn. Verkorte spieren zijn niet goed in staat om de bewegingen soepel te laten verlopen. Een bot is recht en daar zitten geen welvingen of torsies in. Dat is niet zo toevallig opgebouwd. Als jij je knieën overstrekt, ga je die glooiende lijn van je benen doorbreken. Hierdoor is die toren van botjes niet meer stabiel. Maar in plaats van om te vallen, gaan je spieren dit corrigeren en je recht houden. Maar daardoor verandert hun tonis en soepele kwaliteiten. Botten zijn hard en dens om ons lichaam te dragen, een spier moet lang en flexibel zijn om te kunnen bewegen. Een spier die plots hard moet worden om je lichaam recht te houden, is dus niet goed en zal overbelast geraken.”

Wat gebeurt er juist in je lichaamshouding als je met overstrekte knieën staat?
“Spieren hechten op 2 plaatsen aan het bot vast. Als je bijvoorbeeld overstrekte knieën hebt, gaan die spieren verkorten en naar elkaar toe trekken. Maar zo ontstaat er een kettingreactie van spierspanning die doortrekt naar andere spieren. En waar je dus plots vast zal komen te zitten. Waar ga je dit dan precies voelen, daar waar je afzonderlijke botjes hebt. Op je dijbeen ga je zelden pijn hebben, maar wel in je rug, bekken, knieën, enkels of voeten. Daar zitten heel veel afzonderlijke botjes nodig om veerkrachtig te kunnen zijn. Maar zodra spieren te hard trekken, verliest je die veerkracht en flexibiliteit. Zo verander je de functies van het lichaam. Botten dienen om het lichaam te dragen en spieren om het te laten bewegen. Dit is cruciaal om te begrijpen bij eutonie en je eigen lichaam.”

Bereidheid om 3 weken lang te oefenen voor langdurig resultaat

Afbeelding

Wanneer treedt er verandering op?
“Eutonie kan veel veranderen, maar niks voor niks. Je moet er ook voor werken en bewust worden van je lichaamshouding. Die bereidheid om 3 weken lang op te letten, is wel noodzakelijk. Op deze manier kunnen we een grote verandering teweeg brengen. Na één behandeling voelen mensen al een groot verschil en verlichting. Je voelt je lichter, losser en terug flexibeler. Maar ga jij naar huis en verval je terug in je oude patroon met overstrekte knieën, dan verdwijnt het effect vlug. Het is de bedoeling van eutonie om bepaalde mechanismen terug om te draaien en dat vraagt tijd. Je kunt van jezelf niet verlangen dat als je iets jarenlang verkeerd hebt gedaan, dit op een uurtje tijd in orde is. Wil je een blijvende verandering, dan heb je 3 weken nodig om hieraan te werken.” 

“Ik ben super gepassioneerd door mensen, spieren, het lichaam en houdingen, … Ik kan er echt van genieten om zonder oordeel naar mensen te kijken. Dan zie ik soms iets en moet mij inhouden om niet te zeggen: Oh ik zie dat jij veel rugpijn moet hebben, want je knieën staan zo. In het begin sprak ik de mensen soms echt aan, maar nu hou ik mij toch in”, lacht Nathalie.

Lees hier het verhaal van Christine hoe haar leven 360° veranderde dankzij eutonie en getuigenissen van klanten.