• Gezondheid & wellbeing

Eutonie verandert mensen hun leven


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking

07-06-2021

Eutonie is een zachte methode en vorm van lichaamswerk die je helpt om onnodige spierspanning, vastzittende blokkades en pijn gemakkelijker los te laten. De weldadige effecten na een eutonie behandeling voel je onmiddellijk lichamelijk, maar ook in je hoofd. Je beweegt soepeler en moeitelozer, lagerugpijn neemt af, je nek en schouders zitten losser,... Kortom je ervaart meer lichamelijke en mentale rust bij fysieke inspanningen en emotionele situaties. Enkele mensen vertellen hun verhaal en hoe ze geholpen zijn dankzij eutonie.

JUDITH HAD NEKKLACHTEN, VERTERINGSPROBLEMEN EN MOEITE MET ADEMEN DOOR STRESS

Afbeelding

“Via mijn diëtiste werd ik doorverwezen voor eutonie omdat ik altijd erg gespannen zat in mijn schouders en verteringsklachten had. De stress had zich zelf op mijn ademhaling gezet. Eén eutonie behandeling volstond al om die eerste symptomen weg te nemen. Door passieve oefeningen te doen, leer je je spieren ontspannen. Mijn schouders stonden te veel omhoog en door bepaalde strijkbewegingen was dit opgelost. Daarna ben ik met oefeningen gestart om op langere termijn zelf te leren ontspannen. Dat is het voordeel bij eutonie, je neemt de oorzaken van de spanningen weg. Ik ben volledig verlost van mijn klachten, en voel mij meer ontspannen. Ook als het even wat drukker is op het werk of een stressvolle situatie, kan ik dit beter aan. Ik let nu op mijn lichaamshouding, hoe ik mijn voeten zet en lichtjes door mijn knieën buigen. Maar ik heb eerst terug leren plat liggen op de grond, want ik kon dat niet zonder pijn in mijn rug te krijgen. Sindsdien heb ik geen spierpijn of nekklachten meer gehad. Ik ben bioloog van opleiding en het is ongelooflijk hoe eutonie helpt om je spierkettingen te ontspannen. Het klopt allemaal en werkt echt.

GEERT BEOEFENT AL 2 JAAR EUTONIE EN KAN NU BETER MET STRESS OMGAAN 

Afbeelding

“Door stressvolle situaties op mijn werk, ben ik op zoek gegaan naar een manier om daar beter mee om te kunnen. De stress zet zich bij mij voornamelijk op mijn darmen en uit zich in fysieke ongemakken. Mijn vriendin stelde eutonie voor en we zijn er samen naartoe gegaan. De eerste keer had ik een open vizier om eutonie over mij te laten komen. Die sessie was al meteen vrij heftig en ik ben plaatsen op mijn lichaam tegen gekomen die ik niet kende. Geleidelijk aan leerde ik mijn lichaam terug kennen en juist gebruiken zoals het gebouwd is. Door jarenlang dingen verkeerd te doen, bouw je spanningen in je lichaam op die er niet horen. Na 3 à 4 sessies merkte ik dat ik er echt wel deugd van had. Bijna elke ochtend voor ik naar mijn werk vertrek, doe ik een 5-tal minuutjes oefeningen op de mat. Ik werk liever aan mijn lichaam, dan dat ik medicatie moet innemen. Eutonie is een combinatie van inspanning en ontspanning, wat het fijne eraan is. Het geeft mij rust op momenten dat het iets te stressvol is. Het is een heel fijne ervaring en helpt mij om de stress in mijn lichaam beter onder controle te krijgen.”

ILVY HAD JAREN LAST VAN BEKKENINSTABILITEIT EN IS ERVAN VERLOST 

Afbeelding

“Ik had al jaren last van een blokkade in mijn bekken, en volgde kinesitherapie om mijn korsetspieren te verstevigen. Maar toch kwam dat telkens terug en zat ik vast in mijn bekken. Als ik mijn dokter moest geloven, mocht ik geen hakken meer dragen of zelfs maar een riem in mijn broek doen. Na verloop van tijd ben ik bij eutonie terecht gekomen. Daar bleek dat ik erg veel spanning in mijn benen vasthield, waardoor mijn bekken vast zat. Vanaf de eerste keer heb ik echt wel aan mijn lichaam gevoeld dat het veel meer ontspannen was. Je leert de oefeningen doen voor je lichaam, maar tegelijk ook om alles meer los te laten. Ik voel nu ook perfect aan als ik stress heb en spanningen vasthoud in mijn lichaam. Dan doe ik de oefeningen terug thuis. Sindsdien heb ik nooit meer een bekkenblokkade gehad, dat is echt een enorm verschil. Mijn lichaamshouding is nu ook veranderd doordat ik niet meer met overstrekte knieën sta, maar met een licht knikje erin. Ik kon hiervoor nog amper stappen, kon de trappen niet meer op en die bewegingsvrijheid nu is fantastisch.

Lees hier meer over wat eutonie precies is en hoe het werkt.