• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Strikt veganistisch!? Oh nee...


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

06-12-2019

En dan rolt het voedingsadvies van de Health Scan uit de printer. Een atypisch schema, dat ze nog maar één keer eerder gezien heeft. Eigenlijk staat er maar heel erg weinig in de kolom van aanbevolen voeding. Mijn grootste nachtmerrie staat er zwart op wit, ik moet overschakelen naar een strikt vegan dieet.

Lees hier wat er voorafgaand is gebeurd...

Wil ik mij terug beter voelen, meer energie hebben en minder vermoeid zijn, kan ik maar beter eerst eens mijn voedingspatroon aanpassen. Ik zit hier met de resultaten van de Health Scan voor mij. Die verrassend positief waren. Ik mis nog een paar zetjes in de goede richting. Beweging en voeding. Ik ben onder de indruk en alvast nieuwsgierig.

Maar er staat zo weinig in de tabel van ‘aanbevolen voeding’. En raar maar waar, ik kan ook best de dag doorkomen met weinig eten of een beperkt aantal maaltijden. Alleen heb ik het gaandeweg terug aangeleerd om tussendoortjes te nemen. Elke 2u iets in mijn mond te stoppen. De koekjes, chocolade of zoete zondes hebben hun weg gevonden. Ook naar mijn heupen. En eens je er eentje van geproefd hebt, wil je nog meer. Het werkt verslavend, mijn hersenen zijn er ook zo op ingesteld. Ik krijg heel vaak trek in iets. Geen hongergevoel, maar wel zin.  

Lees hier ons opiniestuk over Suiker door dr. Staf Henderickx

"Scheutjes, kiemen en zaden... maar dat is toch geen eten?"

De voedingscoach is zelf ook wat onder de indruk. Zelfs bij de groenten staat niet de gebruikelijke massa aan lekker groen. Wat mag ik eten: pompoen, sesam, zonnebloempitten, ginseng en gekiemde zaden. ‘Euh… maar dat is toch geen eten? Een paar pitjes en kiemen of zaden. Ik weet zelfs niet waar ze het over heeft.’ Ze legt mij meteen uit dat je gekiemde zaden zelf kunt kweken. Waarop mijn ogen nog groter worden van verbazing. Of je kunt ze vinden in kweekzakken in de biowinkel. ‘Hoe ziet dit er dan uit? Daar kun je toch niet mee koken? Of zelfs maar eten noemen… scheutjes of kiemen of zaden.’ Ik sta met mijn mond vol tanden.

Afbeelding

Ze begrijpt mijn verbazing en kijkt verder op de lijst. Ik mag ‘mijn groentjes’ aanvullen met wat rijst of gekiemde tarwe. Kruiden met rozemarijn, sesam of knoflook. Of specerijen zoals honing, pollen, appelazijn, kaneel, curry, gember, citroen en paprika. Vis, vlees of eieren zijn niet te bekennen. Maar sojaproducten of gerst derivaten, wat ik niet eens ken, zijn mijn bron van plantaardige eiwitten. Dit alles mag ik bereiden in extra vierge olie. Als ontbijt mag ik zemelen of haver, wat mij meteen aan een paard doet denken, met wat vers fruit. Maar ook hier is de keuze beperkt.

Wat moet ik absoluut vermijden, wel heel duidelijk, al de rest dus. Wat echt eten is: groenten, koolhydraten, brood, pasta, aardappelen, dierlijke eiwitten, vis, ei, … Als ik dus dit strikte voedingsschema volg, zou ik mij na 2 weken al veel beter moeten voelen. Daar twijfel ik niet aan, dat het iets zal veranderen. Maar of dit haalbaar is? Dit zie ik mij niet doen. Dit is zelfs niet minderen met vlees, of meer vis eten, of plantaardige proteïnen of koolhydraten schrappen, of lactose of gluten weglaten. 

"Vegan met de hoofdletter V"

Nee, dit is Vegan met een hoofdletter V. Ik hoef zelfs niet eens te koken met de ingrediënten die op mijn lijstje staan. Rijst met pompoen mag ik stomen, aangevuld met pitjes, zaden, scheutjes en kiemen. De smaak kan ik nog variëren dankzij wat kruiden en specerijen. Creatiever kan ik hier niet mee zijn. Ik kijk haar ongelovig aan. ‘Breng ik eens een zak kiemen mee voor jou?’, vraagt ze.

Afbeelding

Sinds het najaar ben ik al enkele stappen in de richting van gezondere voeding aan het zetten. Ik start ‘s morgens met een glas warm water met citroensap en artisanale honing. Bakboter heb ik vervangen door olijfolie, eerste persing extra vierge. Tussendoor drink ik gemberthee voor een betere spijsvertering, naast de gebruikelijke 1,5L water. En ik kies bewust voor minder rood vlees en meer groenten. Ook 2x per week vis, 1x eitjes en wat vegetarische dagen plan ik in. Ik slaag er ook in om nieuwe gerechtjes uit te proberen en creatief met groentjes aan de slag te gaan. Maar die zak kiemen, daar heb ik toch vriendelijk voor bedankt.

Al gauw laat het verschil zich voelen, wat minder vlees voor mij doet. Ook door de research naar het Bloedgroepdieet, kom ik al veel verder. Ik heb bloedgroep AB, een uiterst zeldzame bloedgroep, met bijhorende mysterieus voedingsplan. Er zitten een aantal gelijkenissen in met het advies van de Health Scan. Maar dit sluit veel beter aan bij wie ik ben en mijn levensstijl. Hiermee kan ik wel onmiddellijk aan de slag.

Lees hier ons artikel over Het Bloedgroepdieet en check meteen jouw bijhorende voedingsplan (A, B, AB of O).

Liefs, Tineke

Ontdek de veranderingen die zich ontwikkelen, waardoor ik mij beter begin te voelen. Meer rust, beter slaap en gezondere eetgewoontes. Het doet toch wat met mij... en mijn energieniveau!

Wil je niks missen? Lees hier de voorgaande blogs:

22/11: Mijn energieniveau op een laag pitje
7/11 : Wat vertelt mijn lichaam mij
30/10 : Me & my sweet tooth
18/10 : Puzzelstukjes vallen samen
27/9 : Van dokter naar dokter
13/9 : Futloos na de zomer