• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Mijn energieniveau moet omhoog


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

22-11-2019

Mijn organen vragen om rust. Te verzuurd eten. Niet genoeg zuurstof. Te weinig adrenaline. Ontsteking van de dikke darm. Lever, milt, dikke darm, nieren en bijnieren zijn overprikkeld. Ik zie alle gele zones voor mij op het scherm, het is niet kritiek maar ze vragen toch om aandacht; nl. rust en andere voeding.

Lees hier wat er voorafgaand is gebeurd...

Er is een zuurbase-verstoring, doordat ik te verzuurd eet. Dit leidt tot vermoeidheid en maakt je vatbaarder voor infecties. Ik haal blijkbaar wel voldoende vitamines, mineralen en anti-oxidanten uit mijn voeding. Daar schrik ik toch van, want ik eet niet veel groenten en fruit. Mijn organen (lever en milt) zijn constant aan het werk om sappen te produceren om te verteren.  ‘Eet jij veel tussendoor?’ Oh, en ik moet eerst eens denken. Misschien heeft ze daar wel gelijk en stop ik onbewust veel in mijn mond tussendoor. Geen grote hoeveelheden en zo, maar wel veel kleine beetjes… 

"Minder rood vlees eten. Dat verteert niet, maar rot in de darmen."

Ik let er wel op dat ik voldoende water drink. Er staat een fles naast mij en ik drink er heel regelmatig slokjes van. Is dit dan niet goed? ‘Nee, je drinkt beter 1 groot glas per uur i.p.v. constant slokjes van een fles. Want zo blijft je spijsverteringssysteem constant werken. Terwijl je beter zo’n 3 à 4 uur tussen maaltijden laat. En minder rood vlees eten, dit verteert nl. niet maar rot in de darmen.’ Mijn dikke darm ligt letterlijk in een knoop in het midden. De rechterhelft is groen, terwijl de onderste linkerhelft tekenen van een licht ontsteking vertoont. Wat klopt, als de osteopaat daarop duwt, doet het echt serieus pijn. 

Maar dan komt er een belangrijk element naar boven. Ik krijg te weinig zuurstof. En dit komt doordat ik te weinig diep ademhaal. Wat mij niet verwonderd, want ik heb al 3 maanden mijn yoga-routine niet meer kunnen doen.  Door een klap op mijn hoofd, met schok tot in de borstkas (ribben, longen en middenrif), spierspanningen en de cirkel is rond. Het klopt allemaal. ‘Heb je wel gerust? Nee, dat verklaart ook veel. Ook de vermoeidheid. Je lichaam moet veel moeite doen om nu zelf te herstellen. Dit mag je niet onderschatten.’

Afbeelding

"Adrenaline mag niet zakken, of ik put mezelf uit."

Ik zie alle ruggenwervels schakeltje per schakeltje op elkaar staan en zie meteen welke groen en geel zijn. Geen verrassingen, ik ken mijn zwakke plekken en nu zie ik ze allemaal voor mij op het scherm. Ik ben onder de indruk. Deze beperken mij wat in beweeglijkheid. Vanuit de wervels vertrekken zenuwen naar alle organen en staan ermee in verbinding. Alles wordt nogmaals bevestigd. Hieruit blijkt dat ik stress wel goed onder controle kan houden. Meditatie en yoga hebben hier hun vruchten al afgeworpen, alsook bewustzijn en energetisch werk.

Het is duidelijk, ik zit in een herstelfase wat veel van mij vraagt. Rust inbouwen, letten op een diepe buikademhaling en de voeding aanpakken. Mijn adrenaline-gehalte moet zeker omhoog, als die nog zakt, kan dit een probleem vormen. Als ik blijf door doen, put ik mijn lichaam verder uit. Alles schreeuwt het dus uit, mijn lichaam, mijn hoofd,... en nu ook deze resultaten van de Health Scan. En dit doe ik nu ook. Ik heb er mij ook in berust en plan mijn agenda minder vol. Ik werk niet meer tegen, en het gaat makkelijker. Loslaten. Een Vitamine-B complex kan zorgen voor dat extra duwtje. Zodat ik niet alles alleen op wilskracht en doorzettingsvermogen moet doen. ‘Want als je je opjaagt, duurt het allemaal langer.’

Liefs, Tineke

En dan rolt het voedingsadvies uit de printer. Een atypisch schema, dat ze nog maar één keer eerder gezien heeft.

Wil je niks missen? Lees hier de voorgaande blogs:

7/11 : Wat vertelt mijn lichaam mij
30/10 : Me & my sweet tooth
18/10 : Puzzelstukjes vallen samen
27/9 : Van dokter naar dokter
13/9 : Futloos na de zomer