• Blog
  • Gezondheid & wellbeing

Corona-virus dwarsboomt dagelijks leven


Tekst: Coach Tineke | Foto's: shutterstock

13-03-2020

Waar we ook niet meer omheen kunnen is het Corona-virus. Ik wil er eigenlijk geen woorden aan verspillen. Epidemie. Pandemie. Chaos. Paniek. Massahysterie. Lockdown. Dit zijn er maar enkele. Ja het komt dichterbij. Nee dat is/was niet onvermijdelijk. De media doen hun verhaal en politici zijn hun sprekers. Doen ze toch nog iets in deze tijden zonder regering. Maar weinig bemoedigend. Nemen ze juiste maatregelingen en stellen ze mensen gerust? Of weigeren ze een hand te geven en niezen ze in hun elleboog. It’s all in the mind. Ik doe er niet aan mee. Helaas dwarsboomt Corona wel mijn ski-plannen in Italië. Damn you Corona. 

‘Kom niet meer aan je gezicht’, hoor ik op de radio. En ik krab aan mijn neus. Ik stap het lege kapsalon binnen. Tijdens het wassen van mijn haar, komen er verschillende telefoontjes binnen van mensen die hun afspraak annuleren. ‘Als ze ziek zijn, is het beter dat ze niet komen’, zegt de kapster. Ja dat is waar, maar is het niet altijd waar? Waarom zou het nu beter zijn, dan wanneer je een gewone griep of virale infectie hebt? Hoe kun je nu niet meer aan je gezicht komen. Je kunt jezelf toch niet besmetten? Het virus verspreidt zich via de lucht. Als je het moet hebben, zal je het hebben. Hoe ziek je ervan bent, valt af te wachten. Maar hoe je erop reageert echter niet.

Ga je mee in de Corona-hysterie of niet? Dit is de grote vraag. Het is moeilijk te negeren, want het is overal. Je hoort erover, ziet het op alle media en moet meedoen met de maatregelen die getroffen worden. Wat startte als, hoest in je elleboog en gebruik ontsmettende gel, is op een week tijd geëvolueerd naar: ban grootouders aan de schoolpoorten en annuleer indoor events met meer dan 1000 mensen. Italië is in volledige lockdown. Welke Europese landen volgen nog. Is het een kwestie van dagen of weken. Een virus dat de wereld rondgaat en angst verspreid. Dit is Corona. 

En plots gaan we 100 jaar terug in de tijd

Afbeelding

Mensen gaan heel vlug mee in angst en paniek. Er heerst een kuddementaliteit. Ben jij diegene die het eerst nog allemaal als overroepen verkondigde, en geef je nu plots ook geen handen meer? Of ben jij de eerste die handgel, mondmaskers en WC-papier begon in te slaan. En wat met de kritische geesten die er niet in mee gaan? Niet minimaliseren. Noch paniekerig reageren. Maar het laten voor wat het is, een nieuw virus. Dat helaas ook slachtoffers maakt. Het is moeilijk, maar laat ons er toch menselijk en verstandig mee omgaan.

En plots gaan we 100 jaar terug de tijd in. Hoe kan het nu zo gemakkelijk zijn om zoveel angst te zaaien op zo een korte tijd? Dat is beangstigend. Kunnen we er niet nuchter en verstandig naar kijken en handelen? Het is makkelijker om er in mee te gaan. De controle wordt groter. We laten ons opsluiten. We hamsteren voeding. En betalen €45 voor mondmaskers. Je zult nu maar van Chinese origine zijn. Of een oudere in de bus die een hoestbui krijgt. Of je plots wat koortsig voelen en blijven werken. Waar gaat dit naartoe? 

Sociale media. Nieuwsberichten via radio, tv en kranten. Mond-aan-mond-verhalen. Politici en overheidsinstanties. Het is verontrustend. Verontrustend hoe het Corona-virus aandacht krijgt en zo groeit. Logisch toch dat het nu ook in Centraal-Europa verspreid is na de krokusvakantie. Iedereen die op reis geweest is, kan het dan meegebracht hebben. Hiervoor hoef je geen geleerde te zijn. En toch… 

Liefs, Tineke

Lekker doorlezen