• Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie
  • Gezondheid & wellbeing

Eet volgens je bloedgroep en blijf gezond


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

01-12-2019

"Ben jij een jager (O), agrariër (A), nomade (B) of moderne fusie (AB)?"

VOOR ELKE BLOEDGROEP EEN EIGEN PROGRAMMA VOOR VOEDING EN GEZONDHEID

Waarom werkt het ene dieet voor de ene persoon wel en haalt het niks uit voor de andere? Heb je jezelf al eens die vraag gesteld als je collega honderuit vertelt dat ze al 5kg vermagerd is dankzij het paleo-dieet, proteïne-dieet, soepdieet, sapkuur of door het schrappen van koolhydraten. Sommige mensen eten enkel rauwkost en anderen kunnen 2x per week frietjes eten. Of nog erger lijken nergens op te moeten letten. Maar is dat wel zo? En hoe komt dit nu precies? 

Wat als wat we mogen eten, bepaald is door ons DNA en meer bepaald onze bloedgroep. Klinkt logisch toch? Bij sommige diëten wordt er verwezen naar onze voorouders, de jagers-verzamelaar, de visser-verzamelaar, of de vegetarische agrariër. Natuurlijk stammen we allemaal af van dezelfde voorouders en kan je heel ver teruggaan in de geschiedenis. Want die rode draad van onze oorsprong, kan voor iedereen ongeveer gelijk uitgerold worden. De kans dat jij zowel vissers, jagers, verzamelaars, landbouwers,... in de familie had, is heel groot. Het is een EN-EN-verhaal. Want je bent ook een kind van je ouders, grootouders en overgrootouders.

Afbeelding

"De ontbrekende link welke voeding we verteren is ons bloed"

Toch heeft dit allemaal een grote invloed gehad op onze voedselvergaring en eetgewoontes. En hiermee gepaard gaande onze spijsvertering. Want dit begrijpen we wel, want die paprika’s, gember of koriander kunnen soms wel eens opslaan. Ook gluten (tarwe) en lactose-allergieën steken de kop op. Mensen schrappen voedselgroepen uit hun dagelijkse voeding, omdat ze het niet verteren en op reageren. De ontbrekende link om dit te verklaren, ontdekten vader en zoon dr. James en Peter D’Adamo, beide natuurgeneeskundige artsen. Namelijk onze bloedgroep, het zit in ons DNA.

Naast het verhaal van ‘eet wat onze voorouders eten’, loopt de geschiedenis van onze bloedgroep. Dr. James D’Adamo merkte in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, dat sommige patiënten baat hadden bij een bepaald dieet en anderen juist niet. “Omdat ik meende dat alle mensen van elkaar verschilden, vond ik het niet logisch dat ze hetzelfde voedsel zouden eten”. Zijn interesse was gewekt. Hij ging op onderzoek en testte het uit. 

Sommige van zijn patiënten waren gebaat bij een strikt vegetarisch of vetarm dieet, maar anderen leken daar juist omgekeerd op te reageren. Hij legde de link dat bloed de verschillen in voedingsbehoeftes kon verklaren. En na verschillende jaren en talloze patiënten op te volgen, begon er zich een patroon te vormen. Patiënten met bloedgroep A hadden weinig baat met eitwitrijke voeding, grote stukken vlees en zuivelproducten. Mensen met bloedgroep O voelden zich dan wel beter met een eiwitrijk dieet.

"Je bloedgroep is de sleutel tot je gezondheid en vitaliteit"

In 1982 deed zijn zoon dr. Peter D’Adamo onderzoek, in zijn laatste studiejaar, naar de samenhang tussen de bloedgroepen en aanleg voor bepaalde ziektes. Hij ontdekte dat een aantal belangrijke maagkwalen verband hielden met de bloedgroep, omdat het maagzuurgehalte ook verschilt per bloedgroep. Mensen met bloedgroep O hadden te veel maagzuur, en bij bloedgroep A is er te weinig maagzuur. Dit is een tweede schakel om te verklaren waarom je wel of niet goed vlees, zuivel, tarwe,... kunt verteren.

Je bloedgroep is de sleutel voor je gezondheid, ziekte, ouderdom, vitaliteit en emoties. Het bepaalt je vatbaarheid voor ziekte, wat je moet eten, hoe je lichaam op stress reageert en welke lichaamsbeweging geschikt is. Daarnaast heeft het invloed op de efficiëntie waarmee je calorieën verbrandt, of die juist opslaat in vet. Er bestaat geen goede of foute levensstijl of dieet, we moeten alleen de juiste keuze maken gebaseerd op onze individuele genetische codes en bloedgroep. Groep O zijn de jagers; groep A de agrariërs; groep B de rondtrekkende nomaden en groep AB is de jongste en zeldzaamste bloedgroep, het mysterie. 

"Door de evolutie veranderden ook ons spijsvertering en immuunsysteem"

Naarmate het menselijk ras rondtrok en gedwongen was zijn voeding aan te passen, veranderden ook ons spijsverteringskanaal en immuunsysteem, noodzakelijk om te kunnen overleven. De evolutie van jager-verzamelaar (bloedgroep O) naar een meer agrarische levensstijl (bloedgroep A), tot de rondtrekkende nomaden (bloedgroep B) van Afrika naar Europa, Azië of Amerika. En de opkomst van AB, slechts 1000 jaar oud, die staat voor de moderne samenleving. Elke bloedgroep bevat de genetische boodschap van het gedrag en voedingspatroon van onze voorouders. Bloedgroep, geografie en ras voegen zich uiteindelijk samen in een unieke biologische blauwdruk.

Afbeelding

Bloedgroep O, de jagers die uiteindelijk aan de top van de voedselketen stonden dankzij hun sluwheid. Typische vleeseters, met een sterk immuunsysteem. Bloedgroep A, de landbouwers die samenwerkten op het land en die in graan, tarwe, groenten… voorzagen. Bloedgroep B, de nomades die rondtrokken naar ruwere gebieden om zich daar te vestigen. Zij dienden zich aan te passen aan nieuwe klimaten en voedingsmiddelen. Bloedgroep AB, is de mysterieuze afstammeling van een fusie tussen A en B. Een moderne en zeldzame bloedgroep, een evolutionair mysterie.

"Sommige voeding werkt als medicijn en ander als gif voor je lichaam"

Het bloedgroepdieet geeft richtlijnen voor een gezonde levensstijl, geef je inzichten in bepaalde ziektebeelden waar je genetisch aanleg voor kunt hebben, hoe je lichaam op stress reageert en een gedetailleerd overzicht van welke voedingsmiddelen nu wel en niet bij je passen. Het is geen wondermiddel, maar een levensstijl om je lichaam te ontdoen van giftige afvalstoffen, je immuunsysteem te herstellen, slijtage van je cellen te reduceren en je vitale gezondheid te versterken.

Elk van de bloedgroepdiëten omvat verschillende voedselgroepen (o.a. vlees, gevogelte, vis, zuivel, oliën, vetten, noten, zaden, granen, brood, groenten, fruit, kruiden…). Elke groep is opgedeeld in drie categorieën: heilzaam, neutraal en te vermijden. Heilzaam is voedsel dat werkt als medicijn. Neutraal wordt gezien als voeding voor je lichaam. Maar te vermijden voedsel werkt als gif. Het bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld voor enkel gewichtsverlies, maar wel voor een gezonde levensstijl.

Wil je meer te weten komen waarom tarwe, tomaten, zuivelproducten of zelfs kip schadelijk kunnen zijn voor je lichaam? Of welk voedingsplan aanbevolen is volgens je bloedgroep? Lees hier onze extra artikels: