• Artikel
  • Beauty

BIOTIFUL


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Ymke De Langhe

18-09-2017

Je bent wat je smeert.

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, het ademt en leeft. Ze vormt een beschermende barriëre tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals toxines en bacteriën.

Ondanks dat onze huid een geweldig schild vormt en ons tegen veel kan beschermen, is het toch mogelijk dat bepaalde stoffen en toxines onze huid binnendringen. Dit kan doordat sommige ( cosmetische ) ingrediënten een zeer klein moleculair gewicht hebben, waardoor zij de weg vinden door onze huid, richting onze bloedstroom.

Volgens wetenschappelijk onderzoek dat verricht werd door de WHO ( the world health organization / wereld gezondheidsorganisatie ), absorbeert onze huid 60% van alle producten die op onze huid aangebracht worden. Met andere woorden, "je bent wat je smeert" ;).

Bedenk maar eens wat je gedurende de dag allemaal op je lichaam smeert.... Wanneer je al deze producten langs elkaar zou zetten, en alle ingrediënten nog eens bij elkaar zou tellen, kom je al gauw op een behoorlijke som uit!!!

Veel ingrediënten in cosmetica zijn van synthetische oorsprong, wat betekent dat ze NIET natuurlijk zijn. Het probleem met traditionele cosmetica producten, is dat het slechte vaak met het goede komt. Hiermee bedoel ik dat er vaak maar een heel klein beetje natuurlijke ingrediënten inzitten ( deze worden vaak wel uitvergroot op de verpakking gezet !) en heeeel veel synthetische.

Maar waarom worden we zo voor de gek gehouden???

Natuurlijke producten zijn duurder, en hebben een langer traject af te leggen, van zaadje tot plant, bloem, blad, boom... Van deze natuurlijke producten is er ook veel meer nodig, om slechts een kleine dosis eruit te halen.

Wanneer je daarbij ook nog eens volledig biologisch wil produceren, mag je geen pesticiden of andere chemicaliën gebruiken om je gewassen te besproeien, tegen schadelijke invloeden, zoals schimmels, insecten en parasieten. Wat betekent dat het risico op een mislukte of kleinere oogst groter is.

Nu lijkt het een beetje mission impossible, maar dat is het zeker niet. De natuur is een prachtig en inventief systeem. Wanneer je bepaalde gewassen bij elkaar plant, is het vaak mogelijk dat het ene gewas het andere beschermt tegen indringers. Wanneer dit niet het geval zou zijn geweest, waren alle planten , dieren en uiteindelijk wij, al lang uitgestorven.

Dat biologisch produceren daarom misschien een grotere uitdaging vormt, dan in laboratia geknutselde synthetische stoffen is een feit. Maar wist je dat een groot deel van deze synthetische stoffen je lichaam nooit verlaten??? Je lichaam herkent geen lichaamsvreemde stoffen, ze zal haar uiterste best doen om deze te verwijderen. Maar omdat ons lichaam nog zoveel andere stoffen uit ons systeem moet filteren ( fijnstof, alcohol, nicotine, toxines uit plastic, medicatie, e-nummers uit voeding...) kan het deze afbraak en eliminatie niet altijd aan. Waardoor de stoffen achter blijven in ons lichaam.

Kiezen voor natuurlijke producten met veilige ingrediënten zou de veilige en betere keuze zijn. Voor je persoonlijke gezondheid en die van onze planeet.

bio labels / logo`s

Om een goede weg te vinden in het bio cosmetica landschap, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van volgende bio labels.

Deze vind je terug op de verpakkingen van bio cosmetica merken die goedgekeurd zijndoor 1 van onderstaande labels.

BDIH: is een internationaal label voor biologische cosmetica. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat het eindresultaat ( deels ) uit biologische producten bestaat.

CosmeBio: Is een internationaal label voor biologische cosmetica. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat het eindresultaat ( deels ) uit biologische producten bestaat.

Cosmetique Eco: idem BDIH en CosmeBio.

Cosmos: idem BDIH, CosmeBio, Cosmetique Eco.

Ecogarantie: Is een Belgisch label voor ecologische schoonmaak -en cosmetica. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijk manier gebeurt en dat een deel van de landbouwingrediënten afkomstig zijn uit biologische landbouw.

NatrueDuits keurmerk, voor natuurlijke cosmetica met merken als Dr Hauschka, Weleda, Lavera. Het label heeft 3 varianten. 1 ster = natural cosmetics, 2 sterren = naturel cosmetics with an organic portion, 3 sterren = organic cosmetics


TIP:

- Bekijk woorden als puur, natuurlijk, gezond, groen met extra aandcht. Niet geregulateerde termen om jou als consument makkelijk te misleiden. Ga altijd op zoek naar een van de bovenstaande labels.

- Staat 1 ingrediënt heel groot op de verpakking? Check dan zeker op welke plaats deze op de ingrediëntenlijst voorkomt. Datgene wat er het meest in voorkomt staat helemaal vooraan,  het minst,  achteraan. Dus laat je niet misleiden door claims van merken die beweren dat er 100% Aloë vera inzit door dit in vetgedrukte letters op de verpakking te zetten. Om er dan achter te komen dat het op de voorlaatste plaats staat in de INCI lijst!!

Bio Brands

Enkele biologische huidverzorgingsmerken op een rijtje

- Dr Hauschka: Een van de meer bekende biologische merken op de markt. Opgericht door Rudolf Hauschka in 1967. Dit merk maakt zich sterk door in te zetten op traditie, kennis en trouwheid aan de natuur.

- Meraki: Soul, creativity & love is de slogan van dit Deense skincare & lifestyle merk. Meraki gelooft in "propere"cosmetica op basis van pure, ecologische ingrediënten is een strak Scandinavisch designerjasje.

- Dr Alkaitis: Dr Alkaitis heeft jarenlang de huid intensief bestudeert , hij is daardoor van mening dat wanneer de huid de juiste voeding krijgt door middel van 100% pure plantaardige ingrediënten, de huid  alleen maar kan stralen .Alle producten zijn gemaakt van 100% planten. De formules zijn organisch en biodynamisch, op basis, van bloemen, planten, zaden, groenten en oliën.

- Less is more: Is opgericht door chemicus Dr Doris Brandhuber en Hairstylist Hannes Trumer. Het merk is tot stand gekomen door de passie van chemie en aromatherapie. LESS IS MORE combineert innovatieve, natuurlijke ingrediënten voor een optimale huidconditie, zonder negatieve impact op de aarde.

- Madara: Luxury goes deeper than skin. Madara vertelt een verhaal, waarin pure huidverzorging niet alleen staat voor het uiterlijke, maar ook over hoe we ons innerlijk voelen. Wanneer je pure producten gebruikt, ga je er niet alleen beter uitzien, maar ga je je ook beter voelen en gedragen.