• Blog
 • Gezondheid & wellbeing

20 tips voor een gelukkige & gezonde Lifestyle


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

09-06-2020

Het gewone leven begint stilaan te ontwaken en zijn gewone gangetje terug te vinden. Voor je het weet liggen de dagelijkse rush en beslommeringen weer om de hoek. Wees waakzaam en laat je er niet in meeslepen. Kies voor kleine veranderingen, bewaak je balans, las korte pauze-momentjes in waar je kan en enkele heerlijke uurtjes me-time in het weekend. Om er zo voor te zorgen dat je elke dag van de week net ietsje beter en gelukkiger maakt.

Wij zetten 20 tips op een rijtje die bijdragen aan een gelukkige & gezonde lifestyle!

 1. Maak elke dag een wandeling. Wetenschappers toonden aan dat het stresshormoon drastisch afneemt, wanneer je gaat wandelen in de buitenlucht. Tegelijk maak je gelukshormonen aan, waardoor je depressieve gevoelens op een afstandje houdt. 
 2. Neem een warm ontbijt. Volgens de Chinese geneeskunde is het eten van voedsel zeer belastend voor het menselijke lichaam. Wanneer er koude voeding in onze maag terecht komt, heeft het spijsverteringsstelsel al onze energie nodig om dit voedsel te verwarmen alvorens optimaal te kunnen afbreken. Neem voor een goede kickstart een warm ontbijt met bijvoorbeeld een heerlijke havermout bowl, een omelet of een gezonde pannenkoek.
 3. Springen maar! Een cardio workout op de trampoline zorgt voor  sterke beenderen en botten, en een betere circulatie van het lymfestelsel voor het optimaal afvoeren van afvalstoffen. Een goede botdichtheid is van groot belang om op hogere leeftijd osteoporose tegen te gaan.
 4. Ga eropuit: Plan een kleine mini-break van een dag. Door er even tussenuit te knijpen, krijgen je hersenen nieuwe impulsen. Door uit je vertrouwde omgeving weg te gaan, krijg je rust en kan je opeens een "aha-moment” hebben, met een oplossing voor een probleem waar je al een tijdje meeloopt.
 5. Get a coach. Heb je het gevoel dat je ergens tegenaan loopt en niet precies weet hoe je de boel draaiende houdt? Neem een coach, ga op zoek naar iemand die je inzage en hulp kan bieden met jouw probleem. Hulp vragen toont juist initiatief en kan helpen een depressie, burn- of bore-out te voorkomen.
 6. Nuts about Nuts. Een handjevol noten per dag bevat voldoende gezonde vetten (die niet aan je dijen blijven kleven) en Omega-3 vetzuren om je hersenen een flinke boost te geven.
 7. Hummmm... Wist je dat neuriën goed is voor de gezondheid? Dermatoloog dr. Amy Wechler kwam er tijdens onderzoek achter dat neuriën helpt om huidschade te herstellen. Hoe? Wanneer je neuriet maak je meer endorfines aan, die het herstellingsmechanisme in de huid versnellen. Ook bij operaties of spannende periodes of evenementen in je leven, helpt neuriën bij het verlagen van stress.
 8. Kruiden hebben een enorm heilzaam effect op de mens. Al eeuwen worden ze ingezet om de gezondheid te bevorderen. Kruiden zijn de smaakmakers van je voeding. Je kan ze naar hartenlust combineren en het komt je gezondheid altijd ten goede. Leg in de zomer een kruidentuin aan met de basiskruiden, daar heb je heel de winter profijt van.
 9. Dagelijks even goed stretchen, geeft je lichaam een enorme boost. Door je lichaam uit te rekken (naar eigen vermogen), worden je spieren en gewrichten soepeler. Op korte en lange termijn levert dit veel gezondheidsvoordeel op: betere bloed- en lymfecirculatie, afvoeren van afvalstoffen, minder spier- & gewrichtspijnen.
 10. Music please. Dat muziek emotie is weten we wel. Zo kan één bepaald nummer een gebeurtenis op herinnering in leven oproepen. Je favoriete muziek beluisteren heeft dan ook een zeer stressreducerend effect op je lichaam. 
 11. Hou je vitamines en mineralen op peil. Dit doe je niet alleen door je voedingsgewoontes aan te passen, maar ook door eventuele tekorten aan te vullen met supplementen. Een kwalitatieve multivitamine voor dag -en nacht is basis voor iedereen die een gezonde lifestyle nastreeft.
 12. Swimming is winning. Met zwemmen sla je twee vliegen in één klap. Het is cardio en krachttraining ineen. Door de tegendruk van het water moet je extra kracht zetten op je spieren. Je traint alle spiergroepen in één keer en het is ook nog eens bevorderend voor je longcapaciteit. 
 13. Eet volgens het seizoen. Met het wisselen van de seizoenen, verandert ook het voedselaanbod dat de natuur ons op dat moment biedt. Het is niet voor niets dat moeder aarde het zo heeft voorgeprogrammeerd. Eet zoveel mogelijk groenten, fruit en gewassen die bij het seizoen passen. Je zal zien dat je lichaam zich daar het prettigst bij voelt.
 14. Zoek de zee op. Of een meer. Als er maar water is. Volgens onderzoek heeft een blauwe omgeving en het geluid van water een rustgevend effect op ons zenuwstelsel. Er treedt een vermindering van de hersenactiviteit op, en dus ook minder stress.
 15. Eet minder vlees. Wil je een gezonder lichaam en een betere planeet? Reduceer dan de inname van je vleesconsumptie. Door veel vlees te eten uit de grootschalige vleesindustrie, krijg je niet alleen vlees van slechte kwaliteit binnen, maar ook nog eens een bom hormonen en antibiotica. Deze hebben gevolgen voor je algehele gezondheid en kunnen klachten ontwikkelen gaande van huidproblemen tot hormonale disbalans, en het ontwikkelen van een antibiotica resistentie.
 16. Knuffel je hond, kat, konijn of zelfs paard. Het is namelijk ruim bewezen dat het hebben, verzorgen en liefkozen van een huisdier je langer en stressvrijer doet leven.
 17. Een beetje zweten. Ga lopen of sporten. Zoek de zon op of trakteer jezelf op een sauna. Door te zweten elimineer je veel afvalstoffen, waardoor je huid een gezonde glow krijgt. Daarnaast neemt het stresshormoon cortisol af. 
 18. Be kind & smile :-) Wees aardig voor jezelf en voor je medemens. Lachen en vriendelijk zijn, werkt aanstekelijk en geeft iemand anders ook een goed gevoel. We worden liever omringd door mensen die meer glimlachen.
 19. Breath... Een diepe zucht lucht op. Adem daarom bewust en diep vanuit je onderbuik. Zit je hoofd eventjes vol en kun je niet weg? Las een paar minuten buikademhaling in, en je zult zien dat je meteen rustiger wordt en de druk wegebt. Mag het iets meer zijn? Volg eens een yoga-les of meditatie-sessie.
 20. Laat het los. Als je ergens mee zit en je kunt het op dit moment niet oplossen, laat het los. Op een later moment zal de oplossing wel naar boven komen of zich aanbieden.