• Blog
  • Beauty
  • Content creatie

Peelings versus scrub


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

18-08-2017

Peelings en scrubs, het is soms verwarrend, wat is wat en hoe werkt het.

Onder scrubs vallen de producten die we kennen uit de rekken van supermarkten, drogisterijën en parfumzaken. De producten bestaan uit een gel of creme met daarin pitjes uit fruit of kleine plastic bolletjes. Je gebruikt deze in combinatie met water door ze op de huid in te masseren en voelt onmiddelijk resultaat. Je huid voelt zachter en gladder. Deze scrubs noemen we mechanische scrubs. Ze werken enkel oppervlakkig, hun enige doel is om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen, en daardoor een frissere teint weer te geven.

Peelings, zijn vaak samengesteld uit fruitzuren ( ook wel enzymatische peelings genoemd) of kruiden. De Enzymen lossen via een biologisch mechanisme de verbindingen op tussen de dode huidcellen. Het doel van een peeling is steeds de bovenste lagen van de huid te vernieuwen waardoor de beschadigde huid vervangen wordt door een nieuwe, gezonde, stralende en frisse huid. De voordelen van dit type peeling zijn, vochtverzorging, het losmaken van dode huidcellen -> frisse teint, stimulering cellen (fibroblasten) om stoffen te produceren die zorgen voor verstrakking en veerkracht van de huid -> anti-aging -> boosten van collageen, de aanpak van pigmentvlekken en het bestrijden van acne.

Een peeling kan verschillende toepassingen hebben;

A) Peeling en acne

De huid bevat talrijke talgklieren die het nodige vet produceren om de huid soepel te houden. Acné ontstaat door verstopping van de talgklieren (comedonen) gekend onder de term ‘zwarte puntjes of mee-eters’ en ontsteking van de inhoud herkenbaar als rode puistjes. Wanneer de acne gekenmerkt wordt door de talrijke aanwezigheid van comedonen (mee-eters) dan kan de behandeling bestaan uit een peeling. Een anti-acné peeling van de huid verwijdert namelijk de oppervlakkige huidlagen en de zwarte puntjes waardoor de talg weer naar buiten kan en de ontstekingen genezen. Bovendien gaat dit ook de littekens door acné tegen, of zorgt de peeling voor een verbetering van de littekens indien deze reeds aanwezig zijn.

Afbeelding

B) Peeling en huidveroudering

Glycolzuurpeeling heeft tot doel de huid dunner te maken, zodat via regeneratie van de onderliggende huid, de huid er beter uit gaat zien. De glycolzuren dringen diep de huid binnen en doet de samenhang van corneocyten (harde, beschermende huidcellen) verslappen en stimuleert de vorming van collageen. Hierdoor schilfert de huid sneller af en verhoogt de spanning van het steunweefsel. Dankzij deze regenererende en herstellende actie is een glycolzuurpeeling geschikt om huidveroudering tegen te gaan. De huidstructuur en de tonus zal verbeteren waardoor de huid er jonger, stralender en frisser uitziet. Deze behandeling is uitermate geschikt voor de huid die door bv roken, zon of stress in slechte conditie is

Afbeelding

C) Peeling en hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is het gevolg van een ophoping van melanine in de huid waardoor er donkere, bruine vlekken ontstaan. Hyperpigmentatie kent verschillende oorzaken, en kan ontsierlijk zijn. Door de huid bloot te stellen aan een peeling waarbij de bovenste huidlaag op een zachte en efficïente manier vernieuwd wordt in combinatie met het blokkeren van de aanmaak van melanine, kunnen deze pigmentvlekken verminderen of zelfs volledig verdwijnen. vb. De fluor oxygen + C. peeling is een zeer krachtige behandeling die specifiek gericht is op hyperpigmentatie en zowel huidvernieuwend als melanine regulerend werkt.