• Blog
  • Beauty

Luchtvervuiling leidt tot huidvervuiling


Tekst: Ymke de Langhe | Foto's: Lifestylebooking.be

27-08-2020

Iedereen weet dat vervuiling slecht is voor onze gezondheid, maar het is ook erg schadelijk voor onze huid. 92% van de totale wereldbevolking leeft in gebieden waar de normen van luchtvervuiling overschreden worden, volgens het WHO (World Health Organisation). In onze Westerse maatschappij is dit zelfs één van de grootste veroorzakers van huidproblemen. Er is ook goed nieuws, want je kunt zelf veel doen om je huid optimaal te verzorgen en gezond te houden.

Afbeelding

Voor een recent wetenschappelijk en toonaangevend onderzoek door ‘The Journal of Dermatological Science’ werd er samengewerkt met experts op gebied van gezondheid inzake milieu en omgevingsfactoren, en wetenschappers in klinisch onderzoek naar dermatologie en cosmetische dermatologie. Zij kwamen tot de volgende conclusies:

  • Schade aan de huid door luchtvervuiling en fijn stof is een globaal probleem.
  • Fijn stof hecht zich aan de huid en oxideert waardoor vrije radicalen ontstaan.
  • Vrije radicalen beschadigen de huidcellen, collageen en elastinevezels.
  • Een onzuivere huid, rimpels, verslapping, pigmentvlekken… zijn het gevolg.


Fijn stof hecht zich vast aan onze huid en oxideert

Luchtvervuiling bestaat uit fijn stof dat zich vasthecht aan de huid, wat op zijn beurt oxideert waardoor er vrije radicalen ontstaan. Die tasten dan weer de huidbarrière aan, zodat die gemakkelijk vocht verliest en gevoelig wordt voor irritaties. Door de verminderde weerstand van de huid dringen vrije radicalen makkelijker naar binnen, waar ze schade kunnen aanrichten en ontstekingen uitlokken. Ze beschadigen de cellen tot op DNA-niveau en tasten de collageen en elastinevezels, die verantwoordelijk zijn voor een strakke volle huid, aan. Hierdoor ontstaat er op termijn schade aan de huid, dit uit zich in veroudering, rimpels, pigmentvlekken, huidverslapping, een vale, droge en vlekkerige huid met hogere gevoeligheid. 

Waar je ook woont of werkt, de kans is groot dat je dagelijks aan één of andere vorm van luchtvervuiling blootgesteld wordt. Met deze tips ga je de strijd aan tegen tekenen van huidvervuiling en veroudering. 

Wassen met water droogt de huid uit


Je huid verzorgen doe je ‘s morgens en ‘s avonds met 3 eenvoudige basisstappen:

  1. Reinig grondig je huid: Je huid reinigen is zeker geen overbodige luxe, ook als je geen make-up draagt. De onzichtbare deeltjes die luchtvervuiling op je huid achterlaten hebben wel degelijk een negatieve invloed op de gezondheid van je huid. Kies voor een product dat aansluit bij je huidtype en de huid niet stript van haar natuurlijke beschermende huidlaag. 
  2. Tonifieer je huid: Na het reinigen spray je tonic of ga je met een watje met tonic over je gelaat. Want kraantjeswater droogt je huid uit. Door je reinigingsproduct af te nemen met water, blijven er sporen na op je huid. Een tonic neutraliseert de schadelijke bestanddelen van water en herstelt de PH-waarde. Vergelijk maar eens wat water doet met je kranen? Precies dit wil je niet op je gezicht. Sla deze stap dus niet over.
  3. Hydrateer je huid: Na het reinigen is het belangrijk om je huid te voeden. Een gehydrateerde huid is een gezondere huid en minder vatbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Een droge huid vertoont soms minimalistische barstjes waardoor schadelijke stoffen en onzuiverheden van buitenaf kunnen binnendringen en schade veroorzaken. Hou de huidbarrière in conditie met een goede dag -en nachtverzorging en vermijd ten alle tijde dat je huid uitdroogt. 


Reinigen, scrubben en smeren maar

Je huid vervangt zich elke 28 dagen, één keer per maand kun je dus je huid eens scrubben of peelen. Gezellig thuis in je badkamer op zondagochtend, of heerlijk relaxen bij de schoonheidsspecialiste. Door zachtjes met ronddraaiende bewegingen over je huid te gaan, verwijder je dode huidcellen en onzuiverheden die in je poriën verstopt zitten. Kies voor een mild product met een zachte korrel, geschikt voor je gezicht, want voor het lichaam is het vaak een harde korrel. Je kunt ook nog afsluiten met een maskertje om extra te hydrateren, zuiveren of ontgiften.

Gebruik dagelijks een dagcrème met een SPF-factor om te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Ook op bewolkte dagen. Ook in de winter. Ook al schijnt de zon niet, de stralen komen er toch door. Wist je dat de combinatie van luchtvervuiling en UV-stralen elkaar nog versterkt, waardoor je vlugger huidbeschadiging oploopt? Geen excuus meer om niet op zoek te gaan naar een goede dagcrème met beschermende zonnefactor, aangepast aan jouw huidtype.

Afbeelding

Kies voor je dagelijkse huidverzorging voor kwalitatieve producten aangepast aan jouw huidtype. Let op voor producten met alcohol, sodium lauryl, sulfaten, parabenen en siliconen. Ga daarentegen voor producten op natuurlijke basis die ook voorzien zijn van anti-oxidanten, vitamines, mineralen,... en ingrediënten uit de natuur zoals aloë vera, frambozenpitten, bamboe, groene thee... Vermijd te agressieve of uitdrogende producten, laat je adviseren. Want er is een uitgebreide keuze. Geef je huid ook minstens 3 weken tijd om te wennen aan de nieuwe producten vooraleer je beslist of ze werken of niet. 


Eet juist en voed de huid

Je huid kan je ook een handje helpen door een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon aan te houden. Door veel verse groenten, fruit, noten, zaden en knolgewassen op het menu te zetten, krijgt je lichaam voldoende anti-oxidanten binnen om vrije radicalen te neutraliseren. Drink daarnaast ook voldoende water. 1,5 liter per dag is aangeraden voor een gemiddelde vrouw. Voed en hydrateer je huid dus zeker ook vanbinnenuit. Eet je mooi en gezond voor een stralende huid.