• Blog
  • Beauty

BeautyFall: breng je gezicht terug in topconditie


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking.be

06-10-2020

Ontdek de beste facials en skincare treatments voor het najaar. Net zoals de seizoenen veranderen, verandert ook onze huid in het najaar. De bruine kleur heeft plaatsgemaakt voor een blekere tint. Misschien heeft de zon roet in het eten gegooid en ben je achter gebleven met pigmentvlekken, vergrootte poriën en een ruwere huidstructuur. Wie geluk heeft is niet berokkend met zonneschade, maar merkt wel dat haar huid niet meer hetzelfde eruitziet en aanvoelt als afgelopen seizoen.

Heb je afgelopen zomer alles op alles gezet om die mooie bruine kleur te bekomen? Blijkt dit uit dermatologisch standpunt toch niet het beste idee geweest te zijn. Die oh zo mooie bruine tint, is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van onze huid. Wanneer onze huid in aanraking komt met UV-stralen, wordt er melanine aangemaakt. Een extra beschermlaagje dus, waardoor onze huid verdikt.

Onze bruine kleur, is eigenlijk een extra beschermlaagje op de huid."

1. MICRODERMABRASIE

Deze behandeling is al een tijdje "hot" in beautyland, dit is vooral te danken aan de vele celebrities die de behandeling al ondergingen. Veel instituten gespecialiseerd in huidverbetering, bieden deze techniek ook aan.

Microdermabrasie is een milde vorm van peelen en wordt toegepast met een toestel dat werkt o.b.v. microkristallen. Je huid wordt vacuüm getrokken en tegelijkertijd bestraald met deze microkristallen. Je kunt het vergelijken met het zandstralen van de buitenmuren van een huis. De oude aangekoekte bakstenen wordt gezandstraald, waaronder een mooie vernieuwde laag tevoorschijn komt. Het werkt ongeveer hetzelfde met de huid. Dode huidcellen worden van de bovenste laag verwijderd, waardoor een nieuwe laag aan de oppervlakte komt.

Het voordeel van deze behandeling is dat je huid weinig "down time" nodig heeft om te herstellen. Na één behandeling heb je al een mooi resultaat, maar een kuur is aangeraden. Dit biedt een mooie uitkomst bij huiden met lichte littekens, onzuiverheden, lichte oneffenheden, grove poriën, rokershuid en fijne lijntjes.Voor de meer gevoelige huidjes, zoals couperose, rosacea of acné is dit niet aan te raden.

Afbeelding

2. HYDRAFACIAL

De hydrafacial is de zachte versie van de microdermabrasie en wordt uitgevoerd met een toestel onder waterdruk. De huid wordt vacuüm getrokken en tegelijkertijd worden er serums in de huid gesluisd. Het serums zijn aangepast volgens je huidbehoefte op dat moment: hyaluron voor extra vocht, vitamine C voor pigmentstoornissen, vitamine A voor anti-aging... Door de licht scrubbende werking krijgt de huid een lichte peeling, waardoor de serums dieper in de huid dringen.

Deze behandeling geeft een mooi resultaat voor wie op zoek is naar een niet-invasieve behandeling. De effecten zijn onmiddellijk zichtbaar en je hebt die gezonde gloed terug. Pas op met extra gevoelige huidjes, zoals couperose, rosacea, actieve acné, ontstekingen,... want dan is het niet aangeraden.

3. FRUITZUUR- EN KRUIDENPEELINGS

Peelings zijn er o.b.v. allerlei verschillende ingrediënten en sterktes (zuren zoals glycol, lactaat, salicyl, TCA, kruiden en sponzen). Voor elk huidtype of huidprobleem bestaat er wel aangepaste peeling. Het belangrijkste is dat je je goed laat begeleiden in het ondergaan van een peeling. Als je huid nog niet bekend is met het gebruik, kan het de eerste keer best pittig zijn. 

Met een milde peeling kan je een doffe, grauwe huid  en lichte onzuiverheden aanpakken. Je huid ziet nadien fris rozig. Er treedt zelden vervelling op en heeft weinig tijd nodig om te herstellen.

Bij een medium peeling (rokershuid, lichte pigmentstoornis, onzuiverheden, acné, anti-aging) ziet je huid rozig tot rood. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid, het product en de sterkte die toegepast is. Vaak treedt er vervelling op die 1 à 2 dagen aanhoudt. De bovenste laag is daarna helemaal vervangen door een nieuwe. Pigmenten vervagen, fijne lijntjes zijn weggevaagd en onzuiverheden geëlimineerd.

Zware peelings zoals een TCA (trichloorazijnzuur) moet je altijd laten uitvoeren door een dermatoloog. Voor wie zware pigmentstoornissen heeft, diepe rimpels, littekens is dit een top behandeling. Hier gaat wel op "wie mooi wil zijn moet (pijn) lijden". Want het is zeker geen pretje om dit te ondergaan. De behandeling is vrij pittig, en vraagt ook om enige hersteltijd. Gedurende de eerste week vormt er zich een korstje op je huid. Wanneer de korsten loslaten heb je een hele nieuwe huid. Vergeet niet dat zo`n nieuwe huid extra gevoelig is en dus met heel veel liefde en aandacht verzorgd moet worden. Dus geen zon, zwembad, sauna, make-up.... want je huid is super gevoelig. Laat je op voorhand degelijk adviseren voor je dit laat doen en of het wel nodig is.