• Blog
  • Beauty
  • Content creatie
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Beauty changes with the season


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

25-09-2017

Nu de herfst officieel in het land is en de dagen duidelijk korter zijn, worden herinneringen aan de zomer diep gekoesterd. De zomergarderobe wordt opgeborgen en maakt plaats voor warmere en dikkere kleding. De herfst heeft altijd een mooi kleurenpallet in petto met warme tinten zoals oranje, geel, kastanjebruin en mosgroen. Je ziet dit ook terug in de ondertoon van je huid. De bruine kleur waar je afgelopen zomer zo hard voor gewerkt hebt, vervaagd en maakt plaats voor en doffere en meer gelige teint. Niet alleen de natuur is in deze periode onderhevig aan drastische veranderingen, zo ook onze huid. Was de zon afgelopen zomer vijand "numero uno" , dan krijgt je huid komend najaar en winter  pas echt met "zware jongens " af te rekenen. 

Seizoens vijand nummer 1: Lage luchtvochtigheid

De grote contrasten tussen de binnen en buitentemperatuur gaan onze huid grote parten spelen. Evenals wind, lage luchtvochtigheid, centrale verwarming, en lange warme douches/baden gaan onze huid absoluut geen plezier doen. In tegendeel ze zullen onze huid van hun natuurlijke vocht onttrekken waardoor je huid onder grote druk komt te staan.

Doordat de luchtvochtigheid in de winter daalt ten opzichte van de zomer, wordt er in de wintermaanden meer vocht uit de huid gehaald waardoor de huid droger en schraler wordt. Vooral droge en eczeem huidjes krijgen het zwaar te verduren.

Dermatoloog Dr Nick Lowe, raad iedereen aan om zijn zomer beauty routine te veranderen en aan te passen aan het winterseizoen. In de zomer zijn luchtigere texturen ideaal, maar in de winter is het belangrijk om over te stappen naar rijkere texturen. Probeer een product (aangepast aan je huidtype) te vinden met antioxidanten die je huid beschermen tegen vrijë radicalen, hyaluronzuur is ook een ingrediënt dat zich bindt met water waardoor de huid minder snel uitdroogt. Onder je dagcréme is het ook aan te raden om een serum te gebruiken, dit als extra bescherming. Probeer er een op basis van een olie, deze vormt een beschermlaag op je huid, waardoor het vocht niet uit te huid kan 'ontsnappen".

Afbeelding

seizoens vijand nummer 2: centrale verwarming

Tenzij ons nog een lange Indian summer gegund is, zal de centrale verwarming weer op volle toeren draaien. Dit geeft ons misschien een fijn gevoel. Maar lange tijd in een droge, warme omgeving vertoeven zorgt ervoor dat het vocht uit onze huid verdampt. Dit zorgt ervoor dat onze huid droger en schraler wordt. Vaak verschijnen hierdoor op de duur velletjes en schilfers, met een geïrriteerde huid  als gevolg.

Om de schade te beperken kan je investeren in een luchtbevochtiger, een goedkopere optie is een enkele schaaltjes met water te plaatsen inde buurt van je centrale verwarmings elementen.

Voedt je lippen met een hydraterende en verzorgende lippenbalsem. Bijvoorbeeld op basis van shea butter. Kijk wel uit voor minerale olie dit zorgt ervoor dat er een filmlaag op je huid gelegd wordt waardoor de huid niet gevoed wordt, maar eigenlijk nog meer uitdroogt, en je kan eraan verslaafd geraken... dus liever niet de labello`s onder de lippenbalsems !!!

Vergeet ook je handen niet in te vetten met een goede handcreme om  gescheurde nagelriemen en een perkament achtige huid te voorkomen.

seizoens vijand nummer 3: plotselinge temperatuurs veranderingen

Door  het grote contrast tussen de binnen -en buiten temperatuur, krijgen onze haarvaatjes het hard te verduren. Bij wamte zetten de haarvaatjes uit en bij koude trekken ze samen. Door de grote en vaak snelle verandering tussen de twee zorgt dit ervoor dat de haarvaatjes onder zware druk komen te staan. Vooral mensen met een couperose en rosacea huid moeten hier extra voor opletten. Wanneer de haarvaatjes eenmaal "gebroken" zijn is het moeilijk om de zichtbare adertjes te behandelen.

Om het risico op roodheid of permanente beschadiging van de haarvaatjes te beperken is het belangrijk om je goed te beschermen. Wanneer je naar buiten gaat doe je dan warm aan en bedek een zo groot mogelijk oppervlak met sjaals, mutsen en handschoenen. Het onbedekte deel van je gelaat kan je extra bescherming bieden met een aangepaste crème. Kamille en groene thee zijn twee ingrediënten die bekend staan on hun ontstekingsremmende capaciteiten. 

Een supplement op basis van Omega-3/Silicium/Kurkuma werkt ontstekingremmend en kan de huid extra ondersteunen tijdens de gure wintermaanden.

Afbeelding

seizoens vijand nummer 4: hete douches/baden

Er is niets zo relaxerend als na een koude dag onder een hete douche te staan of een heet bad te nemen. Zeker wanneer je de hele dag buiten bent geweest, hier geldt ook weer dat deze extreme temperatuurs verandering ervoor zorgt dat de haarvaatjes onder spanning komen te staan ( zie vorige blok ). 

Wanneer je hete douches of baden neemt wordt je huid ontdaan van haar natuurlijk beschermlaag. Deze laag is essentieel om een goede huidconditie te bewaren. Zonder deze laag verliest je huid makkelijker vocht, en is ze vatbaarder voor ontstekingen en huidaandoeningen.

Probeer de temperatuur van je dagelijkse plonsbeurt te beperken tot lauw/ warm NIET heet. Vergeet ook niet te kiezen voor een douche of badproduct dat de huid niet nog meer uitdroogt. Tegenwoordig zijn er tal van merken die douche en badoliën in hun assortiment hebben die de huid extra voeden ipv uitdrogen.

Na het douchen/baden is het best om je huid in te smeren met een goede bodylotion/crème/butter. Wanneer de huid nog licht vochtig is absorbeert ze makkelijker en wordt vocht makkelijker ingesloten.

seizoens vijand nummer 5: koud weer versus comfort food

Afbeelding

Het gezellige winterweer zorgt ervoor dat we ons een meer huiselijke sfeer aanmeten, dit gaat vaak  gepaard met comfort food. Aangezien selderij sticks en wortelen niet onder comfort food vallen heb ik het over eten dat onze maag vult, maar niet ons lichaam voedt.

Deze vaak suiker -en koolhydraatrijke voeding zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel onderhevig is aan hoge pieken en diepe dalen. Door hier veel en vaak van te eten worden ontstekingen in ons lichaam ontketend. Dit komt de meer vette en acne huidjes niet ten goede. Doordat een hoge bloedsuikerspiegel onze hormonen ontregelt en ervoor zorgt dat onze huid meer sebum ( talg ) gaat produceren,  kunnen puistjes en andere ontstekingen tevoorschijn komen. Ook voor de rijpere huid betekent dit slecht nieuws. Suiker zorgt er namelijk voor dat de onderhuidse collageen en elsatine vezels stugger worden en dit resulteert uiteindelijk in meer rimpels. 

Wil je deze winter een mooie huid behouden, investeer dan in gezonde snacks zoals noten, fruit, zelfgemaakte granola of havermout.

En als je dan toch een keer zondigt, geniet er dan ook intens van : ).