• recept

Rundstataki met komkommer-avocadosalade en noten


Tekst: Deborah Adelaere | Foto's: Deborah Adelaere

14-05-2021

Avocado en komkommer : 2 bondgenoten die je helpen afslanken en stralen!

Avocado en komkommer biedern zeer veel gezondheidsvoordelen. We zetten er enkele van in de spotlights!

Onderaan staat het volledige recept van deze heerlijke maaltijd van onze partner ‘Health in a Box’.

Komkommer en avocado helpen de spijsvertering en slanken af. Door het hoge watergehalte en de lage calorie inhoud is komkommer een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen. De vezels in de komkommer zijn goed voor de spijsvertering. Komkommer is ook een natuurlijk hulpmiddel tegen chronische constipatie.
Een avocado is één van de meest vette fruitsoorten die er bestaan, maar toch kunnen deze vetten een hulp zijn bij je afvalproces. De supergezonde vetten in avocado's geven langdurig een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar een suikerrijke snack grijpt. De grote hoeveelheid vezels die in avocado's zitten versnellen bovendien de spijsvertering. Pas wel op, want als je te veel avocado's eet, krijg je natuurlijk wél een grote hoeveelheid calorieën binnen. Beperk het daarom bijvoorbeeld tot drie avocado's per week.

Goed voor je hart, verlaagt cholesterol en regelt de bloeddruk.  De stof sterolen in de komkommer zorgt voor vermindering van cholesterol. Het reguleert ook de bloeddruk door zijn vele vezels, kalium en magnesium. Daarom is het goed voor een behandeling van zowel een hoge als lage bloeddruk.
De avocado bevat beta-sitosterol, waarvan bekend is dat het cholesterolverlagend werkt en erg voordelig is voor het cardiovasculaire systeem. Een groot voordeel aangezien het dus het risico op beroertes en hartziekten verkleint. De grote hoeveelheid kalium ondersteunt tevens het hart en de bloedvaten.

Ze hydrateren je lichaam en geven je een mooie huid. Doordat komkommer rijk is aan kalium, magnesium en silicium.
Naast de vele vitamines, werken ook de carotenen en de goede oliën in de avocado mee om je huid jong en soepel te houden. De Omega 9 verbetert de hydratatie, waardoor je huid zal stralen!

Komkommer en avocado reguleren de bloedsuikerspiegel. In avocado's zitten goede en essentiële vetten, ook wel enkelvoudig onverzadigde vetten genoemd. Deze helpen de bloedsuikerspiegel reguleren en helpen diabetes te voorkomen. Ook voor diabetespatiënten is avocado voordelig omdat deze hun bloedsuikerspiegel mee stabiliseert. Komkommersap bevat een hormoon dat nodig is om insuline aan te maken, daarom is de groente gunstig voor diabetespatiënten. 

Komkommer en avocado voor je dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Ze bevatten de meeste vitamines die je lichaam op één dag nodig heeft. Voornamelijk de vitamines A, B en C, die stimuleren het immuunsysteem, laten je stralen en geven je energie. 

Ingrediënten

1 pers

2 pers

3 pers

4 pers

Rundsteak

1

2

3

4

Komkommer

¼

½

¾

1

Avocado

½

1

1 ½

2

Cachewnoten *

10gr

20gr

30gr

40gr

Pikant pepertje

¼

½

15gr

1

Olijfolie **

Notenolie **

Fruitige azijn **

Sojasaus **

Zwarte peper **

Fleur de sel **

* Allergenen

** Uit je keukenkast

Aantallen kunnen afwijken volgens de grootte van de producten

Bereidingstijd: 25 minuten

Voedingswaarden per portie: E: 38,5gr; KH: 5,8gr; V: 30,8gr (bij 0,5el olie/pp)

Bereidingswijze:

  • Hak de cachewnoten grof en rooster ze in een hete pan zonder vetstof. 
  • Snijd de komkommer met een dunschiller in slierten. Snijd de avocado in blokjes en snijd het pepertje zeer fijn.
  • Maak de vinaigrette door een notenolie met een fruitige azijn te mengen en een klutsje sojasaus. Kruid met zout, peper. Meng het pepertje eronder.
  • Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout en bak 2 minuten per kant in een pan met olijfolie op hoog vuur.
    Haal uit de pan en snijd in zeer dunne reepjes.
  • Leg de komkommer-avocadosalade op een bord en leg er de vleesreepjes bij.
    Verdeel de vinaigrette over de borden en strooi er de cashewnoten over.
  • Smakelijk!