• wild
  • fazant
  • recept

Fazantenfilet uit de polders met brandysaus


Foto's: Lifestylebooking.be

09-11-2018

Een recept met een heerlijk stukje wild van bij ons, die makkelijk en snel te bereiden is. Terwijl de smaak van een gekweekte fazant weinig verschilt van kip, kan het verschil van smaak met deze wilde variant niet groter zijn. Omdat het jagen erop een kunde op zich is, lieten we deze gekoeld aan huis leveren door Gustor.be. Makkelijker en verser kan je ze niet vinden. Ontdek het verhaal van deze online slager die zich erop focust om exclusief kwaliteitsvlees aan te bieden. Gasten imponeren was nog nooit zo makkelijk...

Afbeelding

Wijntip van Bodegon uit Izegem

Bij dit gerecht met fazant, kunnen we met plezier de Pinot Nero Argmakow (€17,90) van het Italiaanse wijnhuis Podere Ruggeri Corsini aanbevelen.  Dit kleine, familiaal gerunde wijnhuis ligt in Monte d'Alba aan de rand van de beroemde Barolo regio en produceert echte pareltjes. De Pinot Noir is één van de grote klassiekers onder de druivenrassen. Deze rode wijn geeft een elegant smooth gevoel in de mond terwijl de diverse bessensmaken (framboos, braambes, kruisbes) voor een prachtig bouquet zorgen. 

Bij het iets drogere vlees van fazant is de Pinot Nero Argamkow erg complementair en de rijke smaak van deze heerlijke wijn resulteert in een perfect huwelijk. 

Afbeelding


Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 fazantensuprème van Gustor.be (de online vleesspecialist)
  • 2 grote stengels prei
  • 250 gram verse bospaddenstoelen
  • 3 teentjes look
  • 1 bokaal artisjokbodems
  • 2 dl gevogeltebouillon
  • 2 dl room
  • 100 ml brandy 
  • Boter
  • Zout
  • Peper
  • Aluminiumfolie


Werkwijze

  • Was de prei grondig en verwijder het groene gedeelte. Snij de prei zeer fijn. Smelt boter en stoof de prei. Kruiden naar smaak met peper en zout. Voeg na 5 min stoven 3/4 van de bouillon er bij en voeg er de artisjokken aan toe zodat deze kunnen opwarmen in het vocht.
  • Smelt boter en laat de pan goed heet worden, zodat je beide kanten van het vlees mooi kan aankleuren. Kruid op voorhand met  zout en zwarte peper. Zet een deksel op de pan en laat nog 6 min op een zacht vuur verder garen. 
  • Verwijder  de boter uit de pan en flambeer  met brandy. Blus met room en verwijder het vlees uit de pan. Druk op het vlees om de cuisson te controleren. Als deze weinig weerstand geeft, is het saignant gebakken. Wikkel het vlees in aluminiumfolie. Het is ook de bedoeling dat het vlees nog even kan verder garen in de folie. Het resultaat zal een sappig stukje vlees zijn die toch doorbakken is.

TIP: zorg dat de dampkap UIT staat bij het flamberen

  • Voeg het stoofvocht (en de bouillon) toe aan de saus en laat inkoken tot de gewenste dikte. Proeven en bijkruiden naar smaak met peper en zout. Mocht ze te dik worden, kan je nog wat bouillon toevoegen. 
  • Smelt ondertussen boter om de bospaddenstoelen te bakken. Deze bak je kort en heet in de pan. Kruiden met peper en zout. Voeg look toe, in de laatste minuten zodat deze niet verbrandt.

Dresseren

Gebruik een ronde vorm (ring) en maak zo een bedje van prei waarop je 1 artisjokbodem legt. Daarop komen de bospaddenstoelen. Leg het vlees mooi naast de prei en werk af met wat saus. 

Smakelijk!