• rundvlees
 • recept

Amuse met Wagyu Beef


Foto's: Lifestylebooking.be

06-11-2018

U zult uw gasten met verstomming slaan met dit apertiefhapje van echt Japans Wagyu beef. Bij dit eenvoudig te bereiden gerecht draait alles rond de unieke smaak van wat veel mensen 'het beste rundsvlees ter wereld' noemen. Het spreekt voor velen tot de verbeelding en zal tot een culinaire ervaring leiden. Dit exclusieve stukje vlees komt van Gustor.be die het gekoeld tot bij u aan de deur levert… Eenvoudig, snel en vooral smakelijk.

Entrecote Wagyu-kobe, 100% raszuivere Japanse Black Wagyu 

Uiteraard kan dit vlees als traditionele steak geserveerd worden, maar we kozen ervoor om met een entrecote van +/-400gr een hapje te maken voor 8 à 10 personen. De fijne marmering zorgt voor een uitzonderlijk mals, en smakelijk stukje vlees. Ontdek hieronder het recept om vingers bij af te likken, vergezeld van een heerlijke exclusieve nobele onbekende Italiaanse wijn, Lambruso.

Bart van wijnhandel Bodegon uit Izegem serveert bij dit hapje een Lambrusco, een sprankelende rode wijn. Deze Lambrusco is een Italiaanse wijn die, vreemd genoeg, slechts in beperkte mate bekend is in België. Het is een licht mousserende rode wijn, gemaakt van de Maestri druif, geproduceerd in de Italiaanse Emilia Romagna regio (rond Parma). Deze tongprikkelende Lambrusco schenk en drink je fris. Er zijn 2 grotere types Lambrusco wijnen: de fruitige (soms iets zoetere) variant en het drogere type. De fruitige Lambrusco serveren we meestal bij antipasti, zoals parmaham, Italiaanse charcuterie & kazen,... terwijl de drogere Lambrusco zeer goed past bij pasta’s met kazen, risotto en lichtere vleesgerechten.

De “I Calanchi” van het wijnhuis Monte delle Vigne is een drogere Lambrusco met een robijnrode kleur. Je ontdekt hints van rood fruit en kersen en deze wijn heeft een zeer aangename lange afdronk.

Deze wijn (€15,80) is een verrassende ontdekking om bij dit apertiefhapje te serveren. 

Ingrediënten

Afbeelding
 • 300 à 400 gram entrecote wagyu 7+ grade bij Gustor.be
 • zakje sojascheuten
 • 150 gr witte en/of bruine beukenzwam (shii-meji) 
 • sojasaus
 • 2 dl azijn
 • himalayazout ( of grof zeezout )


Werkwijze

 • laat het vlees gedurende min. 2 à 3u op kamertemperatuur komen
 • verwarm de oven op 45°C en laat het vlees er zachtjes in opwarmen gedurende +/- 40min
 • marineer de sojascheuten in de sojasaus 
 • kook de azijn
 • verwijder de steeltjes van de zwammen en giet er de kokende azijn over, laat 12min trekken. Giet dan de azijn af en hou de kopjes apart. 
 • steak afkruiden met zwarte peper volgens smaak en kort maar heet bakken op een kamado BBQ of in de pan. 

Werkwijze bakken in de pan: Gebruik een kleine hoeveelheid boter en laat de boter bruinen. Schroei de steak toe en draai om na 1min. De andere kant mag ook 1min bakken. Dit zal een bakwijze opleveren die saignant is (of nog niets iets meer naar de bleu chaud kant. Wie niet zo graag rood vlees heeft, kan dit een halve minuut per kant langer bakken. 
Werkwijze bakken in kamado BBQ: wij gebruiken hierbij een vrij neutrale houtskool van Houtskool.nl (restaurantkwaliteit ) . Laat de BBQ opwarmen tot 230°C en bak elke kant 1min.

Tip: Het vlees niet meer in aluminium folie leggen omdat het binnenin al mooi warm is door de oven. Dit zou anders nog verder garen en dat is hier niet de bedoeling.

Snij het vlees in repen van circa 2cm en dresseer met de gemarineerde sojascheuten en in azijn geweekte beukzwammen. Deze geven een lekker zuurtje en smaken heerlijk met het vlees en de sojascheuten. Dien op en smakelijk!

Lekker doorlezen