• Onze Cases
  • Contentcreatie

Exclusieve en (h)eerlijke houtskoolsoorten bij Houtskool.nl


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Houtskool.nl

08-11-2019

Houtskool.nl staat voor eigen import van exclusieve houtskoolsoorten uit Europa, Namibië, Zuid-Afrika en Cuba. De juiste houtskool maakt echt het verschil, maar vaak is het in het duister tasten om het land van herkomst te vinden. Daar maakt houtskool.nl het verschil door te werken met lokale eerlijke bedrijven en steeds afvalhout te verwerken. Achter elke houtskoolsoort zit dan ook een uniek verhaal.

Afbeelding

In 2014 kwam Laurens op het idee om houtskool.nl te starten nadat hij als fervent BBQ’er ontdekte dat houtskool niet zomaar houtskool is. “Ik kocht een zak houtskool bij de plaatselijke speciaalzaak en betaalde daarvoor €30. Bij de plaatselijke groothandel kocht ik vervolgens een zak voor € 10. Ik stond er eerst niet bij stil, maar na 4 keer was die al op. Ik wou voor de kinderen pizza maken op de BBQ, maar die begon alleen maar te roken. De buurman begon te klagen, de kinderen hadden honger en mijn vrouw heeft dan uiteindelijk de oven aangelegd. Dat was nogal een afgang voor mij en ik ben er mij toen ik beginnen verdiepen. Waarom werkt dit nu niet met deze houtskool en met een andere soort wel. Toen ontdekte ik dat er een groot verschil is en er veel uiteenlopende meningen zijn.”

Elk land heeft een eigen verhaal

Als marketeer deed Laurens research naar de herkomst van de houtskool en hoe die gemaakt werd. “Elk land heeft een eigen verhaal, een ander soort hout dat gebruikt wordt, een ander verwerkingsproces en zo krijg je verschillende types met telkens een eigen toepassing. Het rare is bij houtskool dat er helemaal niet op staat waar het vandaan komt. Ik kwam er achter dat de meeste soorten uit Zuid-Afrika en Argentinië komen. Namibië, Cuba en Europa zijn er nu ook bij gekomen. Ik ben overal naartoe gegaan om te zien hoe ze te werk gaan. Soms is dat nog heel traditioneel waarbij ze een grote stapel zand er tegenaan leggen en het hout lang en gecontroleerd laten branden tot het verkoold is, zoals in Cuba. Ieder land heeft zijn eigen manier en dat levert juist die verscheidenheid in houtskool. In Europa kennen we voornamelijk eik en beuk.”

Overwoekerde bush of productiebossen

Ik werk altijd met afvalhout zodat er geen bossen onnodig gesnoeid worden."

Op houtskool.nl kun je vier soorten houtskool terug vinden met telkens een mooi verhaal achter. “In Namibië hebben ze een groot probleem met de bush, waar de struiken alles overwoekeren. Voorheen was Namibië vooral Savanne met grasland waar de cheeta’s in het wild konden rennen. Maar op een gegeven moment raakte het evenwicht verstoord en stond er alleen maar bush. De conservation wil het grasland terug want anders kan de cheeta daar niet overleven. Ze kappen dus de overwoekerde struiken om en houden zo heel veel stekelboshout over. Vandaar dat ze er dus houtskool of sekelbos braaihout van maken. Zo is het cirkeltje rond.”

"Ten gunste van de lokale samenleving in het land van herkomst, een verantwoord proces start daar."

Naast de herkomst vindt Laurens het heel belangrijk dat het productieproces ook verantwoord verloopt. “Ik ben er inmiddels ook achter dat houtskool een afvalproduct is wereldwijd. In sommige landen gaat er nog echt hele stukken bos tegen de vlakte, en daar sta ik niet achter. Ik kies mijn soorten alleen maar van plaatsen waar ik ook weet dat het echt afvalhout is en dat ten gunste komt aan de lokale samenleving. Toen ik begon, was ik al blij dat ik een assortiment kon krijgen. Maar ik wou gewoon weten waar komt het nou precies vandaan en hoe wordt het gemaakt. Ik ging op zoek naar een West-Afrikaanse soort hardhout en kwam terecht bij Namibië. In het Cheetah Conservation Fund hadden ze namelijk een houtskooloven gekocht. Ik ben het ook effectief gaan bezoeken om te kijken hoe het eraan toe gaat.”

"Ik werk altijd met afvalhout zodat er geen bossen onnodig gesnoeid worden."

“In Cuba is dat houtskool van de Marabu-struik. Daar de landbouwcrisis uitbrak, had dit nadelige gevolgen voor de plaatselijke landbouw. Het land werd niet meer bewerkt en de Marabu-struik woekerde. Om die landbouwgrond terug te winnen, moest de lokale bevolking gaan kappen. En dat levert hele mooie houtskool op. In Zuid-Afrika komt het gewoon uit productiebossen waar bomen netjes op een rij staan. De grote stammen gebruiken ze voor papier. Maar alle takken die eraf komen, blijven liggen. Een bedrijf haalt die op en verwerkt ze tot houtskool. In Europa is het net hetzelfde verhaal met eik en beuk dat uit de Poolse staatsbossen komt. Alles is er keurig gereguleerd. De rechte stammen gebruiken ze bv. voor meubels en van de rest maken ze houtskool.”

Eerlijke handel en een directe lijn

Zeg dus nooit meer zomaar houtskool tegen houtskool. Bij houtskool.nl kun je kiezen uit 4 soorten uit 4 verschillende landen en houtsoorten, elk met hun typische eigenschappen zoals geur, smaak, rook, bereidingswijze… Laurens bedenker en bezieler staat met heel zijn hart achter de lokale bedrijven, met oog voor de natuur, milieu, dier en de lokale bevolking. “Ik weet precies waar het vandaan komt, wie het maakt, hoe het gemaakt wordt en het verhaal erachter. Ik sta dan ook 100% achter mijn assortiment houtskool. Ik organiseer zelf het transport van de containers naar de dichtstbijzijnde haven en dan rechtstreeks naar Rotterdam. Het is een directe korte lijn, zonder tussenhandelaren. Ik heb ook alle landen bezocht en de bedrijven. Zo weet ik ook waar ze allemaal mee bezig zijn.”

Ontdek het assortiment van houtskool.nl, de verschillende types houtskool en waar ze geschikt voor zijn. Bestellen kan eenvoudig en snel via houtskool.nl, lees hier meer over in ons volgend artikel ‘Hoe kiezen en bestellen op houtskool.nl’.