• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle

Eet zoals onze oerouders, de visser-verzamelaar


Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking.be

18-09-2019

"Eet niet constant, maar gun je lichaam voldoende rust"

ALS JE SPIJSVERTERINGSYSTEEM CONSTANT MOET WERKEN, BEN JE STEEDS MOE

Vaak heb je wel goede intenties om gezonder te eten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen. Wat mag je wel eten, wat niet. Hoe vaak mag je eten per dag? En je wilt natuurlijk ook nog dat het lekker is. De orthomoleculaire voeding en levensstijl gaan terug naar onze oerouders, die visser-verzamelaar waren. Kathy van KERNgezond Academy legt uit hoe je ermee start.

Afbeelding

Is het moeilijk om ermee te beginnen?
“Vaak denken mensen dat het heel ingewikkeld is, maar eigenlijk is het eenvoudig. We krijgen te horen dat we ons metabolisme op gang moeten houden. Tussen 7u ‘s morgens en 22u ‘s avonds eten we gemiddeld 6 à 8 keer. Maar eigenlijk is ons systeem constant in de weer met verteren. Dat is niet alleen vermoeiend, maar ondertussen kan het immuunsysteem zijn werk niet doen. En dat is het lichaam opruimen door schadelijke stoffen in de voeding te neutraliseren. Het advies is om max. 2 à 3 keer per dag iets te eten en circa 8u tussen te laten. En de andere 16u van de dag niets te eten. Dit om het lichaam voldoende rust te geven, want de vertering en immuunsysteem kunnen niet tegelijk werkzaam zijn. Ook zinvol als je wilt afvallen.”

"Een maaltijd bestaat uit groenten, eiwitten en goede vetten"

Hoe ziet een gemiddelde dag voor jou er uit?
“Ik sta meestal op tussen 7u en 8u, maar de eerste keer eet ik pas tussen 12u en 14u. Dan heb ik al een aantal uren gewerkt en 30min. beweging ingepland, bijvoorbeeld te voet of met de fiets boodschappen doen. Zowel fysiek als mentaal heeft mijn lichaam al inspanningen gedaan in nuchtere toestand. Dan eet ik ook heel uitgebreid mijn eerste warme maaltijd. De drie dingen die er zeker inzitten zijn: groenten (vezels), eiwitten (gevogelte, vis…) en goede vetten. En dan eet ik pas rond 18u, opnieuw een uitgebreide warme maaltijd. Geen tussendoortjes, want zelfs het drinken van een appelsapje zet je verteringssysteem onmiddellijk in werking.

Afbeelding

Hoe ga je van start als je je voedingspatroon wilt veranderen?
“Ik bekijk altijd eerst het einddoel en je huidige gewoontes. Als je ‘s morgens nog een boterham met choco eet, ‘s middags boterhammen met kaas en ‘s avonds een pasta, werken we met tussenstapjes. De eerste stap is bv. het beperken van koolhydraten. Want er is niet één voedingsadvies dat voor elke persoon 100% klopt. Ik luister eerst naar je klachten en link dat aan het voedingspatroon. Iemand kan enkel hoofdpijn hebben. Of juist ook erg vermoeid zijn. Dan kijken we niet alleen naar de voeding, maar ook de omgeving en gewoontes. Welke verzorgingsproducten, parfum of poetsmiddelen gebruik je? Kom je vaak in contact met stof, uitlaatgassen, rook,... Die factoren spelen ook allemaal een rol. Vandaar dat het een levensstijl is en geen dieet.” 

Wil jij meer weten over hoe orthomoleculaire voeding Kathy haar leven veranderd heeft, lees dan haar persoonlijk verhaal hier. Mis ook onze artikels over de oorsprong van orthomoleculaire voeding en de werking van onze spijsvertering niet.