• Blog
  • Cellulite

Cellulite


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

19-11-2017

Cellulite is beautygruwel numero uno van elke vrouw, ga je lekker een dagje shoppen, wordt je in het eerste het beste pashokje op brutale wijze geconfronteerd met het horrorbeeld van cellulite op bovenbenen, billen en dijen. Daarna is de temperatuur van je humeur van zonnige bestemming naar zuidpool gedaald, en zit je niet meer lekker in je vel. Je zou nu liefst zo snel mogelijk over gaan tot actie om deze kwaal te lijf te gaan, letterlijk deze keer. 

Cellulite, beautygruwel numero uno

Cellulite is voornamelijk een echte vrouwenkwaal, die zowel dik als dun niet spaart. Het heeft te maken met de structuurverandering van de huid en het onderhuids vertweefsel. Voordat de sinaasappelhuid zoals cellulite ook wel genoemd wordt, aan de oppervlakte zichtbaar wordt, is het probleem al langer aan de gang. Het begint vaak bij de kleine bloedvaatjes in de tweede en derde huidlaag. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, weinig beweging, een zittend beroep... waardoor deze bloedvaatjes niet optimaal kunnen functioneren. In plaats van vocht en afvalstoffen af te voeren, blijven ze achter in het bindweefsel. Dit zorgt zowel voor een lokale irritatie als aan de omliggende weefsels, zoals het collageen (deze zorgt voor de stevigheid van de huid). Je lichaam zet dan hulptroepen in om het aangetaste collageen te repareren, maar vaak tevergeefs (je kan dit vergelijken met verder metselen op een muurtje dat al scheef is, de muur gaat nooit meer mooi recht en stevig worden). Door de goedbedoelde poging van de hulptroepen om het collageen en de vetcellen te herstellen, verandert de structuur waardoor de hobbelige structuur aan de oppervlakte komt en zichtbaar wordt.

Afbeelding

Ook het hormoon oestrogeen is een kleine duivel in het cellulite verhaal.  Een teveel aan oestrogeen in het lichaam kan zorgen dat cellulite verergert en er meer vet en vocht vastgehouden wordt. In onze moderne samenleving wordt oestrogeen teruggevonden in de anticonceptie pil en in voeding (melk, vlees) en in soja producten. Soja bevat Isoflavonen, deze bevatten fyto-oestrogenen, die gelijkaardig zijn aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Wie veel soja producten eet krijgt dus veel oestrogeen achtige stoffen binnen. Andere boosdoeners zoals chemische stoffen, plastic, cosmetica en huishoudproducten bevatten XENO- oestrogenen, dit zijn stoffen zoals o.a. parabenen die een oestrogeenachtige werking hebben in het lichaam. Als je bedenkt dat een groot aantal vrouwen  gebruik maakt van één of andere vorm van anticonceptie en we met zijn allen  dag in dag uit met talrijke XENO-oestrogenen in aanraking komen, lijkt het opeens niet meer zo raar dat we massaal zoveel last hebben van cellulite. 

Cellulite ten aanval

Er is geen snelle manier om van cellulite af te komen, maar er valt wel zeker wat tegen te doen. Het is alleen een volhardigsproces, waarbij je niet mag opgeven. Om de strijd ermee aan te gaan moet je verschillende zaken aanpakken, maar zoals het spreekwoord zegt, de aanhouder wint. Dus voor iedereen die ermee kampt, even een kleine motivatie: summerbodies are made in winter...dus aan de slag ermee.

TIP 1: Verbeter je bloedsomloop. 

Door elke dag wisseldouches te nemen stimuleer je de bloedsomloop waardoor de kleine bloedvaatjes geprikkeld worden. Beweeg ook zoveel mogelijk, de richtlijn die het nationaal gezondheidsinstituut ons tegenwoordig meegeeft is anderhalf uur per dag matig intensief bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, stap een bushalte vroeger uit of zet je auto iets verder op de parking... al deze kleine aanpassingen zorgen voor meer beweging in je dagelijkste routine. Krachttraining is ook een dappere strijder in het cellulite verhaal, niet alleen doordat je meer spieren opbouwt en hierdoor een betere spier- vetmassa krijgt maar ook doordat krachttraining het hormoon testosteron aanmaakt, wat het hormoon oestrogeen in evenwicht houdt. Krachttraining is dus een win-win. Dus begin maar te oefenen op die squatjes en lunges!

Afbeelding

TIP 2: Dry brushing of droogborstelen

​Door je lichaam elke dag voor het douchen droog te borstelen stimuleer je zowel de lymfecirculatie als de bloedsomloop, (tevens geef je de huid een scrub, voor een extra gladde huid met een mooie glow, maar dit even terzijde) hierdoor worden afvalstoffen beter door het lichaam afgevoerd. Je begint altijd met borstelen van je lichaamsuiteinden naar de binnenkant toe, dus van je voeten naar je bovenbeen en van je handen naar je oksel toe (altijd richting naar het hart toe). Maak hier een dagelijks ritueel van, en je zal het verschil merken. 

TIP 3: Bindweefselmassage of cupping

De bindweefselmassage of cupping therapie zijn twee vormen van diepte massage, waarbij het onderhuids bindweefsel stevig gemasseerd wordt. Deze massages zijn best wel pittig, maar de resulaten liegen er niet om. Het collageen dat zich in het bindweefsel bevindt wordt vernieuwt en de vetcellen in het onderhuids vetweefsel worden afgebroken. Tegelijkertijd wordt ook de bloedsomloop en de lymfecirculatie beïnvloed, wat op zijn beurt staat voor een optimale doorbloeding en drainage van afvalstoffen.

TIP 4: Supplementen

SILICIUM: is een essentieel element voor het versterken van het bindweefsel. Silicium helpt om structuurgevende eiwitten is ons lichaam te beschermen. Enkele van deze eiwitten zijn collageen en elastine. Deze twee eiwitten zijn nauw betrokken met de  opbouw van celwanden in de huid.

ZEEWIER,LAMINARIA: stimuleert de vetverbranding en de stofwisseling. Laminaria verhoogt de vetverbranding en versterkt de elasticiteit van de huid.

DIM: is een stof die van nature terug te vinden is in groeten, zoals onder andere brocolli. In de lever ondersteunt DIM een gezonde hormoonomzetting en kan het helpen overtollig oestrogeen af te breken. 

BROMELAÏNE & PAPAÏNE: deze enzymen komen van nature voor in ananas en papaja en zijn ook verkrijgbaar in supplementvorm. In het lichaam helpen deze enzymen om de structuur van collageen te verbeteren, waardoor je huid een gladder en regelmatiger aangezicht krijgt. Zoek naar supplementen met minimum 600 GDU`s , dit geeft de sterkte van de enzymen aan.

PAARDENKASTANJE: extracten van de paardenkastanje verbeteren de bloedsomloop in de benen en versterken de aderwanden. Door een betere doorbloeding in de benen, kunnen vocht en afvalstoffen beter afgevoerd worden. Dit zorgt voor een significante verbetering bij cellulite.

Al deze goedbedoelde adviezen dienen natuurlijk ondersteunt te worden met een gezonde levensstijl. Voeding, voldoende slaap, stress reductie en het matigen van alcohol, (stoppen met) roken, zijn allemaal factoren die de strijd met cellulite vergemakkelijken.

Deals

Lekker doorlezen