• Gezondheid & wellbeing

Je gezicht is de spiegel van je gezondheid


Tekst: Coach Tineke | Foto's: Lifestylebooking

19-09-2021

Chinese Face Mapping of de gelaatsdiagnose komt voort uit het eeuwenoude Chinese gebruik van Face Reading of analyse van het gelaat. Droge vlekjes, roodheden, puistjes, donkere wallen en rimpels op je gezicht, verraden welke gezondheidskwaaltjes jij hebt. Elke zone op je gelaat is gelinkt aan een aantal inwendige organen. Of je nu last hebt van stress, hormonale schommelingen of spijsverteringsproblemen. Je gezicht is de spiegel van je algemene gezondheid en welzijn. 

In het oude China hebben geneesheren eeuwen geleden een genuanceerde vorm van gelaatsdiagnose ontwikkeld om verschillende ziektebeelden en kwaaltjes in het menselijk lichaam te analyseren. Op deze manier ging men te werk om vroegtijdig ziektes op te sporen en te behandelen. Door verschillende therapieën zoals acupunctuur, tui-na, voeding… werd het inwendige systeem (organen en energie) terug in balans gebracht. Wat uiteindelijk resultaat in een mooiere huid aan de buitenzijde.

“Grondige analyse van het gezicht alsof het een soort landkaart van organen is."

Diezelfde technieken passen we vandaag de dag steeds meer toe, door het gezicht grondig te analyseren alsof het een soort landkaart is. Je kan de oorzaak ontdekken waarom de huid op specifieke plaatsen vlekken, puistjes of andere huidaandoeningen vertoont. Om facemapping te verduidelijken, hier alvast een kleine introductie van de vijf hoofdzones in het gelaat en wat ze over je innerlijke gezondheid vertellen.

WAT VERTELLEN DE 5 HOOFDZONES IN HET GELAAT OVER JOU?

Afbeelding

HET VOORHOOFD wordt gelinkt aan de spijsvertering. Meer specifiek, het bovenste gedeelte aan de blaas en het onderste gedeelte van het voorhoofd aan de darmen. Problemen in deze zone kunnen duiden op constipatie, problemen met de urinewegen of spijsverteringsproblemen.

TUSSEN DE OGEN (WENKBRAUWEN) ligt de link met de lever of wijst op problemen met de galblaas. Puistjes en andere huidproblemen (roodheid, schilfers...) in deze zone kunnen aangeven dat de lever extra hard moet werken bij te veel suiker, alcohol of vettig en ongezond voedsel.

DE NEUS heeft een link met het cardiovasculair systeem, van hart en bloedvaten. Acné, roodheid en een verhoogde productie van talg in deze zone kan te maken hebben met cholesterol, verhoogde bloeddruk of problemen met de bloedcirculatie.

DE WANGEN staan voor het ademhalingsstelsel, de longen en de sinussen. Maar ook voor de tanden en het tandvlees. Uitslag en andere afwijkingen in dit gebied, kunnen verwijzen naar allergieën, overgevoeligheden, blootstelling aan vervuiling en rook. Tevens kan het ook wijzen op een tandvleesontsteking of infectie.

DE KAAKLIJN EN DE KIN hebben een link met de voortplantingsorganen en het hormonaal stelsel. Puistjes en ontstekingen aan de zijkanten van de kin wijzen op menstruatie, hormonale disbalans en/of stress. Tijdens stressvolle periodes wordt er meer van het