• Beauty
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Huidprobleem #2 Eczeem


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Schutterstock

10-12-2017

Een rood plekje in je buitenste ooghoeken, droge handen, een kriebel op je rug. Het kunnen allemaal voortekenen zijn van eczeem. Leer de signalen herkennen om erger te voorkomen.

Bij eczeem denk je direct aan een rood uitgeslagen huid die flink jeukt, maar eczeem kan ook een geniepig klein rood plekje zijn tussen je borsten, in je elleboog -en knieplooi. Eczeem is een steriele ontstekingsreactie van de huid, die veroorzaakt kan worden door inwerking van één of meerdere interne en externe factoren. Als je het aan een dermatoloog vraagt zegt hij dat eczeem een "defect" in de genen is, dat een storing in de barriërefunctie van de huid veroorzaakt, dit gaat vaak gecombineerd met een zwak immuunsysteem. De barriëre functie van onze huid, is dat onzichtbare, beschermende laagje dat over je huid heen ligt en beschermt tegen "vijanden" van buitenaf. Deze functie zorgt ervoor dat vocht niet uit je huid kan ontsnappen en dat je huid niet uitdroogt.  Bij eczeem zijn vaak gelijktijdig verschillende soorten efflorescenties aanwezig, hiermee bedoel ik iedere vorm van huiduitslag. We maken hierin nog onderscheid in  primaire efflorescentie ( papels, pustels, urtica...) en secundaire efflorescenties ( pigmentatie, squama, korsten...)

Afbeelding

Eczeem heb je meestal van jongs af aan en kan naarmate je ouder wordt eruit "groeien", maar het kan eveneens op latere leeftijd pas de kop op steken. Stress, voeding, levensstijl, de aanraking met verschillende cosmetica en schoonmaakproducten kunnen ons inwendige systeem zodanig triggeren dat er vanbinnenuit een ontstekings reactie vormt, waardoor eczeem aan de oppervlakte zichtbaar wordt. Door dit duidelijke symptoom waar te nemen weten we eigenlijk dat er in ons lichaam iets aan de hand is. Het uiterlijke teken van eczeem is dus eenvoudig gezegd een teken aan de wand, vaak moeten we dan op zoek gaan naar datgene dat het eczeen uitlokt. Als je eczeem hebt, is je barriërefunctie verstoort en extra kwetsbaar. Te grote temperatuursverschillen, een te warme douche, sauna of gebruik van je favoriete parfum, voeding, stress e.a. kunnen het eczeem nog verergeren. 

Soorten eczeem en triggers

Bij eczeem is er sprake van een onscherpe begrenzing. Er is dus sprake van een geleidelijk verloop overgang van een aangetast deel van de huid naar de gezonde huid. De jeuk kan variëren van licht tot hevig, en kan door bepaalde specifieke triggers ook aanvalsgewijs optreden. Eczeem is kan je niet overdragen en is dus ook niet besmettelijk.

Er zijn verschillende soorten eczeem, hierdoor heeft deze huidaandoening nooit een vast verloop en treed het bij iedereen net weer even anders op. We onderscheiden volgende soorten eczeem: Acuut eczeem, hierbij ontstaan helderrode oedemateuze plaques met pustels en blaasjes. Indien deze blaasjes openspringen, wordt erover nat eczeem gesproken. Subacuut eczeem is een tweede vorm, het eczeem is droger, er is minder zwelling, nattigheid en blaasjes. Hier komt meer roodheid, schilfertjes en korstvorming voor. En dan hebben we nog een laatste, het chronische eczeem, de roodheid is lichter, en er komen geen schilfers, korsten, blaasjes en hyperkeratose voor.

  • nikkel

  • kobalt

  • rubberchemicaliën, zoals vulkanisatiestoffen en antioxidantia

  • orale, en lokaal toegepaste geneesmiddelen ( benzocaine, clioquinol, ethyleendiamine, neomycine, antibiotica, costicosteroïden, antihistamine, penicilline, jodium, colofoium farmaceutische preparaten zoals tolubalsum en benzoë)

  • conserveermiddelen ( formaldyhyde, vaak gebruikt in nagellak, shampoos, deodorant..., kunsthars, lijmen, textielproducten, en andere cosmetica substanties zoals o.a. perubalsem, colofonium en P-fenyleendiamine conserveermiddelen, chloor, bronopol, thiomersal, fenoxyethanol, chlooracetamide )

  • rubber

  • kaliumcarbonaat in bleekwater

  • nagellakhars ( formaldyhyde, tosylamide ), acrylaten in kunstnagels

  • planten ( chrysanten,primula`s, kamille, arnica, klimop, aloë vera, bijënproducten, etherische oliën zoals sinaasappel, bergamot )

  • melk en zuivelproducten

  • parfums zoals musk

  • stoffen in haarkleurmiddelen, zoals perubalsem, colofonium, fragrancemix, parafenyleendiamnine

  • bewaarmiddelen

  • excipientia zoal wolvet ( alcoholen )

  • emulgatoren

  • kleurstoffen, eosine, fluoresceïne, methyleenblauw, neutraal rood en acriflavine

  • cement, steen, glasvezels, teerproducten, oplosmiddelen

  • citroen, sinaasappel, vanille, menthol en kaneel

Geen contact A.U.B.

Afbeelding

Contacteczeem is dus zeker geen pretje, deze korstondige reactie op een bepaalde stof is vaak lokaal, de huid wordt hierdoor plaatselijk rood, begint te jeuken en te branden. Zelf heb ik er al jaren last van en ondertussen ben ik zowat expert geworden op het gebied van het vermijden van triggers en dat zijn er heel wat: zo vermijd ik als de pest heel veel cosmetica -en make-up producten waar parabenen, siliconen, minerale oliën, geur -en synthetische kleurstoffen inzitten, parfumeriën en  winkels waar veel synthetische geuren gebruikt worden ( denk aan geurstokjes en huisparfums e.d.) zijn een absolute NO-GO.  Kleding wordt meteen na aankoop gewassen, ik probeer zoveel mogelijk kunststof te vermijden en bewaar mijn restjes en voeding in glazen bokalen i.p.v. plastic. Het kussen van mensen die parfum of after shave dragen  = instant vuurrode wangen die voelen alsof ze in brand staan. Ik eet geen vlees, melk producten, schaaldieren, snoepjes, soya...) en nog veel meer dingen niet ( ja, ik ben een graag geziene gast op elk feestje ;) . Elke uitstap naar de winkel, staat gelijk aan etiketten lezen. Zo lijk ik soms best wel een freak, maar geloof me voorkomen is beter dan genezen. Het is nu ook een gewoonte geworden. Want in een wereld waar we 24/7 in contact komen met duizenden chemische stoffen is het niet raar dat steeds meer en meer mensen een contact allergie ontwikkelen.

Wat kun je dan nog doen om eczeem te helpen onderdrukken:

Laat een allergietest uitvoeren, door een arts of orthomoleculair therapeut om erachter te komen welke jouw persoonlijke triggers zijn. 

Als je eczeem zichtbaar is en je er last van hebt, kan je eczeem topicaal behandelen met een speciale zinkzalf.

Vermijd grote temperatuursverschillen, douche niet te warm en ook niet te koud, en vermijd het nemen van een bad, dit droogt de huid nog meer uit dan een douche.

Vermijd parfums, cosmetica en huishoudproducten met geur en kleurstoffen.

Was je kleding direct na aankoop en draag het liefst kleding vervaardigd uit natuurlijke stoffen, vermijd synthetische kleding en ondergoed.

Eet gezond, vermijd suikers, transvetten en eet zo gevarieerd en biologisch mogelijk.

Supplementen:

Het innemen van supplementen kan je immuun en darmsysteem extra ondersteunen, waardoor je ontstekingsreacties kunt beperken.

- Omega3 = ontstekingsremmend, je vindt het in ook in verschillende vissoorten of in lijnzaad.

- Zink = herstel en opbouw

- Pre -en probiotica = ondersteunt de darmflora, in de aanmaak van goede darmbacteriën, dit heeft een gunstige invloed op je algehele gezondheid en versterkt hiermee eveneens je immuunsysteem.