• Blog
  • Vegan

Vaganuary


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

21-01-2018

Een jaar of tien geleden was vegan nog vrij onbekend en behoorde het toe aan alternatievelingen en wereldverbeteraars met een vaak onterecht geitenwollensokken imago. Doordat "global warming" enkele jaren geleden een steeds grotere en serieuze "issue" werd en er zich een handvol celebrities in Hollywood mee gingen bemoeien werd de vegan lifestyle op de kaart gezet. 

Hierdoor kwam er een ommekeer op gebied van bewustwording rond voeding dat zich steeds verder doortrok naar de grote massa. In ijl tempo werden vegan kookboeken, kooklessen en workshops de nieuwste hype. Deze vegan lifestyle heeft ons doen realiseren dat de manier waarop we tegenwoordig leven en consumeren een grote impact heeft op onze aarde. Door de post-oorlogse revolutie en industrialisering heeft kleinschalige landbouw -en veeteelt plaatsgemaakt voor multi-nationals die alles in handen hebben wat betreft voeding. Doordat steeds meer mensen zich vragen stellen bij deze manier van produceren zien we een kentering waarbij men steeds bewuster omgaat met voeding. Deze tendens trekt zich door naar kleinschalige landbouwcoöperatieven, het kopen van seizoensgebonden groenten/fruit/granen en lokale producten. 

Veganisme is een zeer pure levenswijze die verder gaat dan alleen voeding. Veganisten eten en consumeren niets van dierlijke oorsprong. Honing, wol en leder komen er bij de veganist niet in, deze gaat op zoek naar alternatieven. Om deze levenswijze van de ene dag op de andere over te nemen is misschien wat drastisch aangezien je over heel wat dingen moet gaan nadenken, die je anders voor lief nam. Maar wanneer je stap voor stap dierlijke producten gaat vervangen door alternatieven ga je merken dat een veganistische levensstijl een hele verrijking kan zijn. Niet enkel naar dierenwelzijn en milieu toe, maar ook je persoonlijke fysieke en mentale gezondheid zullen er op vooruitgaan. 

Vegan, waarom? Daarom!

Afbeelding

Als je nog niet overtuigd bent waarom een veganistische levensstijl iets zou kunnen zijn om na te streven, hier nog eens 4 goede redenen om erover na te denken.

  • Dieren zijn gevoels wezens. Ze voelen emoties, kunnen lijden en hebben recht op een aangenaam leven net zoals wij. Mensen zijn ook dieren, dus zou het ons niet moeten verbazen dat dieren ook plezier en geluk kunnen ervaren ( indien je denkt dat ik lieg, Youtube staat vol met fantastische filmpjes over dieren en hun bijbehorende fratsen en gevoelens). Wanneer een dier een jong gebaard heeft wil het hier ook voor zorgen en het jong grootbrengen, zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar, maar door de grootschalige productie van vlees wordt het jong bij hun moeder weggehaald, wat een traumatische ervaring is voor moeder en kind. Doordat de moeder hierdoor veel stress ervaart, maakt het dier een enorme hoeveelheid stresshormonen ( cortisol ) aan die in haar lichaam achterblijft en uiteindelijk ook op jouw bord of in jouw glas melk terecht komt. Veganisme is een heel empatische levenswijze waarin je zorg draagt voor de wereld rondom jou en voor jezelf. Is dat niet hetgene wat we nodig hebben in deze op heden zo verbitterde maatschappij? De reden waarom zoveel mensen kiezen voor een veganistische levensstijl is in de eerste plaats gezondheid. Onderzoek wijst uit dat steeds meer mensen dierlijke producten vermijden uit gezondheidsoverwegingen. Verhalen van succesvolle vegan atleten bewijzen dat een volledig plantaardig dieet rijk aan alle vitaminen en mineralen niet onder hoeft te doen voor een dieet met dierlijke producten. Vele van deze atleten zweren zelfs bij hun vernieuwde eet -en levenspatroon.

  • Een veganistische levenswijze aannemen is de beste beslissing voor onze planeet, een "all vegan" eetpatroon heeft een positievere impact op onze ecologische voetafdruk dan het opgeven van de auto. Door op deze manier je ecologische voetafdruk te verkleinen red je heel veel dieren die met uitsterven bedreigt zijn.

  • Een volledig en uitgebalanceerd plantaardig dieet zorgt ervoor dat je niets tekort komt, ook geen vitaminen en minarelen. Suppletie wordt altijd aangeraden, dit geldt ook voor de consumptie van dierlijke voeding. Laat je dus niet afschrikken door de "haters" die de waarheid zogezegd in pacht hebben. Er zijn genoeg onafhankelijke studies die aangetoond hebben dat een "pure plant based diet" cholesterol  doet dalen en bloedsuikers stabiliseren. De kans op overgewicht is ook kleiner, en huidproblemen die vaak gepaard gaan met de consumptie van dierlijke voeding ( melk, rood vlees, hormonen) komen zelden voor. Veel mensen met klachten zoals eczeem, acné en psoriasis zijn zelfs gebaat bij deze vegan way of life.

  • Wist je dat voor de productie van 1 kilo vlees, 1000 liter proper drinkwater nodig is? Als je dan weet dat proper drinkwater steeds schaarser wordt, kan je stellen dat door het bannen of verminderen van vlees uit je menu je heel veel bijdraagt aan het milieu. Ook wil ik je nog even meegeven dat per dag één volledig deel van het amazonewoud ter grote van een voetbalveld gekapt wordt voor de productie van graangewassen. Als deze graangewassen nu nog voor menselijke consumptie was, maar neen, deze gewassen zijn ( bespoten ) voor dierenvoeding. Als we het amazonewoud zo blijven toetakelen blijft er niets meer over voor de generaties na ons, en zal de aarde en zijn bevolking hier de catastrofale gevolgen van dragen. 

​Nu wil ik zeker niet de messiah uithangen en op de barricade staan, ikzelf kies voor een vegetarische levensstijl en probeer zelf zoveel mogelijk te investeren in een groene "way of life". Als iedereen zich bewust wordt van zijn of haar doen en een kleine bijdrage levert, komen we al een heel eind.

Je bent wat je smeert.

Op gebied van cosmetica zie je steeds meer groene, vegan en ecologische alternatieven op de markt komen, die zelfs de grote ( merken ) der aarde doen nadenken over hun niet zo groene en belastende keuzes. Zo heeft L'oreal begrepen dat de steeds veeleisendere klant de macht in handen heeft en haar eisen stelt. Zij hebben nu ook een groene cosmetica -en haarlijn op de markt gebracht. Nu wil ik L'oreal niet teveel "props" geven... zo groen als ze zich profileren, hebben zij toch nog een "long way to go".  Zo zijn hun verpakkingen niet van gerecycled materiaal en bevatten hun samenstellingen nog heel veel nasties die misschien wel dierproefvrij en vegan zijn maar chemisch en dus belastend voor onze organen en hormonaal stelsel.

Deze vier merken hebben het wel helemaal begrepen en veroveren de beautyscene!

SELF, van Belgische bodem ( goed voor onze ecologische voetafdruk). Vegan en voorzien van het officiële bunny logo.  Deze selfmade woman achter het merk, heeft als kleine speler tussen de groten toch al veel erkenning gekregen voor haar beautymerk. De oprichtster is haar zoektocht begonnen naar eerlijke, gezonde cosmetica toen haar dochter te maken kreeg met huidproblemen en ze niets kon vinden dat geschikt was. Door deze persoonlijke ervaring is zij zelf aan de slag gegaan om cosmetica te creeëren die aan haar eisenpakket voldeed. En zo ontstond SELF, een cosmeticamerk voor iedereen die graag geniet en tegelijktijd bewust consumeert en niet met het eerste het beste tevreden is. Voor de moderne, zelfstandige vrouw die in haar drukke agenda nog een rustpunt vindt om haar dagelijkse verzorgingsritueel toe te passen. Pure producten die een toevoeging zijn in plaats van een belasting.

INIKA, een merk van Australische boden, en cult favoriet wat betreft ecologische, vegan make-up. De oprichters van INIKA zijn voorafgaand aan hun cosmetica avontuur begonnen met het bannen van alle chemicaliën uit hun huis, eetpatroon en leven. Zij kwamen er toen pas echt achter dat er op gebied van make-up nog heel weinig pure merken op de markt waren die aan de eisen van de consument voldeden. Omdat er geen opties waren hebben zij er dan maar één gecreëerd. Petje af voor hun...!!! INKA is officieel gecertificeerd, zowel als dierproefvrij, ecologisch en vegan merk. Hun producten zijn vrij van talc, oxychloride, genetisch gemanipuleerde substanties, parabenen, bewaarmiddelen en synthetische parfums. Make-up liefhebbers worden verwent zonder schuldgevoel met poeders, foundations, bb crèmes, lippenstiften, lipgloss en many more.

NCLA is een Amerikaans merk dat alles op de markt brengt voor de vegan naillover. Het is niet evident om een veganistische nagellijn met nagellak en gellak op de markt te brengen die ook nog eens vrij is van de toxic 10. NCLA is hier toch in geslaagd en heeft alles behalve een saaie uitstraling. Het merk heeft zeer kwalitatieve producten die niet moeten onderdoen voor grote spelers in de nail business. De nagellakken en shellac hechten en dekken perfect. Voor elke nagelstyliste of DIY beauty queen is dit een echte revelatie. 

EMANI COSMETICS opgericht door Michelle Doan. Zij had zelf last van zware acné met ontstekingen, door reguliere make-up aan te brengen verergerde haar acné. Op dat moment besloot Michelle een detox in te lassen en enkel nog producten aan te brengen die ecologisch en biologisch waren. Haar huid werd er beter op, maar op gebied van make-up was er nog een missing link. Daarop besloot zijzelf EMANI cosmetics op te richten. Een puur merk dat make-up op de markt heeft gebracht met pigmenten die een perfecte dekking geven zonder de huid te belasten. De producten zijn vrij van siliconen, minerale olie, artificiële kleur -en geurstoffen en plastic nano deeltjes. De cosmetica voldoet aan de strengste eisen, waardoor zelfs de meest gediscrimineerde huid hiervan opfleurt.